Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ketil Solvik-Olsen kritisert for bruk av embetsverket. Fikk grønt lys av Ernas stab

I E6-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sommeren 2014 skulle samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen på en E6-turné fra Oslo til Kirkenes og ba om hjelp fra departementets kommunikasjonsavdeling.

Dagens Næringsliv har i en serie artikler avslørt konflikten som oppsto— en diskusjon som blant annet handlet om hvorvidt forespørslene fra Solvik Olsen og politisk ledelse brøt med prinsippene om at embetsverket skal være partipolitisk nøytralt.

I september 2015 ble ekspedisjonssjef Anne Marie Storli fjernet fra stillingen og flyttet til Vegdirektoratet.

Nå viser en epost Dagbladet har fått innsyn i, at deler av håndteringen til Solvik-Olsen og hans politiske ledelse ble godkjent av en av Erna Solbergs nærmeste medarbeidere på statsministerens kontor (SMK):  

«Jeg har sjekka med SMK at vår håndtering av dette ikke bryter med prinsippene som er førende i andre departement», skrev daværende statssekretær i samferdselsdepartementet, nåværende landbruksminister Jon Georg Dale til Anne Marie Storli 17. juni 2014.  

Gråsoner Etter det Dagbladet erfarer var det Erna Solbergs statssekretær Sigbjørn Aanes som ga klarsignal til Jon Georg Dale.  

Dale hadde kontaktet SMK for å undersøke om det var greit at politisk ledelse (POL) ba kommunikasjonsavdelinga (KA) om å hjelpe til med organiseringen av E6-turen, samt holde kontakt med ordførere og andre representanter fra lokale myndigheter.  

Anne Marie Storli ønsker ikke å kommentere SMKs «godkjenning», men sier til Dagbladet at det i Samferdselsdepartementet alltid har vært praksis at all kontakt med folkevalgte ble håndtert av politisk ledelse.

- Det var denne praksisen jeg viste til i min tilbakemelding til Reynir Johannesson. Det hadde aldri vært diskusjon om dette tidligere. Det betyr ikke at jeg ikke var villig til å diskutere slike gråsoner, men det ble aldri åpnet for en slik dialog.  

Partipolitisk bistand Ett av de springende punktene i konflikten er en epostutvekskling i forkant av E6-turneen.

Der spør blant annet politisk rådgiver Reynir Johannesson om KA kan ringe ordføreren i Lillehammer samt sikre at det er plass til representanter fra Høyre og Frp på et møte. Johannesson understreker i eposten at han selv skal holde kontakten med partiene lokalt.

I et svar skriver Anne Marie Storli at «Politisk kontakt må gå fra POL».

Ifølge et notat referert i DN fra tidligere departementsråd Eva Hildrum, ville Ketil Solvik-Olsen ha mer «partipolitisk bistand» fra KA, enn han opplevde å få. Ifølge Hildrum ønsket Solvik-Olsen blant annet at KA skulle skrive pressemeldinger med kritikk av den forrige regjeringen.  

- Helt greit Aanes vil ikke selv kommentere svaret han ga Dale, men departementsråd i kommunaldepartementet Eivind Dale, sier følgende på generelt grunnlag:

- Hvis en statsråd besøker en kommune, så er det helt greit at embetsverket i et departement kontakter kommunens ledelse. Det gjelder også ordfører, sier Dale til Dagbladet.     

Kommunaldepartementet er ansvarlig for statens forvaltnings- og kommunikasjonspolitikk, og dermed også de overordnete retningslinjene for dialog mellom politisk ledelse og embetsverk.

I et notat om kommunikasjonsenhetenes oppgaver, utarbeidet av blant annet SMK, står det at når statsråden er på reise med en direkte partipolitisk side, «må det gjøres en grensedragning som balanserer at embetsverket ikke skal bidra direkte inn i parti- og valgkamparbeid».

- Det faller utenfor retningslinjene å be embetsverket om å gjøre direkte avtaler med lokale partilag for å lage et arrangement. Det skal skje via politiske ledelse. Men hvis handler om praktisk planlegging, som for eksempel at det skal være kapasitet til representanter for et lokallag i et møtelokale, så er det uproblematisk, sier Dale.

- Fjernet meg Overfor Dagbladet viser Storli til Solvik-Olsens blogg datert 20. desember, der han skriver følgende: «Det ble avklart at kommunikasjonsavdelingen ikke skulle ha kontakt med folkevalgte, uavhengig av partifarge og nivå. Arbeidet med å kontakte ordførere etc. ble derfor utført av politisk ledelse selv.»

- Dette stemmer ikke. Vi mottok en e-post fra Jon Georg Dale der han beordret oss til å ta denne kontakten - noe vi også gjorde, sier Storli, og legger til:

- Et og et halvt år senere blir mine spørsmål knyttet til gråsoner omtalt som samarbeidsproblemer, visstnok så alvorlige at statsråden ba om å få meg fjernet fra stillingen som leder av kommunikasjonsavdelingen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media