KGB-arkiv: Direktør ga amerikanske militær- hemmeligheter til KGB

KGB ga nordmannen kodenavn «Viking».

KODENAVN VIKING: En av nordmennene som navngis i Mitrokhin-arkivet er en direktør for Jotun i et asiatisk land.

KGBs kontakt med ham på 70-tallet skal ha utviklet seg til en «konfidensiell relasjon». KGB ga nordmannen kodenavnet «Viking».
KODENAVN VIKING: En av nordmennene som navngis i Mitrokhin-arkivet er en direktør for Jotun i et asiatisk land. KGBs kontakt med ham på 70-tallet skal ha utviklet seg til en «konfidensiell relasjon». KGB ga nordmannen kodenavnet «Viking». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Dagbladet har siden i sommer skrevet om Mitrokhin-arkivet, som navngir en rekke norske toppdiplomater, samfunnstopper og politikere som KGB-agenter.

Nå har Dagbladet fått tilgang til PSTs vurderinger av arkivet, samt etterforskning, telefonovervåkning og rapporter fra samarbeidende tjenester. Notatene utgjør over to tusen sider, og viser at Mitrokhins opplysninger ble vurdert som svært troverdige av PST.

En av nordmennene som navngis i Mitrokhin-arkivet er en direktør for Jotun i et asiatisk land.

KGBs kontakt med ham på 70-tallet skal ha utviklet seg til en «konfidensiell relasjon». KGB ga nordmannen kodenavnet «Viking».

Ga informasjon om havner Ifølge dokumentene som PST har fått fra den britiske etterretningstjenesten MI6 og Mitrokhin, skal den norske direktøren ha gitt informasjon om havner, amerikanernes hensikter eller planer om å utføre reparasjoner på enkelte marineenheter, og økonomisk informasjon om det asiatiske landet. Han skal også ha overlevert prøver på malingen som ble brukt på amerikanske marinefartøy.

Denne kontakten opphørte da direktøren reiste hjem til Norge.

Overvåkningspolitiet her hjemme har undersøkt disse opplysningene med hjelp fra Sandefjord politidistrikt.

- Ukjent for oss Politiet i Sandefjord bekrefter i et brev datert 14. juli 2000 at Jotun A/S på begynnelsen av 1970-tallet var representert i landet med et datterselskap. Samtidig bekreftes det at selskapets direktør i perioden 1972 til 1975 hadde et navn som nesten tilsvarte det som var oppgitt fra Mitrokhin til MI6.

Informasjonsdirektør Sverre Magnus Knudsen i Jotun-konsernet sier til Dagbladet at denne saken har vært ukjent for selskapet, men han bekrefter at personen var ansatt i selskapet.

- Dette er langt tilbake i tiden, og det er få igjen her som kjente til denne personen. Det virker rart for oss. Vi har aldri opplevd noe liknende. Det har aldri vært tema i Jotun, sier Knudsen.

Nordmannen døde på slutten av 80-tallet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer