KFOR avverget blodbad

Runde på runde med tåregass ble avfyrt, og til sist klarte franske og britiske soldater i Kosovo-styrken (KFOR) å drive tilbake mellom seks og ti tusen albanere fra brua som skiller serberne og albanerne i byen Mitrovica, nord i Kosovo. Albanerne forsøkte å bryte seg vei over til nordsida av elva Ibar, der flere tusen serbere sto klare til kamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mitrovica kunne i går ha endt som åsted for et nytt blodbad i Kosovo.

Minst 75000 albanere hadde samlet seg på den sørlige bredden av elva Ibar, ifølge KFOR, for å protestere mot at byen er delt og mot at albanerne ikke slipper over på nordsida av elva. Over 30000 albanere hadde tidligere på dagen marsjert fra hovedstaden Pristina de 40 kilometerne til Kosovska Mitrovica med krav om å samle byen igjen.

Albanere som før krigen i fjor bodde på nordsida slipper ikke over til sine leiligheter, som nå for øvrig stort sett er overtatt av serbere, ofte serbere som har flyktet fra andre deler av Kosovo. I nord ligger dessuten både universitetet og sykehuset, og serberne der nekter albanerne fra sørsida av elva Ibar adgang.

Kampklare

På nordsida av Ibar sto om lag 4000 serbere klare til å ta opp kampen med albanerne dersom de hadde kommet over brua. En del serbiske kvinner og barn hadde begynt å evakuere byen, et tegn på at serberne forberedte seg på virkelige kamper. Etter hvert sluttet også menn seg til, og et stort antall serbere forlot byen om ettermiddagen på vei nordover mot Serbia, opplyste en dansk major i KFOR. En serbisk leder i byen, Nikola Kabasic, fortalte en radiostasjon i Beograd at serberne brakte inn forsterkninger fra nærliggende landsbyer.

En albansk folkemasse på mellom seks tusen og ti tusen mennesker klarte å bryte seg gjennom de franske KFOR-stillingene på det sørlige bruhodet. Franske forsterkninger kom stormende til hjelp fra sin base i det tidligere kulturhuset like ved. De avfyrte runde på runde med tåregass med fem minutters mellomrom. Britiske styrker stengte av brua med panserkjøretøy. Men soldater måtte settes inn for å stanse albanere som forsøkte å klatre over panserkjøretøyene for å løpe mot de serbiske stillingene på den andre bredden.

Etter hvert hadde tåregassen sin virkning. Franske og britiske soldater holdt stand, og klokka 18, da et 12 timer langt portforbud inntrer, løste folkemassene på begge sider seg opp.

Kruttønne

De franske soldatene i den NATO-ledede Kosovo-styrken (KFOR) har gang på gang vært i hardt vær på brua over Ibar, men aldri har situasjonen vært så kritisk som i går.

- Det virkelig avgjørende var å hindre opptrapping der noen skyter over på den andre sida. Det hadde ført til en katastrofe. Mine soldater opptrådte fornuftig. De brukte nøyaktig så mye makt som nødvendig og overreagerte ikke, uttalte general Klaus Reinhardt fra Tyskland, som er øverstkommanderende for KFOR.

Mitrovica er den mest eksplosjonsfarlige byen i Kosovo. Det er det eneste tettstedet hvor det fremdeles bor serbere i stort antall. Byen hadde før krigen drøyt 50000 innbyggere. Om lag 9000 serbere antas å bo nord for Ibar, mens det bor kanskje ti ganger så mange albanere på sørsida av elva.

FN-politi og KFOR-soldater fulgte det enorme demonstrasjonstoget fra Pristina til Mitrovica som sperret all trafikk på hovedveien. «Åtte måneder etter at KFOR kom til Kosovo, er en del av vårt land fortsatt kontrollert av serbiske kriminelle,» het det i en løpeseddel.

Lurte seg rundt

KFOR forsøkte å hindre dem i å komme inn i Mitrovica «av sikkerhetsgrunner». Bare en liten delegasjon skulle få komme inn. Men anført av unge gutter som lurte seg rundt sperringene, brøyt snart folkemassen seg vei inn i byen.

Soldater fra USA deltok betegnende nok ikke i sammenstøtene rundt brua. De måtte søndag trekke seg tilbake under klappjakt på ulovlige våpen blant serberne i nord, da serberne kastet stein og snøballer mot soldatene. einar.hagvaag@dagbladet.no