Kerry vil styrke militæret

John Kerry vil gjøre USA sterkere. Les nattas tale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no og NTB): Demokratenes presidentkandidat John Kerry gjorde i natt en av sine viktigste taler i hans lange kamp for å bli president i USA. Han brukte svært mye av talen på å snakke om amerikansk patriotisme og militær makt. Store deler av talen var direkte rettet mot president Bush.

Selv om president leder over Kerry på meningsmålingene akkurat nå, mister han stadig støtte i folket for krigen mot Irak. En undersøkelse foretatt av Pew Research Senter tidligere denne måneden viser at bare 42 prosent av amerikanerne støtter krigen. For et halvt år siden var 59 prosent for, skriver Associated Press.

John Kerry valgte likevel å profilere seg som en krigsvillig president. Til dundrende toner fra Bruce Springsteen ankom Kerry i morgentimene fredag norsk tid demokratenes landsmøtesal i Boston, der et jublende folkehav knapt ville la ham komme til orde.

- Grunnen til at vi er samlet her i kveld er enkel; for å gjøre Amerika sterkere hjemme, og respektert i verden, åpnet Kerry.

Ledestjerne

- Vi skal igjen gjøre Amerika til en ledestjerne i verden. Vi må bli sett opp til og ikke bare bli fryktet. I denne farlige tid er det en riktig og en gal måte å være sterk på, fortsatte han.

Vi trenger en sterkt militærmakt og vi trenger sterke allianser. Først da vil vi med tillit og besluttsomhet kunne fortelle terroristene: Dere vil tape og vi vil vinne. Framtida tilhører ikke frykten, den tilhørere friheten, sa Kerry.

Lovet flere soldater

Under talen lovet demokratenes presidentkandidat blant annet 40.000 flere amerikanske soldater og økt satsing på spesialstyrker og moderne våpensystem.

- Vi går aldri til krig fordi vi ønsker, men fordi vi må, sa Kerry, som har høstet kritikk fra mange demokrater på grunn av sin støtte til Bushs invasjon av Irak.

- Å si at det er masseødeleggelsesvåpen i Irak, betyr ikke nødvendigvis at de er der. Å si at vi kan utkjempe en krig uten at det koster oss noe, betyr ikke nødvendigvis at det stemmer. Og å proklamere oppdraget utført betyr så visst ikke at så er tilfelle, sa Kerry.

Vag om Irak

- Jeg vet hva vi har å gjøre i Irak. Vi trenger en president som har troverdighet nok til å bringe våre allierte over på vår side for å dele byrden og redusere kostnadene for amerikanske skattebetalere og risikoen for amerikanske soldater. Det er slik vi skal sørge for å få jobben gjort og hente våre styrker hjem, fortsatte han.

- Men dette kommer ikke til å skje før vi har en president som gjenoppretter Amerikas respekt og lederskap, slik at vi ikke lenger trenger å vandre alene i verden, sa Kerry.

Makt om nødvendig

Ikke uventet spilte senatoren fra New England på sin fortid som høyt dekorert soldat i Vietnam under sin tale, som understreket at han om nødvendig vil gjøre som Bush og gå til krig uten verdenssamfunnets støtte.

- Jeg forsvarte dette landet som ung mann, og jeg akter å forsvare det som president. La det ikke være noen tvil; jeg kommer ikke til å nøle med å bruke makt om det er nødvendig. Ingen land eller internasjonale organisasjoner vil få vetorett over vår nasjonale sikkerhet, sa Kerry.

Middelklassen

Mens visepresidentkandidat John Edwards i sin tale på landsmøtet forsøkte å appellere til USAs millioner av arbeidere, arbeidsløse og fattigfolk, henvendte Kerry seg flere ganger til middelklassen.

- Vi kommer ikke til å heve skattene for middelklassen, slik det uriktig er blitt hevdet de siste månedene. Som president vil jeg senke skatten for middelklassen. Jeg vil senke skattetrykket på småbedriftene, og jeg vil gjøre om skattelettene for de rikeste som tjener over 200.000 dollar (1,4 millioner kroner) i året, slik at vi kan investere i jobbskaping, helsetjeneste og utdanning, sa Kerry.

- Det er på tide at vi strekker oss etter den neste drømmen, det er på tide at vi ser mot neste horisont. Håper er der for Amerika, solen stiger, våre beste dager ligger foran oss, avsluttet Kerry.

  • Her kan du lese hele nattas tale.
  • Se video av talen [Windows Media]. (Brorparten av artikkelen er basert på stoff fra byråene AFP og Reuters som NTB har oversatt il norsk).
<B>HYLLES:</B> Demokratenes presidentkandidat John Kerry hylles på landsmøtet i natt.