Kerrys skjebnetale

Talen John Kerry gir landsmøtet i natt innleder en tre måneder lang beinhard valgkamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sent onsdag kveld ble Kerry som ventet nominert til partiets kandidat for å utfordre president George W. Bush ved valget 2. november, og talen i beste TV-tid til hele USAs befolkning, der han aksepterer nominasjonen, regnes som den viktigste i hans karriere.

Kerrys store utfordring er å vise at han er i stand til å tenne velgerne slik at de går mann av huse for å kaste Bush ut av Det hvite hus og velge ham i stedet.

Meningsmålingene viser at velgerne er mer polarisert enn på mange år. Den halvparten av velgerne som er imot Bush, er ikke bare uenig med ham - de er rasende på hvordan han har styrt landet. Dessuten forventes det at Kerry får et stort forsprang på meningsmålingene etter talen. Republikanerne forsøker å høyne forventningene, og spår at presidentkandidaten leder med 15 prosents margin når landsmøtet avsluttes.

Men et problem for Kerry er at velgerne ikke helt har tent på ham som menneske og utfordrer. Hvis han skal vinne, kan man ikke stole på at velgerne strømmer til valgurnene bare fordi de er sinte på Bush. De må også ville stemme på Kerry.

Ifølge mange eksperter var det kanskje Kerrys største genistrek hittil å utpeke John Edwards til sin makker. I motsetning til Kerry, som oppfattes som en stiv og uinspirerende taler, og kommer fra et overklassemiljø i New England, finner Edwards tonen når han snakker med vanlige folk.

Ingen retoriker

Ingen venter lenger at Kerry kan konkurrere med Bill Clinton, eller for den saks skyld sin egen visepresidentkandidat, når det gjelder populistisk retorikk. Men i løpet av valgkampen må han greie å få bedre fram hvem han er og hva han står for, og om han ikke greier å framstå som en folketaler, må han iallfall oppfattes som seriøs.

Meningsmålingene viser at over en tredel av velgerne ikke har en klar forestilling om hvem Kerry er som menneske eller hvilke standpunkter han har. Over 40 prosent har kjøpt republikanernes påstander om at han er en vinglepave, og over halvparten føler stadig at Bush er bedre til å sørge for USAs sikkerhet.

For første gang siden den kalde krigen viser meningsmålingene at utenrikspolitikk - det vil særlig si Irak-krigen - er et viktig tema for en stor del av velgerne.

Selv om demokratene lovte å unngå negativ kritikk av Bush på landsmøtet, har den ene taleren etter den andre tegnet et bilde av Bush som en uvitende og farlig leder for verden. Stemningen blant delegatene er klart imot krigen.

«Håpløst uklar»

Flere aviser oppfordret torsdag Kerry til å bruke talen til å gjøre det tindrende klart en gang for alle hvor han står når det gjelder forsvarsspørsmål og Irak.

«Tvilen som kommer til uttrykk om Kerry, gjelder ikke hans tapperhet, men hans dømmekraft og hans overbevisning, » skriver Wall Street Journal. New York Times går et skritt lenger og ber Kerry avklare hva han vil gjøre i Irak, et tema han ifølge avisa har vært «håpløst uklar» på.

Selv om Kerry i harde ordelag har kritisert Bush for å føre en uforsiktig utenrikspolitikk som har skapt unødvendige skiller mellom USA og resten av verden, er det er faktum han ikke kommer unna at han stemte for Irak-krigen.

Han har heller ikke villet forplikte seg til å trekke de amerikanske styrkene ut av Irak om han blir president, slik de demokratiske partiaktivistene gjerne vil. Han snakker heller om å arbeide for å skape et stabilt Irak, i samarbeid med USAs allierte.

Støtte fra offiserer

Ett skritt for å fjerne tvilen om hvor han står på forsvarsspørsmål ble tatt da demokratene onsdag kveld presenterte et dusin tidligere generaler og admiraler, blant dem tidligere sjef for generalstaben, John Shalikashvili, som mener Kerry vil være bedre enn Bush til å beskytte USA.

Oberstløytnant Steve Brozak fortalte delegatene at han var så frustrert over Bush-administrasjonens militærpolitikk at han følte seg tvunget til å bytte parti og gå over til demokratene.

Han sa at Kerry vil styrke USAs forbindelser med sine allierte. Kerry vil føre USA tilbake til en rolle som et land som respekteres i verden, ikke et land som det stilles spørsmålstegn ved, mente Brozak.

<B>MÅ OVERBEVISE: John Kerry holder sin livs viktigste tale i natt, norsk tid.