- KGB reparerte kofferten min under ransaking

Mens norske ungdomspolitikere fulgte gjenvalget av diktatoren Aleksander Lukasjenko i Hviterussland, rotet politiet rundt på hotellrommet deres.

OBSERVERER: Unge Venstre-politiker Naomi Ichihara Røkkum ser ikke bort i fra at hun blir telefonavlyttet av KGB mens hun følger med på valget i Hviterussland. Foto: Simen Eide
OBSERVERER: Unge Venstre-politiker Naomi Ichihara Røkkum ser ikke bort i fra at hun blir telefonavlyttet av KGB mens hun følger med på valget i Hviterussland. Foto: Simen EideVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den hviterussiske diktatoren Aleksandr Lukasjenko ble som ventet utropt til valgvinner i Hviterusslands hovedstad Minsk i går kveld. Ifølge valgkommisjonens valgdagsmåling fikk han 79,1 prosent av stemmene, i kampen mot de ti andre kandidatene.

Den norske helsingforskomitéen og flere norske ungdomspolitikere er tilstede for å følge situasjonen. De forteller om massiv undertrykkelse av opposisjonen og pressesensur.

- Vilkårene for å avholde frie og rettferdige valg i Hviterussland er ikke til stede, sier generalsekretær Bjørn Engesland i Helsingforskomitéen.

- Innbrudd på hotellet I går kveld brøt det ut store demonstrasjoner i Minsk sentrum. Blant deltakerne var ungdomspolitiker Naomi Ichihara Røkkum fra Unge Venstre.

- I løpet av dagen kjørte lastebiler med soldater inn til sentrum. Tilgang til internett og mobil har vært av og på i hele dag, i kveld er det ikke mulig å lese epost her, bare Skype fungerer her vi er i Minsk sentrum, sier Ichihara Røkkum til Dagbladet.

Hun forteller at det hviterussiske hemmelige politiet, som har beholdt sitt gamle navn KGB, trolig har gjennomsøkt hotellrommet hun deler med bekjente.

- I morges oppdaget jeg at en glidelås på kofferten min, som jeg ikke har fått opp på flere måneder, faktisk var åpen. Vi var ute i møter med opposisjonen i hele går, så jeg antar at noen har vært innom. Ingenting mangler, men KGB-mannen har nok reparert glidlåsen mens han jobbet med å åpne den lomma, sier Ichihara Røkkum.

Spent situasjon Hun forteller at stemningen i går kveld var spent i Minsk sentrum, der flere tusen samlet seg og gikk i retning av valgkommisjonens lokaler for å protestere.

- Akkurat nå er det en stor kar som speider og vanker på kafeen vår og utenfor har en kvinnelig fotograf blitt slått ned av sikkerhetsstyrkene under en demonstrasjon. Man skal være forsiktig. Samtidig er det viktig at det er utlendinger her som kan fortelle om hva som skjer i Europas siste diktatur, sier hun.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax brukte politiet sjokkgranater mot demonstranter som samlet seg i foran kontoret til en av opposisjonskandidatene.

Lukasjenko har sittet ved makten i 16 år. Etter at han utvidet presidentperiodene fra fire til fem år, ble han i går gjenvalgt helt fram til 2016.

Ichihara Røkkum forteller at slagordet «Frihet» er en gjenganger blant demonstrantene.

- Sivile KGB-folk - Hovedbudskapet er fritt valg og demokrati.

Under tidligere turer til Hviterussland har hun opplevd å bli telefonavlyttet og forfulgt.

- Det er mange sivile KGB-folk i folkemengden. Det er viktig at vi og andre utlendinger er her. For vår del er dette et ledd i Unge Ventsres Prosjekt Hviterussland som vi har hatt de siste fem åra. Vi kjenner folk her som er som oss. Bare det at vi fritt kan drive politisk aktivitet. De risikerer å bli kastet ut av universitetet, miste jobben eller bli slått ned, sier Naomi Ichihara Røkkum.