KFOR gir UCK 48 timers utsettelse

Sjefen for fredsstyrken KFOR gir UCK ytterligere 48 timer til å fullføre den avtalte demilitariseringen. Kosovos stabilitet er i fare hvis ikke UCK vil la seg oppløse, sa general Michael Jackson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslutningen om utsettelse ble tatt fordi det ennå ikke var oppnådd enighet om den sivile styrken som skal etterfølge UCK-geriljaen, sa KFOR-sjefen.

- FN-administrasjonen og KFOR er helt klare når det gjelder de strenge betingelser for tallet på våpen som tillates for Kosovo-korpset. Jeg beklager at det ikke har vært mulig å komme til enighet i dette spørsmålet, sa Jackson.

Våpen

NATO og UCK var tidligere blitt enige om at UCK skulle opphøre å eksistere ved midnatt natt til i dag, men forhandlingene fortsatte ut over denne fristen om hva som nå skal skje med de rundt 10.000 UCK-soldatene.

Ifølge informerte kilder var et av de vanskeligste punktene hvor mange medlemmer av det nye Kosovo-korpset som skal kunne bære våpen. Kosovo-korpset skal ifølge NATO i hovedsak fungere som et sivilforsvar, men skal også ha vakt- og eskorte-oppdrag. NATO hadde satt et tak på 200 mann under våpen, mens UCK vil ha langt flere, i utgangspunktet 2.500.

Kosovoalbanerne frykter at serbiske styrker vil vende tilbake til Kosovo når den NATO-ledete fredsstyrken en gang trekker seg tilbake, og at de da ikke vil være i stand til å forsvare seg.

Kompromiss

Avtalen om at UCK skulle innlevere sine våpen innen 19. september var klar allerede 21. juni. Diskusjonen har senere dreid seg om hva det skulle bli av geriljaen. Det var en utbredt oppfatning at kosovoalbanerne måtte beholde en styrke som kunne forsvare dem hvis serberne gjorde forsøk på å gjenerbore Kosovo. Det andre, mer fremtidsrettede synet, var drømmen om å skape en nasjonal hær.

Kompromisset ble opprettelsen av det såkalte Kosovo-korpset. UCK ønsker å sammenligne det med Nasjonalgarden i USA, som kan settes inn ved sivil uro, mens KFOR mener sivilforsvar er mer dekkende og tenker mer i retning av naturkatastrofer, gjenreising og humanitær hjelp. Korpset skal ha 3.000 fulltidsmedlemmer og 2.000 i reserve.

Program

Det er organisasjonen International Organisation for Migration (IOM) som står for organiseringen av Korpset. De har registrert 10.700 geriljamedlemmer for sine reintegreringsprogrammer. En god del vil få plass i den nye politistyrken for Kosovo på 3.000 mann.

Den nye avtalen forutsetter en overgangsperiode på 60 dager. UCK ville gjerne at man når den var over skulle vedta ting som uniformer, symboler, og klaget over at KFOR bestemte disse tingene på egen hånd.

(NTB-Reuters)