HEMMELIGE DEPOTER: Selv om det aldri ble funnet noen hemmelige våpendepoter i Norge, er det flere som mener det fortsatt finnes uoppdagede depoter i Vest-Europa. I 1999 fant sveitsiske myndigheter en gammel KGB-koffert gravd ned i skogen utenfor Bern, som var rigget til å eksplodere hvis noen åpnet den på en feil måte. Kofferten inneholdt blant annet en spionradio. Foto: REUTERS/NTB SCANPIX
HEMMELIGE DEPOTER: Selv om det aldri ble funnet noen hemmelige våpendepoter i Norge, er det flere som mener det fortsatt finnes uoppdagede depoter i Vest-Europa. I 1999 fant sveitsiske myndigheter en gammel KGB-koffert gravd ned i skogen utenfor Bern, som var rigget til å eksplodere hvis noen åpnet den på en feil måte. Kofferten inneholdt blant annet en spionradio. Foto: REUTERS/NTB SCANPIXVis mer

KGB-dobbeltgjenger utførte spesialoppdrag i Norge

Tilhørte hemmelig sabotasje- og spionasjenettverk, ifølge KGB-arkiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

Les alt om Mitrokhin-arkivet her!

(Dagbladet): Under Den kalde krigen var «de illegale agentene» Sovjetunionens mest myteomspunnet agenter. KGB-agentene etablerte seg i land etter land under falsk identitet. De framsto som vanlige borgere, men i virkeligheten jobbet de for KGBs 13. avdeling, som hadde ansvar for spesielle operasjoner, «som kidnapping, drap og sabotasje».

Politiets overvåkingstjeneste (gamle navnet til PST red.anm.) hadde flere konkrete tips på at illegale agenter opererte i Norge, og at de hadde støtteagenter og våpendepoter i Norge.

Ifølge avhopperen Oleg Ljalin fantes det et eget sabotasjeapparat i flere land, inkludert Norge. Likevel klarte aldri norsk etterretningstjeneste å avsløre noen av basene eller agentene.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn