Kerry vinner lite på Bush-fiasko

John Kerry har et lite forsprang på George W. Bush på de siste meningsmålingene i USA. Mange velgere misliker det som skjer i Irak, men vil likevel stemme på Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Forspranget er likevel beskjedent i forhold til presidentens rekordlave oppslutning. Aldri har så mange amerikanere vært misfornøyd med George W. Bush. 52 prosent liker ikke måten han skjøtter presidentvervet på.

Spør man velgerne om hans håndtering av Irak-krigen, svarer hele 61 prosent negativt.

For et år siden, da han landet på et hangarskip og erklærte «oppdraget utført» i Irak, hadde han støtte av to tredjedeler av det amerikanske folk.

Dødt løp

Men demokratene synes ikke å vinne på presidentens synkende oppslutning.

Mannen som etter alt å dømme blir Bushs motstander, hadde stor oppslutning i ukene rundt primærvalgene i januar og februar. Etter det har John Kerry ligget i et dødt løp med president Bush.

Tre ferske meningsmålinger gir ham 49 prosent mot Bushs 47.

Dette er så lite at det ligger innenfor målingenes feilmargin. Bare én måling gir Kerry et solid forsprang på åtte prosentpoeng.

Polarisering

Det bekymrer demokratenes strateger at Bushs fiasko ikke synes å gi Kerry suksess. En av årsakene er trolig den sementerte polariseringen som nå preger amerikansk politikk.

I drøyt 30 stater er valget så godt som avgjort, og det er i 17 av de resterende statene at valget kommer til å bli avklart.

Av disse «svingstatene» er de mest folkerike viktigst: Florida, Ohio, Missouri, Michigan og Pennsylvania er store stater innen rekkevidde for begge parter.

Storgevinsten er Florida med sine 16 millioner mennesker. Staten var virkelig på vippen i 2000, da seieren etter en bitter juridisk kamp gikk til George W. Bush med 537 stemmer.

Moral og religion

Analytikere forklarer presidentens slitestyrke med flere forhold.

Velgerne kjenner ikke John Kerry, mens de vet godt hvem George W. Bush er. I synet på Irak-krigen er det dessuten liten forskjell på de to. John Kerry vil også gjøre ferdig jobben i Irak, riktignok med mer internasjonal støtte.

Et amerikansk presidentvalg med en sittende president oppfattes mer som en folkeavstemning om han skal få fortsette, enn et valg mellom to kandidater.

En stor del av amerikanske velgere prioriterer andre saker framfor Irak-krigen. For eksempel er George W. Bushs syn på moral og hans religiøse holdning avgjørende for mange velgere.

REKORDLAV OPPSLUTNING: Aldri har så mange vært misfornøyde med måten han skjøtter presidentvervet på.