KGB spredte konspirasjonsteorier om en homofil FBI-sjef, kunstig aids og drapet på John F. Kennedy

Ifølge Mitrokhin-arkivet.

VILLE SVERTE USA: FBIs mektige sjef J. Edgar Hoover kledde seg ofte med rød kjole med boa-skjerf, drapet på USAs president John F. Kennedy var et komplott, og det var USA som lagde aidsviruset.

Det er bare noen av konspirasjonsteoriene KGB forsøkte å sverte USA med. Alle foto: NTB SCANPIX
VILLE SVERTE USA: FBIs mektige sjef J. Edgar Hoover kledde seg ofte med rød kjole med boa-skjerf, drapet på USAs president John F. Kennedy var et komplott, og det var USA som lagde aidsviruset. Det er bare noen av konspirasjonsteoriene KGB forsøkte å sverte USA med. Alle foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les alt om Mitrokhin-arkivet her!

(Dagbladet): FBIs mektige sjef J. Edgar Hoover kledde seg ofte med rød kjole med boa-skjerf, drapet på USAs president John F. Kennedy var et komplott, og det var USA som lagde aidsviruset.

Det er bare noen av konspirasjonsteoriene KGB forsøkte å sverte USA med. I Mitrokhin-arkivet kommer det fram at KGB forfalsket brev fra blant andre Kennedy-drapsmannen Lee Harvey Oswald, Ku Klux Klan og høyreradikale organisasjoner, for å sverte amerikanske myndigheter.

Lette etter norske slektninger Svertekampanjene mot USA ble også gjennomført i Norge, står det i Mitrokhin-arkivet. Da den antisovjetiske demokraten Henry M. Jackson forsøkte å bli presidentkandidat for demokratene 1976, fikk Oslo-kontoret beskjed om å finne kompromitterende opplysninger på Jacksons norske slektninger.

Dette på tross av at Jacksons foreldre forlot Norge allerede i 1885. Undersøkelsen ga mest sannsynligvis ingen resultater, siden det ikke står noe mer om operasjonen.

FORFALSKET BREV FRA OSWALD: KGB forfalsket brev fra Lee Harvey Oswald til tidligere CIA-ansatt Everette Howard Hunt jr. 

Brevet ble skrevet basert på fraser fra ekte brev, håndskriften hans ble imitert, og til med Oswalds dysleksi ble gjengitt korrekt i brevet. Foto: NTB SCANPIX/AP
FORFALSKET BREV FRA OSWALD: KGB forfalsket brev fra Lee Harvey Oswald til tidligere CIA-ansatt Everette Howard Hunt jr. Brevet ble skrevet basert på fraser fra ekte brev, håndskriften hans ble imitert, og til med Oswalds dysleksi ble gjengitt korrekt i brevet. Foto: NTB SCANPIX/AP Vis mer

I Mitrokhin-arkivet kommer det fram at KGB bedrev omfattende desinformasjon og kompromitteringsaksjoner hvor de spredte konspirasjonsteorier om USA, CIA og Nato.

Finansierte pamfletter I en rapport fra KGBs hovedkontor i København 1975 står det at KGB ønsker å «påvirke regjering og folkeopinionen til å støtte en avspenningspolitikk og sverte Sovjetunionens fiender», blant dem Nato-ledere.

Tirsdag skrev Dagbladet at KGB produserte materiale for å kompromittere og spre desinformasjon om Nato og vestlige ledere. I artikkelen omtaler Dagbladet pamfletten «Terror, innenlandsk spionage og pengemakt i USA», som ifølge Mitrokhin-arkivet ble trykt i 15 000 eksemplar og finansiert av KGB.

Deretter ble pamflettene sendt ut til aviser, parlamenter, politikere og ambassader i Sverige, Norge og Finland.

Svertekampanjer I den 36 siders lange pamfletten beskriver de mordet på USAs president John F. Kennedy, Robert Kennedy og Martin Luther King som et resultatet av en konspirasjon. «Det ser ikke ut som man ikke har anstrengt seg for å løse mordgåten», står det i pamfletten. I pamfletten spekuleres det i om CIA sto bak drapene.

«Således har USAs politikk hele tiden vært - tillatelse til terror, mord på politiske rivaler, milliarder tjent ved de mest skruppelløse metoder og spionering på alle og enhver», står det i boka.

Dagbladet har siden i sommer skrevet om Mitrokhin-arkivet, som er notater Vasilij Mitrokhin gjorde mens han var sjefarkivar for KGB. Notatene navngir en rekke norske toppdiplomater, samfunnstopper og politikere som KGB-agenter. Notatene er ikke originaldokumenter, men Mitrokhins egen avskrift fra arkivet.

FORSØKTE Å FINNE NORSKE SLEKTNINGER: Da den antisovjetiske demokraten Henry M. Jackson forsøkte å bli presidentkandidat for demokratene 1976, fikk Oslo-kontoret beskjed om å finne kompromitterende opplysninger på Jacksons norske slektninger. Foto: DE FORENTE STATERS KONGRESS
FORSØKTE Å FINNE NORSKE SLEKTNINGER: Da den antisovjetiske demokraten Henry M. Jackson forsøkte å bli presidentkandidat for demokratene 1976, fikk Oslo-kontoret beskjed om å finne kompromitterende opplysninger på Jacksons norske slektninger. Foto: DE FORENTE STATERS KONGRESS Vis mer

I Mitrokhin-arkivet er flere svertekampanjer i Norge beskrevet. Dagbladet har blant annet skrevet om KGBs forsøk på å sverte Andrej Sakharov etter at han fikk fredsprisen 1975. Ordren kom fra KGBs mektige sjef og seinere Sovjetunionens generalsekretær, Jurij Andropov.

Kennedy-drapet «Ingen konspirasjonsteorier fra Den kalde krigen syntes å ha større utholdenhet enn de som ble skapt i etterkant av drapet på USAs president John F. Kennedy», skriver Christopher Andrew og Vasilij Mitrokhin i boka «The Mitrokhin Archive».

Warrenkommisjonen, som ble opprettet av president Lyndon B. Johnson, konkluderte i 1963 med at Lee Harvey Oswald var alene om drapet på president Kennedy.

Warrenkommisjonens konklusjoner var omstridt allerede da rapporten ble lagt fram. Seinere er det skrevet et tusentall bøker om attentatet mot Kennedy, og det er lansert en rekke konspirasjonsteorier.

KGB brukte usikkerheten til å spre en rekke konspirasjonsteorier om drapet i en større diskrediteringskampanje, som hadde som mål å svekke CIA og USA.

Forfalsket brev Sentral i Kennedy-konspirasjonen er den tidligere CIA-ansatte Everette Howard Hunt jr., som var en de fem mennene som brøt seg inn i det demokratiske partiet sitt hovedkvarter i Watergate-bygningen med den hensikt å installere et overvåkningssystem. Da innbruddet ble oppdaget ble dette starten på «Watergate-skandalen», som resulterte i at USAs president Richard Nixon måtte gå av.

BLE SENDT TIL NORSKE POLITIKERE: I Mitrokhin-arkivet står det at pamfletten ble trykt i 15 000 eksemplar og at innholdet var basert på KGBs teser. Deretter ble pamflettene sendt ut til aviser, parlamenter, politikere og ambassader i Sverige, Norge og Finland. Nå har Dagbladet klart å finne pamfletten.
BLE SENDT TIL NORSKE POLITIKERE: I Mitrokhin-arkivet står det at pamfletten ble trykt i 15 000 eksemplar og at innholdet var basert på KGBs teser. Deretter ble pamflettene sendt ut til aviser, parlamenter, politikere og ambassader i Sverige, Norge og Finland. Nå har Dagbladet klart å finne pamfletten. Vis mer

Hunt ble ifølge Andrew og Mitrokhin feilaktig beskyldt for å ha vært i Dallas dagen hvor Kennedy ble drept. Kampanjen mot Hunt fikk kodenavnet «Arlington», og KGB forfalsket brev fra Oswald til Hunt.

Brevet ble skrevet basert på fraser fra ekte brev, håndskriften hans ble imitert, og til med Oswalds dysleksi ble gjengitt korrekt i brevet.

1975 ble tre av brevene ble sendt til de mest «aktive konspirasjonsnerdene», med et følgebrev hvor det sto at brevet kom fra en anonym tipser som hadde forsøkt å gi det til ledelsen i FBI - og at FBI nå forsøkte å skjule det hele.

I løpet av to år skjedde det ingenting, men i 1977 ble dette plukket opp av en lokalavis i Texas, før New York Times lagde en sak på brevet hvor de skrev at brevets ekthet hadde blitt bekreftet av tre håndskriftseksperter.

KGB-AVHOPPER: Dette bildet ble tatt av britisk etterretning da Vasilij Mitrokhin første gang kom til den britiske ambassaden i Latvias hovedstad Riga 9. april 1992. Med vilje kledde han seg i slitte klær, for å unngå å vekke mistanke. Foto: PRIVAT
KGB-AVHOPPER: Dette bildet ble tatt av britisk etterretning da Vasilij Mitrokhin første gang kom til den britiske ambassaden i Latvias hovedstad Riga 9. april 1992. Med vilje kledde han seg i slitte klær, for å unngå å vekke mistanke. Foto: PRIVAT Vis mer

Også Oswalds enke bekreftet brevets autentisitet, og United States House Select Committee on Assassinations, som siden 1976 har undersøkt drapet på Kennedy, konkluderte med at de ikke klarte å konkludere om brevet var ekte eller ikke.

Trodde på konspirasjonen Mot slutten av 70-tallet kunne KGB rapportere at et flertall av USAs befolkning nå trodde mer på konspirasjonsteoriene enn Warrenkommisjonens konklusjon.

«Men KGBs kampanje hadde gjort mindre for å påvirke amerikanernes holdning til konspirasjonsteoriene om Kennedy-drapet, enn de tok æren for», skriver Andrew og Mitrokhin.

De to legger skylden på FBI og CIAs, som holdt tilbake viktig informasjon til Warrenkommisjonen, blant annet det planlagte drapet på Cubas president Fidel Castro, og at han som skulle utføre attentatet fikk et drapsvåpenet dagen som Kennedy ble drept.

Seinere fant FBIs mektige sjef J. Edgar Hoover ut at Oswald ikke var registrert i FBIs oversikt over «illojale innbyggere» på tross av at han hadde skrevet truende brev til FBI etter at han kom hjem fra Sovjetunionen. Da dette ble kjent på 70-tallet styrket det troen på at Oswald ikke opererte alene.

Homofil FBI-sjef En av de mest sentrale KGB-agent som jobbet for å diskreditere USA var Philip Agee, kodenavn «Pont», som «var en bitter tidligere CIA-ansatt som hadde blitt tvunget å slutte i 1968 på grunn av heftig alkoholmisbruk, pengeproblemer og forsøk på å sjekke opp koner til amerikanske diplomater», skriver Andrew og Mitrokhin.

SKULLE SVERTE SAKHAROV: Da Andrej Sakharov fikk fredsprisen 1975 bestemte KGB seg for å sverte fredsprisvinneren. I Mitrokhin-arkivet står det at man blant annet skulle spre et falskt gratulasjonsbrev fra Chiles general Pinochet til Sakharov i anledning fredsprisen for å folk i Norge til å gå imot tildelingen. KGB ville også bruke jødekortet og spre informasjon om at dette dreide seg om en avtale mellom sionistene og Sakharov. De mente et medlem i Nobelkomiteen var sionist. Foto: AFP/SYLVIE KAUFFMANN/NTB SCANPIX
SKULLE SVERTE SAKHAROV: Da Andrej Sakharov fikk fredsprisen 1975 bestemte KGB seg for å sverte fredsprisvinneren. I Mitrokhin-arkivet står det at man blant annet skulle spre et falskt gratulasjonsbrev fra Chiles general Pinochet til Sakharov i anledning fredsprisen for å folk i Norge til å gå imot tildelingen. KGB ville også bruke jødekortet og spre informasjon om at dette dreide seg om en avtale mellom sionistene og Sakharov. De mente et medlem i Nobelkomiteen var sionist. Foto: AFP/SYLVIE KAUFFMANN/NTB SCANPIX Vis mer

I 1975 utga Agee boka «Innside the Company: CIA diary», hvor han identifisere 250 CIA-agenter og påstår at «millioner av mennesker verden over har blitt drept eller fått deres liv ødelagt av CIA og institusjonene de støtter».

Flere av KGBs svertekampanjer var rettet mot FBIs mektige sjef J. Edgar Hoover. For det første forsøkte de å presentere Hoover som en høyreekstrem ekstremist. En annen strategi var å vektlegge FBIs brudd på sivile rettigheter.

Ifølge Mitrokhin-arkivet forfalsket de flere brev for å sverte Hoover. Men størst vekt la KGB på å spre rykter om Hoovers påståtte homoseksualitet.

«Sannheten om Hoovers seksuelle preferanse vil mest sannsynligvis aldri bli kjent», skriver Andrew og Mitrokhin.

Boa-skjerf og svart krøllete parykk «De godt kjente påstandene om at Hoover var en homofil transvestitt, som pleide å kle seg i en rød kjole med boa-sjal, slik at han så ut som en gammel 20-tallskvinne (engelsk: «old flapper» red.anm.), eller en svart «fluffy» kjole med rysjer, blonde strømper og en svart krøllete parykk, kom fra et diskreditert vitnesbyrd fra Susan Rosenstiel som påsto at hun hadde sett Hoover i dameklær. Rosenstiel ble seinere dømt for mened», skriver Andrew og Mitrokhin.

SENDTE ORDRE: 22. november 1975 sendte KGBs mektige sjef og seinere Sovjetunionens generalsekretær, Jurij Andropov, ut en ordre til samtlige KGB-ansatte i Vest-Europa, og spesielt Norge: Sakharov skulle svertes. Foto: NOVOSTI/NTB SCANPIX
SENDTE ORDRE: 22. november 1975 sendte KGBs mektige sjef og seinere Sovjetunionens generalsekretær, Jurij Andropov, ut en ordre til samtlige KGB-ansatte i Vest-Europa, og spesielt Norge: Sakharov skulle svertes. Foto: NOVOSTI/NTB SCANPIX Vis mer

Det er heller ingen bevis for at Hoover hadde et homofilt seksuelt forhold til sin nestkommanderende, Clyde Tolson, skriver Andrew og Mitrokhin.  Men det finnes heller ingen bevis for at Hoover hadde et seksuelt forhold til kvinner, innrømmer de.

Hoovers medarbeider Cartha DeLoach har seinere sagt at Hoover «bare har elsket et menneske - sin egen mor». KGB forsøkte blant annet å spre rykter om transvestittfester hvor Hoover skulle ha deltatt.

Onkel Tom En annen kjent amerikaner som ble utsatt for KGBs svertekampanjer var borgerrettighetsforkjemperen Martin Luther King jr. King var kanskje den eneste i historien som ble utsatt for svertekampanjer både fra FBI og KGB, skriver Andrew og Mitrokhin.

Mens FBI forsøkte å presentere King som løgner og tok opptak av hans promiskuøse liv, forsøkte KGB å portrettere King som «en onkel Tom-type», og forsøkte heller å støtte mer radikale afroamerikanske ledere. De fikk trykt påstander i afrikanske aviser, som seinere ble gjentatt i amerikanske aviser.

Men da King ble drept snudde KGB, og forsøkte nå heller å portrette King som en martyr som ble drept av hvite rasister.

Aidsviruset KGB fikk også trykt blant annet brosjyrer og plakater hvor Lyndon B. Johnsens politikk mot borgerrettighetsforkjemperne ble «avslørt som ren terror».

TIDLIGERE CIA-ANSATT: Sentral i Kennedy-konspirasjonen er den tidligere CIA-ansatte Everette Howard Hunt jr., som var en de fem mennene som brøt seg inn i det demokratiske partiet sitt hovedkvarter i Watergate-bygningen med den hensikt å installere et overvåkningssystem. Da innbruddet ble oppdaget ble dette starten på «Watergate-skandalen», som resulterte i at USAs president Richard Nixon måtte gå av. Foto: AP/NTB SCANPIX
TIDLIGERE CIA-ANSATT: Sentral i Kennedy-konspirasjonen er den tidligere CIA-ansatte Everette Howard Hunt jr., som var en de fem mennene som brøt seg inn i det demokratiske partiet sitt hovedkvarter i Watergate-bygningen med den hensikt å installere et overvåkningssystem. Da innbruddet ble oppdaget ble dette starten på «Watergate-skandalen», som resulterte i at USAs president Richard Nixon måtte gå av. Foto: AP/NTB SCANPIX Vis mer

KGB la også en plan for å forfalske brev fra den høyreradikale organisasjonen John Birch Society, som er en amerikansk politisk interessegruppe som fremmer antikommunisme. Brevene skulle vise hvordan organisasjonen samarbeidet med den høyreekstrem innvandringsfiendtlig bevegelsen «Minutmen» for å drepe ledende figurer i den afroamerikanske bevegelsen.

KGBs plan var hele tiden å forsøke å øke rasekonfliktene i USA. Blant annet gjennomførte de en aksjon, som fikk kodenavnet «Pandora», hvor de blant annet forfalsket brev fra Ku Klux Klan til afrikanske og asiatiske land i forkant av OL i Los Angeles 1984 hvor de blant annet truer med at svarte idrettsutøvere «vil få en mottakelse de aldri vil glemme».

Brevet ble førstesidestoff i flere land, skriver Andrew og Mitrokhin.

Kanskje den mest vellykkete svertekampanjen som KGB gjennomførte var at aidsviruset var skapt av amerikanske forskere i Fort Detrick i Maryland, som jobbet med biologisk krigføring. En østtysk russiskfødt forsker, professor Jacob Segal, påsto at indisere viste at aids hadde blitt utviklet syntetisk basert på to naturlige virus, VISNA og HTVL.

NATO-MOTSTANDERE: 19. mai 1976 demonstrerte nordmenn mot Natos ministerrådsmøte i Oslo. Ifølge Mitrokhin-arkivet ble demonstrasjonen organisert av to KGB-kontakter. De to har kodenavn og «Gel» og «Khig», og i Mitrokhin-arkivet står det at de to er SV-politikere. Foto: NTB SCANPIX
NATO-MOTSTANDERE: 19. mai 1976 demonstrerte nordmenn mot Natos ministerrådsmøte i Oslo. Ifølge Mitrokhin-arkivet ble demonstrasjonen organisert av to KGB-kontakter. De to har kodenavn og «Gel» og «Khig», og i Mitrokhin-arkivet står det at de to er SV-politikere. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

«Aids-påstandene gikk ikke bare gjennom den tredje verden som en farsott, men ble også adoptert av flere vestlige medier», skriver Andrew og Mitrokhin. I oktober 1986 hadde den konservative britiske avisa Sunday Express påstanden på forsida. I løpet av 1987 ble historien gjentatt i minst 40 aviser i den tredje verden.

PÅSTO AIDS-VIRUSET BLE LAGD HER: Kanskje den mest vellykkete svertekampanjen som KGB gjennomførte var at aidsviruset var skapt av amerikanske forskere i Fort Detrick i Maryland, som jobbet med biologisk krigføring, skriver Christopher Andrew og Vasilij Mitrokhin. Her er laboratoriet i Fort Detrick. Foto: AP/GAIL BURTON/NTB SCANPIX
PÅSTO AIDS-VIRUSET BLE LAGD HER: Kanskje den mest vellykkete svertekampanjen som KGB gjennomførte var at aidsviruset var skapt av amerikanske forskere i Fort Detrick i Maryland, som jobbet med biologisk krigføring, skriver Christopher Andrew og Vasilij Mitrokhin. Her er laboratoriet i Fort Detrick. Foto: AP/GAIL BURTON/NTB SCANPIX Vis mer
BLE SVERTET AV BÅDE KGB OG FBI: Martin Luth King jr. var kanskje den eneste i historien som ble utsatt for svertekampanjer både fra FBI og KGB, skriver Andrew og Mitrokhin. Foto: AP/NTB SCANPIX
BLE SVERTET AV BÅDE KGB OG FBI: Martin Luth King jr. var kanskje den eneste i historien som ble utsatt for svertekampanjer både fra FBI og KGB, skriver Andrew og Mitrokhin. Foto: AP/NTB SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer