Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kerry på gråten

Demokraten kjempet med følelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Palm Beach, Florida (Dagbladet.no):John Kerry kjempet tydelig med følelsene da han roste partifellene og innrømmet at Geroge W. Bush er gjenvalgt som USAs president i ettermiddag.

Det var som ventet intet nytt i Kerrys tale. Han takket aktivistene, kona, andre slektninger og visepresidentkandidat John Edwards.

Begge er nok ute av bildet som kandidater til landets viktigste jobb for alltid.

Ringte Bush

Kerrys politiske poeng var behovet for enhet.

- Jeg ringte president Bush for noen timer siden, sa han til de skuffede demokratene som hadde møtt fram i Bostons historiske Faneuil Hall.

- Jeg gratulerte ham og Laura. Vi hadde en fin samtale om behovet for enhet. Sårene må leges, sa han etter en valgkamp der demokratene nok ikke har stått tilbake for motstanderen i brutale karakteristikker og tvilsomme anklager.

Kerry gjentok demokratenes mantra om at alle stemmer må telles. Men understreket at valget tilhører folket, ikke advokatene.

image: Kerry på gråten

- Det er klart at det ikke finnes nok (utalte) stemmer til at vi kan vinne Ohio. Dermed kan vi ikke vinne presidentskapet, sa han.

Resten av tapertalen var en gjennomgang av partiets kjernesaker. Der er utvilsomt Kerry langt dyktigere enn Bush. Men budskapet var ikke godt nok og den elitepregede senatoren nok heller ikke mann for å få flertallet av amerikanerne med på at partiet alltid tenker på dem.

Fornuften vant

Allerede tidlig imorges sto det klart at Bush kunne belage seg på fire nye år i Det hvite hus. Men Kerry ville vente til situasjonen i Ohio var mer avklart.

Der gjensto det minst 130.000 stemmer fra uregistrerte velgere og soldater i utlandet. Men det var samtidig tydelig at avstanden mellom Bush og Kerry i delstaten var for stor til at demokraten hadde reell sjanste til å ta igjen forspranget.

I noen timer så det likevel ut som om Kerry ville forsøke og hans ivrigste tilhengere håpet det. Men fornuften vant.

Akkurat nå står Bush med 274 valgmenn, fire mer enn det kreves for å bli president. Avstanden kan bli enda litt større.

Tv-kamp

Fox tv var første til å utpeke Bush som vinner i morgentimene, fulgt av NBC.

Mens CNN, som er forbigått av mer høyrepregede Fox i markedet for kontinuerlige tv-nyheter, drøyde i det aller lengste med å plassere Ohios 20 valgmannstemmer i Bushs lomme. Forsiktigheten var forklarlig etter at tv-stasjonene først kalte Al Gore vinner i Florida for fire år siden, noe som trolig kostet Bush 6.000 stemmer. Senere svingte de til republikaneren, men da var det også for tidlig. Forsiktigheten var større i år, men CNN ble i forsiktigste laget.

Sterkt mandat

Bush har fått flere stemmer enn noen president før ham og slo motstanderen med over 3,7 millioner på landsbasis. Da ble det politisk umulig å bråke om resultatet.

Spådommene om kaos og valgfusk er også gjort til skamme. Verden må bare finne seg i at amerikanerne har gjenvalgt presidenten som er så upopulær i utlandet.

Bushs styringsmandat er styrket på nesten alle måter. Republikanerne går fram i både Senatet og Representantenes hus og har styrket sitt grep om både Washington DC og delstatene.

Sendt hjem

Demokratenes senatsleder Tom Daschle ble for godt mål sendt hjem til Sør-Dakota av velgerne. Det er første gang på 50 år at en gruppeleder blir ydmyket på den måten.

Akkurat det kan likevel bli en velsignelse. Demokratene tvinges til en lang tenkepause og må komme opp med en plan og en politikk som kan vinne tilbake tapt grunn om fire år. Da trengs nok også nye koster.

Det er ventet at Bush holder sin seierstale ved 21.00-tida norsk tid. Dagbladet.no kommer selvsagt tilbake med fyldig dekning av talen.

KAMPLYSTEN: Kampen har såvidt begynt, sa tidligere visepresidentkandidat John Edwards før han introduserte John Kerry. Men begge er nok ute av bildet som kandidater til USAs høyeste embede for alltid.
TAPTE: John Kerry med kona Theresa Heinz.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media