BORTFØRT: Maria Kolesnikova (t.h.) ble pågrepet ved grensa til Ukraina. Hun hevder seg utsatt for et spinnvilt KGB-komplott. Her sammen med opposisjonens presidentkandidat Svetlana Tikhanovskaja. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Maria Kolesnikova:

KGB-trussel: «I live eller i biter»

Den hviterussiske opposisjonslederen Maria Kolesnikova ble bortført og forsøkt kastet ut av Hviterussland. Nå kommer hun med sin første uttalelse etter bortføringen og pågripelsen.

Publisert
Sist oppdatert

Den hviterussiske opposisjonslederen Maria Kolesnikova anklager Hviterusslands sikkerhetstjeneste - KGB - for å stå bak et komplott som skulle kaste henne ut av landet.

Det gjør hun i sin første uttalelse etter et vanvittig drama tidligere i uka. Uttalelsen er gitt via Kolesnikovas advokat, og publisert hos blant andre den hviterussiske nettavisa Tut.by.

I uttalelsen anklager hun også sikkerhetsstyrkene til president Aleksandr Lukasjenko, mannen som kalles «Europas siste diktator», for å ha drapstruet henne.

- De fortalte meg at hvis jeg ikke frivillig forlot Hviterussland, ville jeg bli tvunget ut: enten i live, eller i biter, sier Kolesnikova.

VEKKER OPPSIKT: En video av Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko omtales nå verden over. Video: AP / Twitter. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Bortført fra åpen gate

Kolesnikova ble bortført fra åpen gate i Hviterusslands hovedstad mandag. Et vitne fortalte den hviterussiske avisa Tut.by at hun hadde sett Kolesnikova bli tatt av ikke-idenfiserbare menn og plassert i en varebil med påskriften «Svjaz» - «kommunikasjon» på norsk.

Hun ble meldt savnet av sin familie og av hennes stab, men både hviterussisk politi og det hviterussiske innenriksdepartementet, nektet for å ha hatt noe med forsvinningen å gjøre.

Dagen etter dukket hun plutselig opp på den ukrainsk-hviterussiske grensa, hvor hun ble pågrepet. Kolesnikova er nå varetektsfengslet i Hviterussland.

Hviterussiske grensemyndigheter hevdet at Kolesnikova satt i en bil med to andre framtredende opposisjonspolitikere - Anton Rodnenkov og Ivan Kravtsov - som forsøkte å tvinge seg over grensa til Ukraina.

De hevdet videre at Kolesnikova ble tvunget ut av bilen, og at Rodnenkov og Kravtsov i høy fart kjørte over grensa og inn i Ukraina.

BURSDAG: Titusener av demonstranter trosset advarsler og marsjerte igjen gjennom gatene i Minsk i Hviterussland søndag på president Aleksandr Lukasjenkos bursdag. Video: AP Vis mer

- Tvunget over grensa

Den hviterussiske opposisjonen og ukrainske grensemyndigheter har en helt annen historie.

Allerede timer etter at det angivelige opptrinnet på den ukrainsk-hviterussiske grensa fant sted, gikk ukrainske myndigheter ut og fortalte at Rodnenkov og Kravtsov i realiteten var blitt tvunget over grensa til Ukraina.

Den hviterussiske opposisjonen hevdet allerede da at sikkerhetsstyrkene til Lukasjenko sto bak hendelsen, for å diskreditere opposisjonen, som har svært stor oppslutning etter skandalevalget 9. august.

- Ødela eget pass

Kolesnikova forteller at hun ble holdt i forvaring etter at hun ble tatt fra gata. Det var her at hviterussiske sikkerhetsstyrker først truet henne.

- De framførte trusler om at de skulle ta livet mitt. De truet også med å fengsle meg i opptil 25 år og å forårsake problemer for meg i fangenskap, forteller hun i uttalelsen.

Målet til sikkerhetsstyrkene var helt klart, mener Kolesnikova. De ønsket å få henne ut av Hviterussland.

- Etter at KGB-offiserene skjønte at jeg ikke ville forlate Hviterussland frivillig, tok de en sekk over hodet mitt, dyttet meg inn i en minibuss og førte meg til grensa, hvor de prøvde, mot min vilje, å utvise meg med makt, forteller hun.

Da tok hun selv grep for å forhindre utvisningen:

- Jeg rev i stykker passet mitt, som dermed ekskluderte innreise til Ukraina, forteller hun.

Hun avslutter uttalelsen sin med å opplyse om at hun nå akter å anlegge sak mot KGB for behandlingen hun har mottatt.

SENKET SKJOLDENE: En demonstrant omfavner en soldat som står vakt ved et statlig bygg i Minsk. Dette skjedde etter at soldater og annet sikkerhetspersonell senket skjoldene sine under en demonstrasjon. Video: AP / Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko Vis mer

Fordømmer valget

Maria Kolesnikova er én av tre kvinner som sammen utgjorde opposisjonen til Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko i forkant av valget 9. august.

Lukasjenko beskrives som «Europas siste diktator» og fikk 80,1 prosent oppslutning i valget, ifølge de offisielle tallene.

Hans motstander, Svetlana Tikhanovskaja, omtrent den eneste reelle opposisjonelle som fikk lov til å stille til valg, fikk rundt 10 prosent.

Valget er blitt fordømt av EU, som nekter å godta resultatene fordi det florerer med anklager om storstilt valgfusk.

STORE SKADER: Ivan Krutsjenkov (25) og Stanislav Dziadow (23) er blant de mange tusen hviterusserne som har blitt arrestert siden demonstrasjonene brøt ut i landet. De forteller til Dagbladet at de ble pågrepet og banket opp, tilsynelatende uten grunn. Foto: Privat Vis mer

Massive demonstrasjoner

Skandalevalget utløste massive demonstrasjoner over hele Hviterussland. Tusenvis av demonstranter ble de første dagene pågrepet av landets sikkerhetsstyrker, som tidvis ikke har vært uniformert.

Mange av de pågrepne er seinere blitt banket opp og mishandlet av landets sikkerhetsstyrker.

Dagbladet har intervjuet flere som forteller hvordan de ble vilkårlig pågrepet og deretter banket opp.

Kvinnene Tikhanovskaja, Kolesnikova og Veronika Tsepkalo, er konene og medarbeideren til opposisjonspolitikere som ble nektet å stille til valg. Mannen til Tikhanovskaja ble fengslet, sjefen til Kolesnikova ble fengslet og mannen til Veronika Tsepkalo flyktet fra landet.

Tikhanovskaja befinner seg i Litauen etter å ha flyktet fra Hviterussland. Tsepkalo har også flyktet fra Hviterussland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer