MISFORSTÅELSE: USAs utenriksminister John Kerry nekter for å ha kalt Israel en apartheid-stat i et privat møte. Foto: Reuters/Jacquelyn Martin/NTB Scanpix
MISFORSTÅELSE: USAs utenriksminister John Kerry nekter for å ha kalt Israel en apartheid-stat i et privat møte. Foto: Reuters/Jacquelyn Martin/NTB ScanpixVis mer

Kerry nekter å ha kalt Israel apartheid-stat

Mener det hele er en misforståelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs utenriksminister John Kerry nekter for å ha kalt Israel en apartheid-stat i et privat møte med internasjonale forskere.

- Jeg tror ikke, og jeg har aldri sagt, offentlig eller privat, at Israel er en apartheid-stat eller har til hensikt å bli en, sa Kerry etter at meldingen om hans tale hadde ført til fordømmelser og krav om at han måtte gå av.

Men han innrømmet likevel at han ikke var helt heldig med ordvalget i talen han holdt i Den trilaterale kommisjon fredag.

- Jeg har vært aktiv lenge nok til å kjenne ordets makt til å skape misforståelser, selv om det ikke er meningen, og om jeg kunne endre opptaket, ville jeg ha valgt andre ord til å uttrykke min klare overbevisning om at den eneste måten man på lang sikt kan ha en jødisk stat og to nasjoner og to folk ved siden av hverandre i fred og sikkerhet, er med en tostatsløsning, sa han.

Nettsiden til Daily Beast meldte mandag at Kerry hadde sagt at om Israel velger en enstatsløsning, ville landet ende opp med å bli enten en apartheid-stat med noen borgere som annenklasses borgere, eller en stat som ødelegger sine muligheter for å være en jødisk stat.

Daily Beast sa de hadde fått et opptak av talen, som vakte raseri i Israel og førte til at den republikanske senatoren Ted Cruz krevde at Kerry går av.

Kerry har det siste året jobbet intenst for en fredsavtale som innebærer en tostatsløsning for Israel og Palestina.

- En tostatsløsning framstår som det eneste reelle alternativet, sa Kerry på det lukkede møtet, ifølge The Daily Beast.

Nettsiden sier at han føyde til at hvis israelerne og palestinerne skal dele én stat, så vil landet enten ende opp som en apartheidstat der palestinerne er annenrangs borgere, eller så vil det bli en stat der Israels mulighet til å bestå som en jødisk stat, ødelegges.

Den trilaterale kommisjon er en gruppe som fremmer et tettere samarbeid mellom Nord-Amerika, Vest-Europa og Japan. Utsendinger fra både Vest-Europa, Russland og Japan skal ha deltatt på møtet.

(NTB)