KGB-arkiv: Direktør ga amerikanske militær- hemmeligheter til KGB

KGB ga nordmannen kodenavn «Viking».

KODENAVN VIKING: En av nordmennene som navngis i Mitrokhin-arkivet er en direktør for Jotun i et asiatisk land.

KGBs kontakt med ham på 70-tallet skal ha utviklet seg til en «konfidensiell relasjon». KGB ga nordmannen kodenavnet «Viking».
KODENAVN VIKING: En av nordmennene som navngis i Mitrokhin-arkivet er en direktør for Jotun i et asiatisk land. KGBs kontakt med ham på 70-tallet skal ha utviklet seg til en «konfidensiell relasjon». KGB ga nordmannen kodenavnet «Viking». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Dagbladet har siden i sommer skrevet om Mitrokhin-arkivet, som navngir en rekke norske toppdiplomater, samfunnstopper og politikere som KGB-agenter.

Nå har Dagbladet fått tilgang til PSTs vurderinger av arkivet, samt etterforskning, telefonovervåkning og rapporter fra samarbeidende tjenester. Notatene utgjør over to tusen sider, og viser at Mitrokhins opplysninger ble vurdert som svært troverdige av PST.

En av nordmennene som navngis i Mitrokhin-arkivet er en direktør for Jotun i et asiatisk land.

KGBs kontakt med ham på 70-tallet skal ha utviklet seg til en «konfidensiell relasjon». KGB ga nordmannen kodenavnet «Viking».

Ga informasjon om havner Ifølge dokumentene som PST har fått fra den britiske etterretningstjenesten MI6 og Mitrokhin, skal den norske direktøren ha gitt informasjon om havner, amerikanernes hensikter eller planer om å utføre reparasjoner på enkelte marineenheter, og økonomisk informasjon om det asiatiske landet. Han skal også ha overlevert prøver på malingen som ble brukt på amerikanske marinefartøy.

Denne kontakten opphørte da direktøren reiste hjem til Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer