Du leser nå Dagbladet Pluss

KGB-spionens hemmelige beskjeder fra cella: «Vi vil ikke at politiet skal få snusen i vår virksomhet en gang til»

Asbjørn Sunde planla å rømme fra fengslet, ifølge tidligere hemmelige PST-dokumenter.

HEMMELIGE MELDINGER: Fengselskammareten til Asbjørn Sunde, ga de hemmelige meldingene videre til politiet. Her står det blant annet: «Vi vil ikke at politiet skal få snusen i vår virksomhet en gang til. Og for å unngå det, må vi arbeide langsomt og forsiktig. I alle fall på det nåværende tidspunkt. Tiden kan jo komme til å forandre seg, vet du!».
HEMMELIGE MELDINGER: Fengselskammareten til Asbjørn Sunde, ga de hemmelige meldingene videre til politiet. Her står det blant annet: «Vi vil ikke at politiet skal få snusen i vår virksomhet en gang til. Og for å unngå det, må vi arbeide langsomt og forsiktig. I alle fall på det nåværende tidspunkt. Tiden kan jo komme til å forandre seg, vet du!».Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Sitter altså nå her og soner. Men jeg kan ikke si at jeg er særlig brødefull (skyldig red.anm.)», skriver Asbjørn Sunde til en venn 5. februar 1955.

1955 satt den kjente krigshelten Asbjørn Sunde inne i en celle i Oslo fengsel, bedre kjent som «Botsen», midt på Grønland.

Sunde ble i 1954 dømt til åtte års fengsel for landssvik og spionasje til fordel for Sovjetunionen.

Inne fra fengselet fortsatte den norske kommunisten å kommunisere med sine kamerater, og hemmeligstemplede dokumenter Dagbladet har fått tak i, viser at kommunisten på ingen måter hadde tenkt til å avslutte sin politiske kamp.

«Vi vil ikke at politiet skal få snusen i vår virksomhet en gang til. Og for å unngå det, må vi arbeide langsomt og forsiktig. I alle fall på det nåværende tidspunkt. Tiden kan jo komme til å forandre seg, vet du!».

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

5 UKE*

HELGEKUPP

5 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 5 UKE*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

5 UKE* 5 kr per 5 uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.