- KGB beordret pave-attentat i 1981

Dokumenter gravd fram fra østtyske arkiver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var den sovjetiske etterretningstjenesten KGB som ga ordre om attentatet mot pave Paul Johannes II i 1981, går det fram av nye dokumenter som er oppdaget i gamle østtyske arkiver.

Den italienske avisen Corriere della Sera har gransket saken og funnet dokumenter i arkivene til den gamle østtyske etterretningsorganisasjonen Stasi som viser at bulgarske agenter fikk ansvaret for operasjonen.

Stasi skulle koordinere operasjonen og dekke over sporene, ifølge den italienske avisen.

De østtyske dokumentene indikerer at bulgarerne i sin tur overlot til en gruppe ytterliggående tyrkere å gjennomføre selve attentatet, og det var tyrkeren Mehmet Ali Agca som avfyrte skuddene mot paven.

Dokumentene avisen har kommet over består hovedsakelig av brev fra Stasi til deres bulgarske samarbeidspartnere, og innholdet dreier seg om hvordan de to etterretnings-organisasjonene skulle dekke over attentatet.

Ali Agca som nå sitter fengslet i Tyrkia, sa etter arrestasjonen at den bulgarske ambassaden i Roma var ansvarlig for aksjonen.

Corriere della Sera skriver at de nye opplysningene i saken bekrefter opplysninger paven selv har kommet med i en bok, der han skriver at attentatet var resultatet av en sammensvergelse.

(NTB-AFP)

PAVEN SKUTT:  13. mai 1981 faller skuddene, og paven faller om i sin åpne bil. Foto: SCANPIX/AP
PAVEN SKUTT: 13. mai 1981 faller skuddene, og paven faller om i sin åpne bil. Foto: SCANPIX/AP Vis mer
<B>SKJØT PAVEN: Ali Agca ble intervjuet av RAI tv i Italia fra Anconas Montacuto-fengsel i 2001.
PAVEN MØTTE ATTENTATMANNEN: I 1983 møtte pave John Paul II sin attentatmann, Mehmet Ali Agca, i fengselet.