- Kerry vant debatten

TV-seerne er entydige i sin dom: De mener John Kerry vant nattas første president-duell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kerry scoret trolig på å framstå som langt mer besluttsom og mindre vinglete enn han ofte har vært i løpet av valgkampen, mens Bush ofte nølte og virket oppgitt.

En CNN-Gallup-måling i dag morges viser at 53 prosent mener Kerry vant debatten mot 37 prosent for Bush. Utvalget besto av 615 amerikanere som fulgte debatten.

- Bush vinner valget

De spurte er likevel ikke like optimistiske med hensyn til Kerrys valgsjanser. De fleste tror George W. Bush får gå på en ny periode i Det Hvite Hus. Dette skyldes at velgerne tror han vil hanske Irak-konflikten bedre.

Entydig

Det er foretatt en rekke seerundersøkelser i kjølvannet av den første duellen. De fleste undersøkelsene er entydige i spørsmålet om hvem som kom heldigst fra det. I undersøkelsen foretatt av TV-stasjonen ABC blant et tilfeldig utvalg stemmepliktige sier 45 prosent at Kerry var vinneren, 36 prosent mener Bush kom heldigst ut. Blant Bush tilhengere mente 70 prosent at han var vinneren, mens hele 89 prosent av Kerrys tilhengere støttet sin mann. De aller fleste skiftet derimot ikke oppfatning av hvem de tror vil vinne valget.

Bush støtte var på 50 prosent før debatten og 51 etter, Kerry gikk opp ett prosentpoeng fra 46 prosent til 47 prosent. Et slikt resultat er typisk for TV-debatter som tenderer til å befeste seernes synspunkt istedet for å endre dem.

Tror på Bush i Irak

I en lignende undersøkelse gjort av CNN og USA Today sier 53 prosent av Kerry vant debatten mot 37 prosent som mente Bush kom best ut. På spørsmål om man har fått et bedre inntrykk av Kerry etter debatten svarer 46 prosent ja, mens 21 prosent svarer at de fikk et bedre inntrykk av Bush.

Men på spørsmål om hvem de fleste tror vil hanske Irak-situasjonen best, uavhengig av hvilken presidentkandidat man favoriserer, svarer 54 prosent Bush og 40 prosent Kerry.

KAMPHANER: John Kerry kom heldigst ut av gårsdagens duell, mener TV-seerne.