Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kerry sammenlikner Ugandas anti-homolov med nazi-lover

Langer ut mot president Museveni.

KRASS: USAs utenriksminister John Kerry sammenligner anti-homoloven i Uganda med de antisemittiske lovene nazistene innførte i Tyskland og de rasistiske apartheidlovene i Sør-Afrika.. Foto: Reuters/Mike Theiler/NTB Scanpix
KRASS: USAs utenriksminister John Kerry sammenligner anti-homoloven i Uganda med de antisemittiske lovene nazistene innførte i Tyskland og de rasistiske apartheidlovene i Sør-Afrika.. Foto: Reuters/Mike Theiler/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs utenriksminister John Kerry sammenligner anti-homoloven i Uganda med de antisemittiske lovene nazistene innførte i Tyskland og de rasistiske apartheidlovene i Sør-Afrika.

- Man kan endre fokuset i denne loven til svarte eller jøder, og da befinner man seg i Tyskland på 1930-tallet eller i Sør-Afrika under apartheidstyret på 1950- og 60-tallet, sier Kerry.

Ugandas president Yoweri Museveni undertegnet mandag en ny lov som truer homofile med livsvarig fengsel, og som gjør det straffbart å ikke anmelde dem som kan mistenkes for å være homofile.

Loven er møtt med massiv internasjonal kritikk, og flere land har besluttet å kutte i bistanden til Musevenis regime, blant dem Norge og Danmark.

Avskyelig Også i USA har ledende demokrater i Kongressen tatt til orde for bistandskutt, noe republikanerne er skeptiske til.

President Barack Obama har omtalt den nye loven i Uganda som «motbydelig», mens fredsprisvinner Desmond Tutu i likhet med Kerry har trukket parallellen til apartheidlovene i Sør-Afrika.

- Det som har skjedd i Uganda er avskyelig, og det stiller oss alle overfor en stor utfordring. Rettighetene til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner er ganske enkelt menneskerettigheter, så enkelt er det, sier Kerry.

Globalt problem - Det var rett og slett moralsk galt å undertegne denne loven, lyder den amerikanske utenriksministerens budskap til Museveni.

Men det er ikke bare Uganda som diskriminerer homofile, understreker Kerry, som viser til at 78 land verden over har tilsvarende lovgiving «som strider både mot menneskerettighetene og den menneskelige natur».

- Dette er ikke bare et afrikansk problem, det er et globalt problem, sier han.

Milliardbistand USA gir i år nærmere 3 milliarder kroner i bistand til Uganda, og ledende krefter i det demokratiske partiet har tatt til orde for å fryse bistanden til Musevenis regime.

- Vi må gå nøye gjennom all amerikansk bistand til Uganda, også den bistanden som går via Verdensbanken og andre flernasjonale organisasjoner, sa senator Patrick Leahy tidligere i uka.

Noe varsel om bistandskutt har hittil ikke kommet fra Det hvite hus i Washington.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling