Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Keshvari-saken: - Gikk gjennom kontoutskrifter og bomringpasseringer

Rettssaken mot stortingsrepresentanten startet i dag.

LIK LINJE: Keshvaris advokat John Christian Elden mener likhetsprinsippet gjelder også i denne saken, og at Keshvari må dømmes på samme måte som alle andre. Reporter: Sindre Granly Meldalen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

LILLESTRØM (Dagbladet): Tilståelsessaken mot Frps bedragerisiktede stortingsrepresentant Mazyar Keshvari startet i Nedre Romerike tingrett i dag kl. 12. Samtidig som saken startet ble det sendt ut en pressemelding om at Keshvari trekker seg fra Frp.

Det ble ikke nevnt innledningsvis i retten, og politiadvokat Susie Langsem Bergstrand startet saken med en liten gjennomgang av etterforskningen av saken, hvor Keshvari har tilstått at han har ført fiktive reiseregninger for 450 000 kroner i perioden 2014-2018.

ER SYKEMELDT: Carl I. Hagen møter nå for Mazyar Keshvari (Frp).
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ER SYKEMELDT: Carl I. Hagen møter nå for Mazyar Keshvari (Frp). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det har vært en ganske omfattende etterforskning. Vi har undersøkt kontoutskrifter, fått opplysninger fra bomringen og Stortinget, for å sjekke hvor han har vært. I tillegg har Keshvari gitt innsyn i sin Outlook-kalender, sa Bergstrand i retten.

Aktor understreket at Keshvari har bidratt til politiets etterforskning med de opplysningene han har husket og hatt tilgang til, og at han blant annet leverte en liste med reiseregninger han var sikker på var fiktive.

Saken startet ved at Aftenposten ba om innsyn i stortingspolitikernes reiseregninger, og at de kunne avdekke at Keshvari hadde ført regninger for reiser som aldri hadde funnet sted.

BEDRAGERISAKEN: Bedragerisaken mot stortingsrepresentant Mazyar Keshvari (Frp) avvikles fredag. Han har erkjent forholdet, og saken går som en tilståelsessak i Nedre Romerike tingrett. Reportere: Nicolai Delebekk og Sindre Meldalen / Dagbladet Vis mer

Sammenlikner med korrupsjon

Aktor Bergstrand la, som ventet, ned en påstand om fengsels i 1 år og 6 måneder. Som Dagbladet tidligere har omtalt hadde hun i utgangspunktet et lavere forslag i sin innstilling, men denne ble justert opp etter at saken hadde vært til behandling hos Oslo statsadvokatembet.

Bergstrand sier i retten at det er en spesiell sak, og at de i utgangspunktet hadde sett hen til andre «vanlige» bedragerisaker.

- Keshvari har utnyttet den omstendighet at stortingsrepresentanter godkjenner sine egne reiseregninger. Bedrageriet innebærer et alvorlig brudd på tilliten til våre folkevalgte. Allmenpreventive hensyn gjør seg ualminnelig sterkt gjeldende, sa Bergstrand i retten, og trakk paralleller til korrupsjon.

- Befolkningens tillit til demokratiske instanser er allerede under press, sier hun og legger til at det er særlig viktig at storsamfunnet slår ned på tillitsbrudd fra demokratisk valgte representanter, sa hun.

Bergstrand viste også til at straffenivået i korrupsjonssaker har blitt skjerpet de siste årene.

Samtidig som hun argumenterte for en streng straff, sa aktor at Keshvari fortjener 20 prosent strafferabatt på grunn av sin tilståelse i saken.

KESHVARI-SAKEN: Susie Bergstrand er politiadvokat i Keshvari-saken. Reporter: Sindre Granly Meldalen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

- Likhetsprinsippet

Keshvaris advokat John Christian Elden sa på sin side at likhetsprinsippet gjelder også i denne saken, og at Keshvari må dømmes på samme måte som alle andre.

- Han skal ha den straffen som er riktig og rettferdig, sier Elden.

- Mitt utgangspunkt er at politiets opprinnelige påstand om fem måneder fengsel, og at noe av det gjøres betinget, er riktig, sier Elden.

- Statsadvokaten prøver å legge opp til et nytt og særskilt nivå for stortingsrepresentanter. De skal håndteres på en annen måte enn folk flest. Jeg er ikke enig i det, sier forsvareren.

- Likhet for loven følger av Grunnloven.

Han mente det var underlig av statsadvokaten å legge vekt på straffenivået for korrupsjon, all den tid Keshvari ikke er siktet for dette.

Elden mente riktig straffenivå i utgangspunktet var seks måneders fengsel, og at Keshvari burde ha en eller to måneder i strafferabatt, eventuelt som betinget fengsel. Han mente også at det ikke var et særskilt allmenpreventivt behov.

- Vanskelig periode

Keshvari forklarte seg etter Bergstrand og Eldens innledninger, og startet med å si at han erkjente straffskyld, og ba samtidig sin familie, sine kolleger og det norske folk om unnskyldning.

- Jeg har i en vanskelig periode i mitt liv handlet galt. Jeg har ikke vist meg tilliten jeg ble vist verdig. Jeg kan ikke gjøre det om igjen, men jeg kan erkjenne de feilene jeg har gjort og betale tilbake, slik jeg nå har gjort. Jeg har også trukket meg fra samtlige politiske verv, og meldte meg i går ut av Frp, sa Keshvari i retten.

- Hva gjorde du konkret?`spurte tingrettsdommer Geir Olav Jensen.

- Jeg fylte ut reiseregninger for reiser jeg ikke hadde vært på.

- Det var omstendigheter i livet mitt som gjorde at det gikk så galt som det gikk, sa siktede.

Han sa at han ikke husker når han startet praksisen, men at hans inntrykk er at siktelsen, som sier at det skjedde i 2014 til 2018, er riktig.

Avgjørelse i saken faller trolig fredag i neste uke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media