KGB ville myrde Paven

KGB planla å myrde pave Johannes Paul den 2. på 80-tallet. Det går fram av en italiensk etterretningsrapport som nettopp er frigitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I følge rapporten var planen å destabilisere den romersk-katolske kirken. Dette skulle skje gjennom desinformasjons-kampanjer. Hensikten var å sverte kirken og Paven selv. Om nødvendig skulle man eliminere Paven fysisk, står det i rapporten, som BBC refererer til i dag.

KGB skal i følge rapporten ha avlyttet leiligheten til kardisnal Augusto Casaroli, som var Vatikanets «utenriksminister». En tsjekkisk kvinne som var gift med kardinalens nevø skal ha plantet de skjulte mikrofonene i leiligheten.

Attentat

Den 13. mai 1981 ble pave Johannes Paul den 2. skutt og såret på Petersplassen. Gjerningsmannen var den tyrkiske høyre-ekstremisten Ali Agca. Han ble tatt og seinere dømt til fengsel på livstid. Det ble aldri bevist at Agca jobbet for KGB, men mordplanene slik de står beskrevet i den italienske etterretningsrapporten samsvarer helt med attentatet slik Agca utførte det. Både tid og sted er riktig angitt.

Trusselbilde

KGB-planen ble satt i verk etter at kardinal Karol Wojtyla ble innsatt som pave i 1978. Hans polske opphav ble sett på som en trussel av myndighetene i Moskva. Den mektige katolske kirken støttet Lech Walesa og Solidaritet, organisasjonen som gjennom streiker og aksjoner klaete å svekke regimet betydelig. Demokrati-forkjemperen og katolikken Lech Walesa ble seinere president i Polen.

Et halvt år etter det mislykkede mordforsøket mot Paven innførte general Jaruselski unntakstilstand i Polen. Det kan ha vært en desperat, siste utvei etter at KGB-kampanjen mot den romersk-katolske kirken mislyktes.

SKULLE DREPES: KGB hadde planer om å ta livet av paven, viser en italiensk etterretningsrapport.