Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- KFOR-kaptein Vestli må frifinnes

- Vi kommer til å påstå full frifinnelse fordi skilting og veiforhold gjorde det vanskelig å avgjøre hva som var riktig kjøreretning, sier kaptein Audun Vestlis forsvarer, høyesterettsadvokat Hans Stenberg-Nilsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen møter den norske KFOR-kapteinen Audun Vestli i Heggen og Frøland herredsrett tiltalt for uaktsomt drap i Makedonia.

28. august i fjor kom kaptein Vestli i feil kjøreretning på motorveien og kolliderte med bilen til den makedonske statsråden Radovan Stojkovski. Statsråden, hans kone, deres 12 år gamle datter og sjåføren omkom i ulykken.

Millionerstatning

Statsrådens ni år gamle sønn overlevde ulykken, og Norge har, etter lange forhandlinger, betalt over én million kroner i erstatning til Stojkovskis familie.

Oberstløytnant Knut Moe fra Sandefjord som var passasjer i KFOR-bilen, møter som vitne i saken. Ifølge Stenberg-Nilsen hadde de to diskutert seg imellom hvilken vei de skulle kjøre, men begge misforsto, og de kom inn i feil kjørebane.

Ulykken fikk stor oppmerksomhet i Makedonia, og kaptein Vestli satt varetektsfengslet i nesten en måned i Orizari-fengselet i Makedonias hovedstad Skopje.

Intense forhandlinger

Etter en lang dragkamp mellom NATO og makedonske myndigheter om hvilke lover Vestli var underlagt, ble han satt fri og kunne reise hjem til Norge.

I første omgang ble det reist tiltale mot Audun Vestli for brudd på veitrafikkloven, men etter at Stojkovskis familie klaget avgjørelsen inn for Riksadvokaten, ble tiltalen utvidet til også å omfatte uaktsomt drap.

Familiene, som i Norge har vært representert av advokat Christopher Husebye, vil også være representert når retten settes i morgen.

Foruten Radovan Stojkovskis far, Mihailov Stojkovski, kommer søsteren til sjåføren som omkom, Miroslava Pavlovska, og den makedonske advokaten Jovan Todorovski som representerer familien til Stojkovskis kone.