Kerry og Kina i klinsj om Hongkong

Utenriksminister John Kerry gjør det klart at amerikanerne støtter demonstrantene i Hongkong.

UENIGE: De to utenriksministerene - Kinas Wang Yi og USAs John Kerry - var tydelige uenige om situasjonen i Hongkong. Her under pressemøtet i Washington, DC, USA på onsdag 1. oktober. Foto: EPA / SHAWN THEW / NTB Scanpix
UENIGE: De to utenriksministerene - Kinas Wang Yi og USAs John Kerry - var tydelige uenige om situasjonen i Hongkong. Her under pressemøtet i Washington, DC, USA på onsdag 1. oktober. Foto: EPA / SHAWN THEW / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 - Kinas regjering har sagt klart ifra om sitt syn. Spørsmål om Hongkong er Kinas indre anliggender. Alle land må respektere Kinas suverenitet. Det er et grunnleggende prinsipp i internasjonal politikk, sa Kinas utenriksminister Wang Yi da han møtte Kerry onsdag.

Wang ga uttrykk for sterk misnøye med Kerrys uttalelser om uroen i Hongkong de siste dagene.

- Jeg tror det gjelder i alle land, i alle samfunn, at ingen ville tillatt slike ulovlige handlinger som forstyrrer offentlig ro og orden. Slik er det i USA, og slik er det i Hongkong, sa Wang.

Kerry sto på sin side fast ved sin støtte til demokratibevegelsen i Hongkong.

- Som Kina vet, støtter vi allmenn stemmerett i Hongkong. Vi mener et åpent samfunn med størst mulig autonomi og lovstyre er avgjørende for Hongkongs stabilitet og velstand, sa Kerry.

(NTB)