Khaled (38) er åpen om sin støtte til al-Qaida. Og han er slett ikke alene

- De skader ikke vanlige folk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAZIANTEP (Dagbladet): - Al-Nusra skader ikke vanlige folk, sier Khaled (38) til Dagbladet.

Han har flere års erfaring fra Bashar Assads hær - men jobber nå som sjåfør på begge sider av den syrisk-tyrkiske grensa. Han var siste gang i Syria for to uker siden - et Syria der al-Nusra, al-Qaidas front i Syria, den siste tida har gjort store framskritt.

- Al-Nusra er en del av al-Qaida, samme terrornettverk som har drept folk 11. september, i Madrid, London og seinest i Paris?

- De vanæret profeten. De fortjente det. Her ser vi ikke på al-Nusra som terrorister.

Den forhatte despoten For sju år siden var Khaled soldat i Bashar Assads hær. Nå har han ingen sterkere ønsker enn at Syrias despot skal styrtes. Assads «straff» for årevis med systematisk bombing og gassing av sitt eget folk er en åpning for dialog med USA gjennom utenriksminister John Kerry. I mellomtiden har Syria de siste fire årene sklidd ut i den totale borgerkrig, der et virvar av forskjellige opprørsgrupper kjemper mot Assads fryktede hær.

To av opprørsgruppene har markert seg spesielt: terrorgruppene Den islamske stat (IS) og al-Nusra. IS er verdens mest fryktede terrororganisasjon. Al-Nusra er al-Qaidas front i Syria. Begge tiltrekker seg fremmedkrigere fra hele verden, også fra Norge. Begge knyttes til terrorhandlinger i en rekke land.

IKKE ALENE: Al-Nusra har appell blant mange syrere. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
IKKE ALENE: Al-Nusra har appell blant mange syrere. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Men der IS' ekstreme brutalitet fortsatt vekker avsky blant vanlige folk i grenseområdene mellom Tyrkia og Syria, har al-Nusra en bred appell. Mange Dagbladet snakker med hyller gruppas evne til å slå tilbake mot Assad, og bagatelliserer gruppas gjentatte selvmordsangrep, terrorangrep flere steder i Vesten, rekruttering av fremmedkrigere og brutalitet på grensa til barbari.

Sjåføren og ekssoldaten Khaled er en som tør å stå åpent fram med sine sympatier. Han forteller om et folk som er blitt herdet til det ekstreme av årevis med krig.

Bombene - Jeg husker et tønnebombeangrep, sier han.

- Det var et bombeangrep mot en moské. Det kom løpende folk til for å hjelpe, fra alle kafeene i området. Først løp folk til for å hjelpe, gi førstehjelp og rydde de døde kroppene ut av kaoset. Så gikk de tilbake til kafeene og fortsatte å dampe på vannpipa si.

Han trekker på skuldrene.

- Folk er blitt vant til bombingen og angrepene fra Assad. Folk prøver bare å leve sitt vanlige liv, mens de håper at han en gang skal miste makta.

Khaled (38) er åpen om sin støtte til al-Qaida. Og han er slett ikke alene

- Tør folk å snakke åpent om hva de mener om Bashar Assad?

- De tør, hvis de ikke bor i regimekontrollerte områder. De som bor der er veldig redde for spioner. Og noen mener at det er tryggere der, siden Assad ikke bomber sine egne områder.

Et alternativ Noe at det som har gjort borgerkrigen i Syria ekstremt krevende å løse, er mylderet av aktører i krigen: IS, al-Nusra, Den frie syriske armé, Ahrar ash-Sham, Islamsk front og en rekke andre opprørsgrupper, både islamistiske og regimevennlige, i tillegg til kurdiske styrker, den vestligledede koalisjonen.

- Alle gruppene forsøker å skape tillit hos befolkningen, sier Khaled.

- De vil lære av feilene IS gjør. IS behandler vanlige folk dårlig, de andre gruppene vil ikke begå de samme feilene. Og propagandaen fungerer - i hvert fall til et viss punkt, sier han.

Han bruker Den frie syriske armé (FSA) som eksempel - den moderate opprørsgruppa som mange først håpet ville klare å styrte Assad.

Slo tilbake - I Idlib-provinsen [vest i Syria, journ. anm] prøvde FSA å stoppe Assad i fire år, uten å lykkes. Men etter at FSA-kommandanten i området ble drept, og al-Nusra kom inn, fikk de påført Assad mer skade på 24 timer, enn FSA klarte på fire år. Det er slike seire som gjør at al-Nusra er populære. De klarer å slå tilbake mot regimet, sier han.

- Det kan være at al-Nusra har et dårlig rykte i Vesten, men det har de ikke i Syria. Folk støtter de som klarer å stå imot Assad. 

- Vil folk akseptere hva som helst, bare det ikke er Assad? Vil de også akseptere IS?

- IS og Assad er dårlige alternativer begge to. Folk er veldig redd for IS. IS ser på alle som vantro med mindre de erklærer troskap til kalifatet. Vi er mulige mål for IS siden vi møter dere, som er fra Vesten.

Dagen etter vårt møte med Khaled, og intervjuer med andre anonyme Nusra-tilhengere, er det klart at Assad-styrkene er drevet vekk fra nettopp den viktige Idlib-provinsen. Nusra har tatt en stor, potensielt svært stor, militær seier. Og analytikere som anerkjente Rita Katz spådde et mulig al-Qaida-emirat i provinsen.

Fremmedkrigerne Både al-Nusra og IS tiltrekker seg fremmedkrigere fra hele verden - også fra Europa og fra Norge. Flesteparten av nordmennene som kjemper i Syria er i IS' rekker, men Dagbladet er også kjent med at en rekke nordmenn har sluttet seg til al-Nusra.

- Det er bra at folk fra hele verden kommer og deltar i krigen, så fremt de gjør det av de rette årsakene og kan litt om landet. Det er generelt mer skepsis til at fremmedkrigerne rykker oppover i systemet. Da er det mange som blir redd for at de er spioner fra vestlige makter, sier Khaled - som har jobbet for sjåfør også for en rekke vestlige bedrifter i Syria.

Han er åpen om sin støtte til al-Nusra, en av gruppene som tiltrekker seg flest fremmedkrigere i Syria. En nylig kartlegging fra etterretningsbyrået Flashpoint oppgir at IS tiltrekker seg 27 prosent av fremmedkrigerne i Syria, mens tallet for al-Nusra er 20,9 prosent.

MARKERER: Al-Nusra-krigere ødelegger en statue av tidligere president Hafez Assad i Idlib. Foto: AFP / NTB scanpix
MARKERER: Al-Nusra-krigere ødelegger en statue av tidligere president Hafez Assad i Idlib. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
POSERER: En al-Nusra-kriger poserer i dette propagandabildet foran guvernørbygningen i Idlib. Foto: AP / NTB scanpix
POSERER: En al-Nusra-kriger poserer i dette propagandabildet foran guvernørbygningen i Idlib. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer