- Kerry vinner valget

Det tror et overveldende flertall av Dagbladet.nos lesere, skal vi tro nettavstemningen. Jeg tror det ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CHICAGO (Dagbladet.no):

  • Amerikanerne velger som regel en republikaner til president: 1952 Eisenhower, 56 Eisenhower, 68 Nixon, 72 Nixon, 80 Reagan, 84 Reagan, 88 Bush, 2000 Bush.

    Mot demokrater i 48, 60, 64, 76, 92 og 96. 8-6 til republikanerne.

  • Presidenter blir gjenvalgt: Ike, Nixon, Reagan, Clinton. Vraket: Carter, Bush sr. 4-2 for gjenvalg. Tallene blir 6-3 for gjenvalg hvis du regner med visepresidenter som rykket opp i en periode og ble gjenvalgt til fire hele år i Det hvite hus: Johnson og Truman ble valgt, Ford ikke. Dette er selvsagt lek med tall alt for små til å bety noe. Men det spørs likevel om ikke norsk presse og kommentatorer har en liten tendens til å forveksle egne preferanser i amerikanske valg med kjøligere betraktninger. Akkurat som toneangivende utenriksreportere dømte Margareth Thatcher nord og ned før de fleste av hennes valgseire i Storbritannia.
  • Legg til at Bush har mest pengerog republikanerne er mest enige. Ta høyde for at utenrikspolitikken spiller større rolle enn i de fleste presidentvalg og at høyresiden har størst troverdighet i kriser, slik velgerne ser det.
  • Hvis økonomien skikker seg noenlunde over sommeren, burde dette være nok til at Bush kan sove godt om natta. Terroraksjonene i Irak vil trolig ikke endre det. 55 prosent mener fortsatt krigen var verdt tapene.

    Og: Hvis Osama bin Laden bekreftet drept eller fanget før 2. november er seieren i boks. Enten du liker det eller ikke.