Kerry vant

John Kerry vant demokratenes primærvalg i New Hampshire foran Howard Dean. Nå er han favoritt til å bli demokratenes presidentkandidat til høsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Bakgrunnsartikkel om John Kerry - Magasinet på Nett 23.01.04

  Kerry har fått 39 prosent av stemmene etter at 92 prosent av stemmene er talt opp. Howard Dean ligger et stykke bak med 25 prosent av stemmene.

  Mye tyder på at Kerrys forsprang på Dean skyldes taktiske valg av de demokratiske velgerne: På spørsmål om hvem som har de beste sakene, kommer nemlig de to helt likt ut. Men på spørsmål om hvem av de to som kan utfordre George W. Bush, tror 50 prosent på John Kerry. Bare 18 prosent tror på Dean.

  Andreplassen kan likevel komme til å bli et viktig comeback for Dean, etter den skuffende tredjeplassen i Iowa.

  Mye av spenningen knyttet seg til kampen om tredjeplassen. Eks-generalen Wesley Clark ligger an til å ta denne etter å ha fått 13 prosent av stemmene, foran John Edwards (12 prosent) og Joe Lieberman (9 prosent).

  Det er ventet at 175 000 har brukt stemmeretten sin i dag. Valglokalene stengte 02.00 natt til onsdag norsk tid.

  Bestemte seg i siste liten


  I New Hampshire kan alle som er registrert som demokrater eller som uavhengige, stemme i demokratenes nominasjonsvalg. Det som gjør utfallet så uforutsigbart, er at gruppen av uavhengige velgere utgjør den største gruppen. Velgerne har også en tendens til å bestemme seg i siste liten.

  Chris Siegel hadde ikke bestemt seg da han var på vei inn i stemmelokalet. Han kom ut igjen etter å ha endt opp med John Kerry, mens kona Marci stemte på Dean.

  - Det er ikke det at jeg tar lett på oppgaven. Jeg har vært på valgmøter med tre kandidater, og til slutt sto det mellom Kerry, Dean og Clark. Jeg tror Kerry er den beste fordi han har mest erfaring og er den som har størst sjanse til å slå Bush, sa Siegel.

  Donna Ograbisz er derimot blant dem som til slutt valgte Edwards.

  - Det sto mellom ham og Dean. Jeg tror Edwards har bedre mulighet til å bli en god president. Dean har skremt meg med sine ukontrollerte utbrudd innimellom, derfor endte jeg opp med Edwards, sier hun.

  - Uansett er det viktigste at vi får noen andre enn George Bush. Mannen min er republikaner, men han stemmer demokratisk i år. Selv han har fått nok, sier Ograbisz.

  Ubesudlet


  23-åringen Ari stemte også på Edwards.

  - Han er ung og har ikke vært i Senatet lenge nok til å bli for integrert i politikermiljøet i Washington. Og så er han ikke fra New England, jeg tror han har bedre mulighet til å gjøre det bra på landsbasis.

  Edwards tok en overraskende andreplass i Iowa til tross for at han ikke gjorde det spesielt bra på meningsmålingene. Hans popularitet har steget jevnt. Mange tvilere har pendlet mellom Edwards og en av de andre, og hvis alle tvilerne skulle falle ned på «unggutten» i gamet, ville han kunne gjøre et svært godt valg.

  - Skitne triks


  Howard Dean, son lenge lå best an av alle kandidatene, mener noen har brukt «Skitne triks» for å ødelegge valgkampen hans før primærvalget i New Hampshire.

  Dean har offentliggjort kopier av villedende e-postmeldinger, faks-meldinger og telefonsamtaler som angivelig skal stamme fra hans eget valgkamphovedkvarter og som åpenbart har som mål å skremme vekk velgere.

  - Jeg vet ikke hvor de kommer fra, men jeg synes denne kampanjen må stanses, sa Dean.

  Anonyme telefonoppringere har også reist spørsmål ved Deans kristne livssyn og bemerket at hans kone og barn er jødiske.

  Deans medarbeidere har antydet at villedningskampanjen kan være styrt av en av de andre demokratiske kandidatene.

  John Kerry, som ligger et hestehode foran Dean på meningsmålingene, har kategorisk tilbakevist påstander om at han har noen befatning med de ufine metodene.

  Ingen pause


  Uansett resultat - kandidatene kan ikke puste ut onsdag. De har allerede flere uker bak seg med valgkampdager som begynner lenge før det lysner og varer til langt på natt. Men om en uke velger sju andre stater sin kandidat, og da er det Edwards og Clark som har fordel av hjemmebane, ikke Kerry og Dean, som i New Hampshire.

  Allerede onsdag morgen er de viktigste kandidatene på plass i de statene som stemmer 3. februar. Eks-generalen Wesley Clark vil trolig fortsette løpet selv om han skulle gjøre det dårlig i New Hampshire, fordi han vil har bedre muligheter i neste omgang. Men Clark kan ha gjort en alvorlig feilvurdering ved å ikke stille i Iowa.

  Trangt på stemmeseddelen


  New Hampshire er den første amerikanske staten som holder primærvalg. Staten Iowa arrangerte sin nominasjonsprosess for en drøy uke siden, men da gjennom sine nominasjonsmøter som ikke er åpne valg, men partimøter, der partiet stemmer på kandidatene.

  Både demokrater og republikanere stemmer, men republikanernes valg er i praksis et ikke-valg siden George W. Bush stiller til gjenvalg. Men den republikanske stemmeseddelen hadde hele 14 navn på lista.

  Demokratenes hadde 23 navn på lista, men av dem regnes bare sju personer som seriøse kandidater.

RUTINERT: Tidligere General Wesley Clark henger fortsatt med, og knep tredjeplassen, foran John Edwards.
FORTSATT MED: Joe Lieberman havnet godt bak Clark og Edwards, men har ikke kastet inn håndklet ennå.
I TET: John Kerry, som noe overraskende vant det første primærvalget i Iowa, tok også New Hampshire med god margin.
NÅ ELLER ALDRI: Howard Dean skuffet i Iowa. At han havnet 12 prosentpoeng bak Kerry under nattens valg i New Hampshire var nok et tilbakeslag for Dean-kampanjen.
KOMMER BAKFRA: Karismatiske John Edwards omtales som «Den nye Clinton», og er ventet å komme enda sterkere når primærvalgene flytter sør- og vestover.