«Khaled» var leiemorder for IS, og har drept over 100 personer: - Jeg angrer ikke

- Alt jeg tenkte på var hvordan jeg skulle rømme og holde meg i live.

RAQQA: Da IS marsjerte inn i Raqqa og overtok byen, innførte de også sitt eget skrekkvelde. Det var her «Khaled» gjorde en jobb som leiemorder for det barbariske IS-regimet. Foto: AP Photo / Militant Website / NTB scanpix
RAQQA: Da IS marsjerte inn i Raqqa og overtok byen, innførte de også sitt eget skrekkvelde. Det var her «Khaled» gjorde en jobb som leiemorder for det barbariske IS-regimet. Foto: AP Photo / Militant Website / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Borgerkrigen i Syria har vart i sju blodige år. En av dem som har bidratt til blodbadet er den tidligere IS-leiesoldaten «Khaled», som har fortalt sin historie til BBC, som går god for hans historie.

Han forteller om hvordan han gikk fra å være en fredelig, og ikkevoldelig, demonstrant da det brøt ut protester i 2011, til å bli en som har tatt livet av over 100 personer. Flere av dem på brutalt vis.

Torturert i fengsel

«Khaled» beskriver frihetsfølelsen han fikk av å delta i demonstrasjonene mot regimet i 2011. De var optimistiske, og håpet var at de en gang kunne stemme bort president Bashar al-Assad i valg.

De var ikke bevæpnet, «vi turte ikke det», men demonstrantene skal like fullt ha blitt banket opp og arrestert.

Etter hvert ble også «Khaled» tatt og utsatt for brutal behandling, og forteller om en spesielt brutal fengselsvakt.

Ifølge «Khaled» ble han hengt opp i taket etter kjettinger og tvunget til å kle av seg, før han ble pisket.

- Jeg forlot fengselet paralysert, og da de flyttet meg til et annet fengsel gråt de innsatte da de så meg. Jeg kom dit på en båre, sier «Khaled», som allerede da planla sin hevn over fengselsvakten.

- Jeg bestemte meg for at hvis gud reddet meg skulle jeg drepe ham, uansett hvor han dro.

Da han slapp ut fra fengsel tok «Khaled» til våpen, og skal etter hvert ha sporet opp sin egen torturist, fengselsvakten.

- Han fortalte meg noe som jeg ble minnet på seinere. Da jeg var i fengsel, sa han til meg: «Hvis du forlater dette fengselet i live og du fanger meg, ikke vær nådig mot meg». Og det var jeg ikke.

«Khaled» forteller at han drepte ham på bestialsk vis, men angrer ikke.

- På tross av alle torturmetodene jeg brukte på ham, så føler jeg ikke anger eller sorg. Tvert imot, dersom han kom tilbake i live igjen nå ville jeg gjort det samme.

Ble rekruttert av IS

På dette tidspunktet mistet «Khaled» troen på revolusjonen han en gang hadde håpet på, da han i 2011 hadde begynt å demonstrere.

I 2014/2015 ble «Khaled» med i Nusrafronten, en gruppe tilknyttet al-Qaida. På denne tiden var IS på høyden, og hadde drevet alle opprørere ut av hovedstaden i IS' kalifat, Raqqa.

Der terroriserte IS sivilbefolkningen med halshogginger, korsfestelser og tortur. Det som en gang var kjent som Paradisplassen, midt i byen, ble brukt til å utføre offentlige henrettelser. Kropper og avkappede hoder ble hengende i dagesvis, festet på påler.

Og i dette torturveldet fikk «Khaled» «jobbtilbud» av islamistene. IS fristet opprørere med penger og høystatus-posisjoner, og «Khaled» forteller at han fikk tilbud om jobb som «sikkerhetssjef», med kontor og autoritet over IS-krigere.

Han forsto at han måtte si ja. Å si nei til IS-lederne ville i praksis bety at han skrev under på sin egen dødsdom.

Men ifølge ham selv fikk han velsignelse til å si ja fra Abu al-Abbas, en av lederne i Nusrafronten, og ble dermed en dobbeltagent.

- Jeg viste IS et vennlig fjes, men i skjul kidnappet og avhørte jeg medlemmene deres, før jeg drepte dem, sier «Khaled».

- Det jeg lekte til IS var det al-Abbas ville jeg skulle lekke. Noe var sant, sånn at IS skulle tro meg. Men samtidig stjal jeg hemmeligheter fra dem.

- Jeg angrer ikke

Ifølge ham selv tok han livet av 16 personer for IS. Men han ble ikke lenge i «jobben».

IS-lederne i Raqqa drepte nemlig ofte dem de hadde «ansatt», for så å erstatte dem med noen nye, ifølge BBC.

Etter én måned under IS' vinger, fikk «Khaled» følelsen av at han kunne være nestemann.

Han flyktet til Tyrkia.

Men han angrer ikke på drapene, kidnappingene og torturen.

- Alt jeg tenkte på var hvordan jeg skulle rømme og holde meg i live. Når du ser noen holde et våpen mot og slå faren din, drepe broren din og slektningene dine, så kan du ikke holde deg i ro og ingen kraft i verden kan stoppe deg. Det jeg gjorde var selvforsvar, sier «Khaled».

- Jeg drepte over hundre personer i kamper mot regimet og mot IS, og jeg angrer ikke. For gud vet at jeg aldri har drepte en sivil eller en uskyldig person.

«Khaled» ble intervjuet av BBC i fjor for dokumentaren «Syria: The World's War», som ble vist på TV før helga. Dokumentaren viser hvordan krigen i Syria har utviklet seg, og tar for seg alle sidene av konflikten, både sivile, politikere, krigerne som har stått last og brast ved Assad og opprørerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer