- Kerrys seier har gjort nominasjonskampen mer åpen

Senator John Kerrys brakseier i Iowa har gjort demokratenes kamp om hvem som skal utfordre George W. Bush i presidentvalget til høsten mer åpen og spennende, sier USA-ekspert Ole Moen til NTB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg synes dette var en liten sprøyte i armen. Nå er det mer kamp og mye mer åpent enn hva det var en stund, sier Moen.

Han synes de andre kandidatene tidligere har vært for tafatte bak Howard Dean.

- Fasiten etter nominasjonsmøtene i Iowa er at det er blitt en mer åpen, spennende og livaktig kamp, sier Moen, som tror Howard Deans muligheter til å bli demokratenes presidentkandidat nå er noe redusert.

- Mer glød

- Det var aldri snakk om at Howard Dean kunne vinne i Iowa, men det var en overraskende stor seier til Kerry. Dean var langt foran og alene, men det er han ikke lenger, sier Moen.

- Hvorfor vant Kerry så klart?

- Det kan ha vært utslagsgivende for Kerry at han fikk fokusert på at han støttet en Irak-krig, men ikke på Bush sine premisser, samt at Kerry er en mann som vet hva nasjonal sikkerhet er. Han har fått vist at han står for noe.

- Jeg har syntes Kerry var kjedelig tidligere. Men han har fått mer glød den siste tiden.

Ole Moen tror imidlertid pressen også har spilt en stor rolle.

- De var luta lei av Dean og hadde ikke mer å skrive om ham. Pressen har jo stor makt i en situasjon hvor det er så få mennesker involvert, sier USA-eksperten til NTB.

Han mener også at pressen har vært fornærmet på Dean fordi de ikke har vært med på å skape ham.

New Hampshire avgjørende

Moen tror primærvalget i New Hampshire 27. januar kommer til å bli en katalysator for hva som kommer til å skje videre.

- Det helt åpent nå. New Hampshire blir veldig avgjørende fordi man har fått signalene fra Iowa om at dette ikke blir noen walk over for Howard Dean. John Kerry er en formidabel kandidat, sier Moen, som samtidig understreker at man ikke må avskrive verken John Kerry, Wesley Clark eller John Edwards.

(NTB-Andreas Bondevik)