KGB-toppen ble USAs beste venn

MOSKVA (Dagbladet): En gang var Oleg Balasjov en av KGBs mest respekterte menn. I dag bekjemper han terrorisme og beskytter amerikanske interesser i Moskva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han arresterte forfatteren, vinner av Nobels litteraturpris og den mest kjente opposisjonelle under Sovjet-regimet, Aleksandr Solsjenitsyn i 1974. Fem år seinere var han som offiser i den beryktede Alfa-styrken i fremste rekke under stormingen av Amin-palasset i Kabul, Afghanistan.

Nå er det andre tider.

- Landet er fortsatt vårt, men pengene er amerikanske, sukker KGB-veteranen.

Oleg Balasjov er prototypen på Sovjet-mannen som Vesten fryktet mest av alt. Topp militær utdanning, lojal til fingerspissene - en betrodd KGB-medarbeider på høyeste nivå, en profesjonell soldat opplært til å hate Vesten.

Hele hans verden, hans identitet og alle hans illusjoner raste sammen med Sovjetunionens fall. Men han har beholdt verdigheten, og det er en godslig bamse som Dagbladet møter bak ei pansret dør i en kjeller i ei boligblokk i den russiske hovedstaden.

For få dager siden fikk han medalje av statsminister Vladimir Putin på 25-årsdagen for opprettelsen av Alfa-styrken, Sovjets mest fryktede elitesoldater. 26. desember møtte han Putin igjen, under 20-årsfeiringen av Afghanistan-invasjonen.

Stolt

- Jeg er stolt av mitt liv. Min oppgave har vært å berge sivile liv, før som nå, sier han til Dagbladet.

Men landet og partiet han tjente er borte med vestavinden. Han har aldri tenkt tanken å snakke åpent til en vestlig journalist, men de nye tider har brakt hans søsters datter til giftermål i Norge. Derfor vil han vite mer om nabolandet.

- Ingen vil få høre meg si noe negativt om Sovjet. Vi hadde en idé, vårt folk skulle få leve et verdig liv. Det ble et blodbad da Alfa-styrken stormet palasset i Kabul, du ville ha flirt hvis du visste hva vi fikk i lønn. Alle våre operasjoner var livsfarlige, men vi var stolte fordi vi tjente landet og folket. Nå er det andre tider, men jeg føler ingen skam over det jeg var med på. Og 26. desember, datoen for Kabul-aksjonen, er som min andre geburtsdag, sier mannen som nå titulerer seg generaldirektør i Alpha-Security.

Oleg Balasjov er en av dem som kjenner mafiaen og det kriminelle miljøet i Moskva best av alle. Etter bombeeksplosjonene i boligblokkene tidligere i høst, var han politiets rådgiver under etterforskningen og TVs ekspert under nyhetsdekningen.

Balasjov viser oss ei liste over 16 bander i hovedstaden, han kjenner lederne for samtlige.

- Jeg kan ringe dem og unngå anslag mot selskaper som står under mine styrkers bevoktning, forteller Balasjov.

Han har rundt hundre mann under seg, de sikrer interesser som er typiske mål for terrorangrep. Balasjov tar oss med til en russisk-amerikansk farmasøytisk bedrift med store lagre av farlige kjemikalier, og viser stolt fram et avansert overvåkingssystem.

Eks-offiseren er ingen bitter mann som føler seg sviktet av stat og system. Nå handler det om å tjene penger for å overleve. Han lytter til meldinger om krigen i Tsjetsjenia og rister oppgitt på hodet.

- Vi kan ikke krige mot en hel nasjon. Det forsto USA i Vietnam. Men vi har ikke lært den leksa. Mye uskyldig blod spilles i Tsjetsjenia, det er en skitten krig, mener Balasjov.

Profesjonell mafia

Krigsveteranen med granatsplinter i kroppen brummer gemyttlig og løfter pekefingeren mot alle som sier at Russland er utslått - glem Russland!

- Vi har en mer enn tusen år lang historie. Dagens krise er bare et øyeblikk i et lengre perspektiv. Vi kommer tilbake, ikke undervurder oss, verden kan aldri unngå Russland, advarer Balasjov.

Han mener USA og Europa opptrer fornuftigst ved å hjelpe Russland framfor å dømme og glemme en fallen kjempe merket av kaos, korrupsjon og kriminalitet.

- Vi vil bygge et så sivilisert samfunn som dere bor i, men overtar ikke alt ukritisk. I USA blir skoleklasser plaffet ned, mens dere roper opp om hvor farlig vår mafia er. Vi kan ikke bygge Mercedeser, men vi er fremst innen romfart. Og vi kan et og annet om å bekjempe terrorisme.

- Du kjenner kriminaliteten i Moskva, er det rart at vestlige selskaper blir skremt og helst skygger unna?

- Vårt politi har dårlig utstyr, KGBs agentnett er i stor grad oppløst. Men mafiaen opptrer mer intellektuelt enn før. Den har tjent sine store penger, nå investerer den i klubber og restauranter for å leve på rett side av loven.

- Jo da, det skjer overlagte og uhyre profesjonelle drap. Resten av den organiserte mafiaen er skremmende godt organisert. En gruppe planlegger attentatet, en annen overvåker personen, en tredje skaffer våpen, en fjerde finner drapsmannen - ingen av disse vet om eller kjenner hverandre. Drapsmannen kommer kanskje fra Ukraina, han er bare en dag i Moskva, fyrer av bare ett skudd - og sitter på flyet igjen før politiet har fått sukk for seg, sier Balasjov.

Vanskelig

Dette miljøet kjenner han, det skal han bekjempe, men han innser at det er veldig vanskelig.

- Terroren er også internasjonal, ikke bare et russisk problem, understreker han.

Balasjov var villig til å ofre livet for landet og systemet. Nå spør han om fjordene i Norge og håper en dag å kunne besøke vårt land - som kjær venn og fredelig nabo.