Ketsjupkrig i Israel: Får ikke lenger lov til å kalle denne ketsjup

- For lite tomater.

FOR LITE KETSJUP: En ketsjupkrig i Israel har ført til at matvaregiganten Heinz må droppe sitt mest kjente merkenavn i landet. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP/NTB scanpix
FOR LITE KETSJUP: En ketsjupkrig i Israel har ført til at matvaregiganten Heinz må droppe sitt mest kjente merkenavn i landet. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En noe kinkig ketsjupkrig i Israel har ført til et dårlig utfall for den amerikanske matvaregiganten Heinz.

Aller mest kjent er selskapet for sin tomatketsjup, som har eksistert siden 1876.

Nå har imidlertid varsellampene begynt å lyse rødt hos israelske helsemyndigheter på grunn av en kraftig kampanje fra den israelske matvareprodusenten Osem, som produserer mye av ketsjupen som blir solgt i landet, skriver Times of Israel.

Mister ketsjup-merket I et udatert vedtak fra israelske helsemyndigheter er det besluttet at Heinz mister retten til å kalle produktet sitt for ketsjup på merkelappen. I stedet blir navnet «tomato seasoning» - «tomatkrydder» eller «tomatsmakstilsetning».

Vedtaket betyr at Heinz må endre på de hebraiske merkelappene. Flasker som selges med engelske merkelapper i landet, trenger ikke endres på, skriver Newsweek.

Ifølge BBC testet israelske Osem Heinz-ketsjupen i januar, og fant ut at den bare inneholdt 21 prosent tomat fra konsentrat. Israelske myndigheter krever en tomatkonsentrasjon på 41 prosent.

Ifølge Times of Israel kontrollerer Osem to tredeler av ketsjupmarkedet i Israel, og det er omfattende misnøye i landet med lokale monopoler som forstyrrer markedet og gjør utenlandske varer dyrere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.