Du leser nå Dagbladet Pluss

KGB-ARKIVET: - KGB støttet nei-bevegelsen

KGB finansierte Nei-siden fra den spede begynnelsen, står det i Mitrokhin-arkivet. SV-veteran Torild Skard (77) sier hun aldri har hørt om disse pengene.

BLE BESKYLDT FOR Å VÆRE KOMMUNIST:- I Orienteringskretsen som jeg var en del av, ble vi beskyldt for å være kommunister og at vi fikk penger fra øst. På den tida regnet vi med at vi var overvåket av den norske etterretningen døgnet rundt, men jeg fikk aldri inntrykk av at KGB eller Sovjetunionen var opptatt av hva vi drev med i kampen mot EF, sier Torild Skard (77), som sier hun aldri har hørt at KGB skal ha gitt finansiell bistand til gruppen. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
BLE BESKYLDT FOR Å VÆRE KOMMUNIST:- I Orienteringskretsen som jeg var en del av, ble vi beskyldt for å være kommunister og at vi fikk penger fra øst. På den tida regnet vi med at vi var overvåket av den norske etterretningen døgnet rundt, men jeg fikk aldri inntrykk av at KGB eller Sovjetunionen var opptatt av hva vi drev med i kampen mot EF, sier Torild Skard (77), som sier hun aldri har hørt at KGB skal ha gitt finansiell bistand til gruppen. Foto: Anita Arntzen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge det hemmelige Mitrokhin-arkivet, så var den sovjetiske etterretningsorganisasjonen KGB med på å finansiere norsk EU-motstand. I KGB-rapporten som er gjengitt i arkivet, står det at tidligere pris- og lønnsminister Gunnar Bøe (Ap) var med på å starte en av de første Nei-gruppene i Norge, som kjempet mot norsk medlemskap i Fellesmarkedet, i dag kjent som EU.

Gruppen, som het «Aksjon mot Fellesmarkedet - de 143», skal ha mottatt pengestøtte av KGB, står det i arkivet. Verken summen, eller hvordan KGB angivelig skal ha gitt penger til gruppen, er beskrevet i arkivet.

En rekke kjente profiler er blant navnene på lista over de 143. Der er helsedirektør Karl Evang, komponist Harald Sæverud, forfatterne Tarjei Vesaas, Aksel Sandemose og Johan Borgen, skuespiller Jack Fjeldstad, magister Johan Galtung og SV-politiker og feminist Torild Skard.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

3 MÅNEDER*

SOMMERKAMPANJE

50 kr

(0,56 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER* 50 kr per 3 måneder. 0,56 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249kr/ kvartal når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

Prøvetilbud

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 1 kr per uke 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED**

Få med lørdagsavisa

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED**

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED** 1 kr per måned 0,03 kr per dag.

Tilbudet gjelder abonnement på Dagbladet Pluss og Dagbladet Helgeavis. Abonnementet fornyes automatisk etter tilbudsperioden. Fornyelsesprisen er inkl 33% rabatt på begge abonnementene; Dagbladet Pluss (66 kr/mnd) og Helgeavisa (139 kr/mnd) så lenge man har begge abonnementene. Det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • * Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (249kr/kvartal) (55kr/uke).
  • **Abonnementet fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden (165 kr/mnd, fordelt på Dagbladet Pluss 66 kr/mnd og Helgeavisa 99 kr/mnd)
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.