Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Khalid Sheikh Mohammed vil få dødsstraff

Barack Obama gikk langt i å forhåndsdømme Guantánamo-fange.

LOVTE DØDSSTRAFF: Barack Obama forsnakket seg grovt da han uttalte seg om den forestående Guantánamo-rettssaken. Foto: EPA/MATTHEW CAVANAUGH/Scanpix
LOVTE DØDSSTRAFF: Barack Obama forsnakket seg grovt da han uttalte seg om den forestående Guantánamo-rettssaken. Foto: EPA/MATTHEW CAVANAUGH/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Kanskje ikke uventet vekket det storm da Obama-administrasjonen bestemte seg for å avholde rettssaken mot Khalid Sheikh Mohammed, den antatte hovedmannen bak 11. september-angrepene, og fire andre Guantánamo-fanger i en sivil rett - ikke mange kvartalene fra Ground Zero.

Kritikerne vil ha saken for et militært tribunal, og frykter den sivile retten vil fare for lett med de fem.

- Vil få streng straff
Men nå går president Obama langt i å si at de fem vil få sin straff, og at den vil bli streng.

Obama måtte raskt hente seg inn, etter at han under et intervju på sin pågående Asia-turné erklærte at «kritikerne vil ikke synes det er så kritikkverdig lenger, når han (Khalid Sheikh Mohammed, journ. anm) blir dømt og får dødsstraff».

Presidenten, som selv er utdannet advokat, innså at han hadde forhåndsdømt Mohammed.

SKAL FOR RETTEN: Khalid Sheikh Mohammed, som sier han sto bak 11. september-angrepene. Foto: AP/Scanpix
SKAL FOR RETTEN: Khalid Sheikh Mohammed, som sier han sto bak 11. september-angrepene. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- Jeg kommer ikke til å være i den rettssalen, og det er dommeren, juryen og aktoratets jobb å avgjøre hva som skal skje, sa presidenten, som likevel, etter nyhetsbyrået APs gjengivelse å dømme, ikke nevnte forsvarerne i sin oppklaring.

Skal ikke feile
Justisminister Eric Holder omtalte samme tema for pressen omtrent samtidig som presidenten.

- Det er ikke aktuelt å feile, sa Holder, ifølge New York Times.

- Jeg er ikke redd for hva Khalid Sheikh Mohammed har å si. Det er det ingen andre som trenger å være heller. Verden vil se ham som den feigingen han er, erklærte Eric Holder.

Tidspunktet for rettssaken er ikke satt. Det er heller ikke det for avviklingen av Guantánamo-leiren. Barack Obama har nå gått tilbake på sitt tidligere løfte om å stenge den utskjelte leiren ved årsskiftet.

«Så fort som mulig», er den nye tidsangivelsen.

HARDE ORD: Justisminister Eric Holder kaller Khalid Sheikh Mohammed en feiging, og lover at USA ikke vil feile. Foto: EPA/MATTHEW CAVANAUGH/Scanpix
HARDE ORD: Justisminister Eric Holder kaller Khalid Sheikh Mohammed en feiging, og lover at USA ikke vil feile. Foto: EPA/MATTHEW CAVANAUGH/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media