BLE BESKYLDT FOR Å VÆRE KOMMUNIST:- I Orienteringskretsen som jeg var en del av, ble vi beskyldt for å være kommunister og at vi fikk penger fra øst. På den tida regnet vi med at vi var overvåket av den norske etterretningen døgnet rundt, men jeg fikk aldri inntrykk av at KGB eller Sovjetunionen var opptatt av hva vi drev med i kampen mot EF, sier Torild Skard (77), som sier hun aldri har hørt at KGB skal ha gitt finansiell bistand til gruppen. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
BLE BESKYLDT FOR Å VÆRE KOMMUNIST:- I Orienteringskretsen som jeg var en del av, ble vi beskyldt for å være kommunister og at vi fikk penger fra øst. På den tida regnet vi med at vi var overvåket av den norske etterretningen døgnet rundt, men jeg fikk aldri inntrykk av at KGB eller Sovjetunionen var opptatt av hva vi drev med i kampen mot EF, sier Torild Skard (77), som sier hun aldri har hørt at KGB skal ha gitt finansiell bistand til gruppen. Foto: Anita Arntzen/DagbladetVis mer

KGB-ARKIVET: - KGB støttet nei-bevegelsen

KGB finansierte Nei-siden fra den spede begynnelsen, står det i Mitrokhin-arkivet. SV-veteran Torild Skard (77) sier hun aldri har hørt om disse pengene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

Ifølge det hemmelige Mitrokhin-arkivet, så var den sovjetiske etterretningsorganisasjonen KGB med på å finansiere norsk EU-motstand. I KGB-rapporten som er gjengitt i arkivet, står det at tidligere pris- og lønnsminister Gunnar Bøe (Ap) var med på å starte en av de første Nei-gruppene i Norge, som kjempet mot norsk medlemskap i Fellesmarkedet, i dag kjent som EU.

Gruppen, som het «Aksjon mot Fellesmarkedet - de 143», skal ha mottatt pengestøtte av KGB, står det i arkivet. Verken summen, eller hvordan KGB angivelig skal ha gitt penger til gruppen, er beskrevet i arkivet.

En rekke kjente profiler er blant navnene på lista over de 143. Der er helsedirektør Karl Evang, komponist Harald Sæverud, forfatterne Tarjei Vesaas, Aksel Sandemose og Johan Borgen, skuespiller Jack Fjeldstad, magister Johan Galtung og SV-politiker og feminist Torild Skard.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn