KGB-major:

- KGB prøvde seg på Trump i 40 år

I over 40 år skal Sovjetunionens fryktede sikkerhetstjeneste KGB ha forsøkt å verve USAs tidligere president Donald Trump, hevder tidligere KGB-major.

SMIGER: En tidligere KGB-major hevder USAs avgåtte president Donald Trump skal ha blitt utsatt for en KGB-vervekampanje i flere tiår. Veien til Trumps hjerte skal ha vært smiger, trodde KGB. Foto: Reuters / NTB
SMIGER: En tidligere KGB-major hevder USAs avgåtte president Donald Trump skal ha blitt utsatt for en KGB-vervekampanje i flere tiår. Veien til Trumps hjerte skal ha vært smiger, trodde KGB. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da en ung Donald Trump giftet seg med den tsjekkoslovakiske modellen Ivana Zelničkova i 1977, skal eiendomsmagnaten, som seinere skulle bli USAs 45. president, ha havnet på radaren til KGB.

Sovjetunionens fryktede sikkerhets- og etterretningstjeneste skal ha blitt koblet på etter at Tsjekkoslovakias etterretningstjeneste begynte å innhente og systematisere informasjon om Trump og hans nye kone.

Det skal ha markert starten på en nesten 40 år lang kurtisering fra KGBs side, som skal ha kulminert i jubelrop da Trump i 2016 ble valgt til president. Det hevder den tidligere KGB-majoren Jurij Sjvets i boka «Amerikansk kompromat», ført i pennen av journalisten og forfatteren Craig Unger.

«Perfekt mål»

Den tidligere KGB-majoren, som i 1993 flyttet til USA og seinere ble amerikansk statsborger, beskriver Trump som det «perfekte målet» for rekruttering.

- Hans forfengelighet og narsissisme gjorde ham til et naturlig mål for rekruttering. Han ble kultivert gjennom en 40 år lang periode, helt til presidentvalget, sier Sjvets til The Guardian.

KGB-majorens uttalelser skapte store overskrifter i forrige uke, da de først ble publisert. Sjvets var stasjonert i Washington D.C. på 80-tallet, og utførte sitt virke som KGB-spion under dekke av å være journalist for det statlige nyhetsbyrået Tass.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer