KGB-topper kan ikke vitne

Blir ikke avhørt som vitner i Treholt-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spiondømte Arne Treholts forsvarer, advokat Harald Stabell, ønsket KGB-toppene Gennadij Titov, Vladmir Sjisjin og Leonid Makarov avhørt av Kommisjonen i forbindelse med Treholts begjæring om å få saken gjenopptatt.

Etter det Dagbladet får opplyst, er grunnen den at de tre forhenværende KGB-toppene fortsatt er bundet av sin taushetsplikt.

Det skal også knytte seg praktiske vanskeligheter til å få gjennomført avhørene i Russland, og Norge. De tre KGB-offiserene utvist fra Norge på livstid på grunn av spionasjevirksomhet.

Treholt-kontakter

Dette betyr at Kommisjonen i sitt arbeid kommer til å benytte seg av intervjuer som foreligger i etermedia og presse gitt av de tre. Overfor Kommisjonen skal de tre ha sagt seg villig til skriftlig å bekrefte sine intervjuutsagn skriftlig, om det skulle være ønskelig.

Ifølge norske myndigheter var Titov KGB-sjef i Norge i deler av den perioden Treholt er dømt for å ha spioner for Sovjet. Sjisjin skal ha vært Treholts illegale kontakt under nordmannens USA-opphold for om lag 25 år siden.

Kommisjonens leder, Janne Kristiansen, vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

Russisk avhopper

VIKTIG BEVIS: Dette bildet, fra 1983, ble brukt av påtalemyndighetene i saken mot Treholt. Bildet er tatt i Wien og viser Treholt med KGB-offiser Gennadij Titov (midtne) og Aleksandr Lopatin. Foto: Overvåkingspolitiet
VIKTIG BEVIS: Dette bildet, fra 1983, ble brukt av påtalemyndighetene i saken mot Treholt. Bildet er tatt i Wien og viser Treholt med KGB-offiser Gennadij Titov (midtne) og Aleksandr Lopatin. Foto: Overvåkingspolitiet Vis mer

Advokat Harald Stabell sier at Treholt aksepterer at det ikke blir avhør av de tre, slik han hadde bedt om.

– Dette ut fra slik situasjonen er blitt, sier Stabell.

En fjerde russer, som er svært interessant i saken, er KGB-avhopper Oleg Gordievski. Han hoppet av til England, og lever i vesten under ny identitet. Det var opplysninger fra Gordievski som iførte til at det daværende Politiets overvåkingstjeneste (POT) satte i gang etterforsking mot Treholt.

Etter det Dagbladet forstår, har Kommisjonen foreløpig ikke klart å finne fram til avhopperen. Gordievskis opplysninger var svært sentrale i saken mot Treholt i daværende Eidsivating lagmannsrett. Treholt ble dømt til fengsel i 20 år for spionasje til fordel for Sovjet og Irak.

KJEMPER VIDERE: Spiondømte Arne Treholt.