Kerry presser Russland for å utlevere Snowden

USAs utenriksminister truer med politiske konsekvenser for Russland hvis landet ikke utleverer varsleren Edward Snowden.

VENTER PÅ SVAR: USAs utenriksminister John Kerry legger press på Russland for å utlevere Edward Snowden, og han venter på svar. Foto: REUTERS/Jacquelyn Martin/Pool Scanpix
VENTER PÅ SVAR: USAs utenriksminister John Kerry legger press på Russland for å utlevere Edward Snowden, og han venter på svar. Foto: REUTERS/Jacquelyn Martin/Pool ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kerry, som er i New Dehli i India, sa det ville være skuffende hvis russiske myndigheter lot Snowden gå ombord på et fly i Moskva.

- Resultatet vil uten tvil påvirke og få konsekvenser for forholdet, sa Kerry om forholdet til Russland. Presset på Russland for å utlevere Snowden er ikke til å ta feil av.

Holdt flyet tilbake
Det skriver BBC. Skjebnen til Snowden som avslørte hvordan CIA og NSA overvåket folk over hele verden, er nå gjenstand for en dramatisk diplomatisk drakamp.

Tidligere idag ble flyet fra Moskva til Havanna på Cuba, der flere medier hadde meldt at Snowden skulle være med, holdt tilbale i Moskva. Men til slutt fløy uten Snowden. Samtidig melder andre kilder at Snowden allerede kan ha forlatt Moskva med et annet fly.

- Han har mest sannsynlig allerede forlatt Den russiske føderasjonen, sier den ikke navngitte kilden til NTB.

- Han kan ha dratt med et annet fly, sier kilden videre. Det hersker full forvirring om hvor Snowden er, men ikke om at han er jaktet over hele verden, der han måtte dukke opp.

Sterkt press
Amerikanske myndigheter vil ha ham utlevert, og legger hardt press på Russland, etter at han i helga flyktet fra Hong Kong. Snowden har søkt om politisk asyl i Equador, og skulle etter planen være ombord på et fly fra Moskva til Havana på Cuba i formiddag norsk tid.

USA vil ha Snowden utlevert for å ha lekket opplysninger som har vært kompromitterende for president Barack Obama og den amerikanske regjeringen. Han er anklaget for spionasje og tyveri av hemmeligstemplet materiale.

- Vi forventer at den russiske regjeringen ser på alle mulige opplysninger for å utvise Snowden og utlevere ham til USA, slik at han kan bli stilt for retten for det han er anklaget for, sier Caitlin Hayden, talskvinne for NSA. Hun understreket det tette samarbeidet russerne og amerikanerne har hatt etter terroren som-Boston bomberne, som opprinnelig var fra Kaukasus i Russland, gjennomførte mot Boston Maraton i vår.

Risiko og gevinst
Men Russland er åpenbart ikke sikker på hva landet skal gjøre med Snowden. Det russiske nyhetsbyrået Interfax siterer en ikke-navngitt talsperson på at Snowden ikke har begått noe kriminelt på russisk territorium. Talspersonen sier videre.

- I tillegg har ikke russiske politimyndigheter fått noen instruksjoner fra Interpool om å anholde ham. Så vi har ingen grunn til å anholde denne passasjeren.

Hva som nå skjer med Snowden er høyest uklart. Opplysningene om at flyet fra Moskva til Havana ble holdt tilbake tyder på at flyet ventet på Snowden og var innstilt på at han skulle fly, men at russiske myndigheter ikke vil gi slipp på Snowden nå. Trolig er Snowden nå del i et diplomati på aller høyeste nivå mellom Washington og Moskva.  Washington satser alt på å få Snowdon utlevert. Mens Moskva vurderer de politiske risiki og muligheter Snowden kan gi dem.

DIPLOMATISK DRAGKAMP: Edward Snowden ble trolig holdt igjen i Moskva i formiddag. Foto: REUTERS/Glenn Greenwald/Laura Poitras/Courtesy of The Guardian/Handout via Reuters  Scanpix
DIPLOMATISK DRAGKAMP: Edward Snowden ble trolig holdt igjen i Moskva i formiddag. Foto: REUTERS/Glenn Greenwald/Laura Poitras/Courtesy of The Guardian/Handout via Reuters Scanpix Vis mer