Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ketchupproblemet er løst - nå blir det slutt på dette

Verdenssensasjon kan føre til milliarder i besparelser og en slutt på en hel verdens evige frustrasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Ketchupeffekten» kjenner vi alle til. Du står og rister og rister på den nesten tomme ketchupflaska uten å få ut noen verdens ting. Så plutselig kommer «alt» sammen på en gang med gris utover kjøkkenbenken og klær som resultat.

Nå har forskere ved det amerikanske prestisjeuniversitetet Massachusetts Institute of Technology løst problemet som har irritert en hel verden siden man begynte å helle mat på flasker.

Oppfinnelsen, som har fått navnet LiquiGlide, gjør takket være nanoteknologi innsiden av glassflasker så glatte at alt matinnhold - til siste dråpe - renner pent ut, uten noe søl, risting eller frustrasjon. Du kan se en demonstrasjonsvideo øverst i denne saken.

Enorme besparelser Det er PhD-kandidat Dave Smith ved MIT som har ledet forskningsarbeidet, som ble gjennomført i løpet av to hektiske måneder.

Et av problemene forskerne møtte var at det er store begrensninger i hva slags materialer man kan bruke i emballasje i matindustrien, men Smith forsikrer at LiquiGlide er helt trygt.

- Det som var morsomt da vi holdt på med forskningen, var at mange lurte på om mat som blir igjen i flasker er noe stort problem. Men da kunne jeg fortelle dem at bare sausmarkedet i USA er på 17 milliarder dollar (drøye 300 kr per amerikaner, journ.anm.), sier Dave Smith til Co.Exist.

- Hvis alle disse flaskene hadde hatt vår emballasje, ville man unngå at en million tonn med mat kastes hvert eneste år.

Teknologien har altså potensial til å endre en hel industri, i tillegg til at uttrykket «ketchupeffekten» kanskje vil være uforståelig om en generasjon.

Idun ketchup interessert Stabburet, som produserer Idun tomatketchup, hadde fått med seg oppfinnelsen da Dagbladet kontaktet dem i formiddag. De karakteriserer forskningen som veldig interessant.

- Vi følger selvsagt med på det som skjer av nyutvikling på vårt felt, og våre fagfolk var allerede klar over oppfinnelsen og følger med på hva som skjer av videre utvikling, sier Inger Marie Ingdahl, kommunikasjonssjef i Stabburet.

Ingdahl påpeker at Idun tomatketchup kommer på plastflasker - og ikke glass, som vist i videoen øverst i denne saken.

- Jeg er usikker på om denne oppfinnelsen vil påvirke vår ketchupflaske, men vi følger med på utviklingen. Idun tomatketchup kom forøvrig i ny flaske i fjor, der en av forbedringene var at man fikk ut mer av den siste ketchupen, sier Ingdahl, som også holder litt igjen på begeistringen siden Stabburet er usikre på hvor godt testet den nye oppfinnelsen er.

Tyktflytende væske LiquiGlide er ikke bare begrenset til glassflasker, men kan bli brukt på all mulig emballasje, inkludert papp og plastikk.

- LiquiGlide gir en unik overflate, siden det er en væske med grov struktur. Væsken er nesten helt fast, men kan fortsatt smøres utover, sier Dave Smith.

Som alle smarte oppfinnere, holder nå Smith kortene tett til brystet.

- Jeg kan ikke si hva LiquiGlide inneholder, men jeg kan fortelle at vi har tatt patent på alt sammen!

PS! Forskere ved Harvard kom opp med en liknende oppfinnelse i fjor høst. Forskerne uttalte at en av de mest interessante områdene for stoffet SLIPS var innen oljeindustrien, for å få oljen til å flyte raskere gjennom rørene.

IRRITERENDE: Ingen menneskelig irritasjon er George Costanza ukjent. I Jason Alexanders skikkelse tar her George fra Seinfeld alt sitt innebygde sinne ut på en Heinz-glassflaske med ketchup.
IRRITERENDE: Ingen menneskelig irritasjon er George Costanza ukjent. I Jason Alexanders skikkelse tar her George fra Seinfeld alt sitt innebygde sinne ut på en Heinz-glassflaske med ketchup. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling