Khalid Skah hevder nye opplysninger snur saken på hodet

Norge ønsker OL-vinneren utlevert fra Frankrike. PST-siktet for trusler mot Jonas Gahr Støre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag behandler retten i Paris Norges utleveringsbegjæring OL-mesteren Khalid Skah (47) til Norge.

Skah hevder han har nye opplysninger som vil snu saken på hodet.

Får norske myndigheter det som de vil venter tiltaler om vold, trusler, forsøk på utpressing og trusler mot myndighetspersoner den norskmarokkanske mannen.

- Tiltalt for Støre-trusler Skah har vært etterlyst av Norge siden 2009 etter han skal ha utøvd vold og trusler, samt forsøkt å presse sin tidligere kone og deres felles barn etter at han skal ha holdt tilbake barna sine under et besøk i Marokko.

Barna ble bragt tilbake til Norge under en hemmelig aksjon utført av to norske spesialsoldater og en tidligere politimann.  Blant annet deltok den avdøde krigshelten Trond André Bolle under aksjonen.

Etter at barna ble tatt med tilbake til Norge kom Khalid Skah med en rekke uttalelser og angivelige trusler mot norske myndigheter og spesielt daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har siktet Skah for trusler mot en myndighetspersoner etter dette, bekrefter Politiets sikkerhetstjeneste overfor Dagbladet.

- Vi kan bekrefte at han er under etterforskning og at vi har siktet ham for trusler mot en myndighetsperson. Av hensyn til etterforskningen kan vi ikke kommentere saken ytterligere, sier informasjonsjef Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

Skah er kjent om PSTs etterforskning mot ham.

- Jeg har orientert han om dette, sier Skahs forsvarer i Norge, advokat Brynjar Meling til Dagbladet.

47-åringen nekter straffskyld for alle anklagene mot ham.

- Nye opplysninger Utleveringsbegjæringen var først oppe for fransk domstol 18. desember i fjor, men retten ønsket tilleggsinformasjon og utsatte saken til onsdag. Siden da har Skah vært fri i Frankrike mot kausjon og meldeplikt. Han ble pågrepet i Frankrike i juni i fjor.

- Vi har oversendt ny dokumentasjon til politiet. Ifølge Skah vil det sette saken i et nytt lys, sier advokat Meling til Dagbladet.

Han vil ikke gå inn på hva den skriftlige dokumentasjonen går ut på ut over at det handler anklagene om vold og trusler mot familien.

- Dersom det grunnlaget dokumenterer det Skah faktisk hevder det gjør, vil det kunne påvirke den andre saken også, og gjøre hans uttalelser mer berettiget. Da kan man stille spørsmål, slik Skah gjør, om siktelsen om trusler mot en myndighetsperson var en avledningsmanøver for å få fokus vekk fra aksjonen, sier Meling.

Khalid Skah har overfor Dagbladet sagt han beklager uttalelsene mot Gahr Støre og andre norske politikere.

Klar for retten Skah var på et tidspunkt villig til å la seg frivillig utlevere til Norge mot at avhør lot seg gjøre i Marokko eller Frankrike og at han kunne være løslatt mot meldeplikt i Norge, slik han er i Frankrike.

- Norge har avslått betingelsene og har ikke kunnet utelukke at han vil bli fremstilt for varetektsfengsling om han utleveres til Norge. Vi registrerer at Frankrike har en annen praksis når det gjelder varetekt. Han har vært i landet mot meldeplikt i over et halvt år, sier Meling, som selv ikke møter i retten i Paris onsdag.

Det er det en fransk advokatkollega som ivaretar. De norske interessene i retten ivaretas av franske myndigheter.

- Slik jeg forstår det stiller Skah på onsdag. Han er klar for å møte i retten og er godt forberedt, sier Meling.

Gir ikke forsikringer Politiadvokat Trine Krok i Oslo politidistrikt bekrefter at de har mottatt nye dokumenter i saken fra Skah.

- Vi har ikke sett på dem ennå. De er på arabisk og jeg kjenner ikke innholdet, sier Krok.

Hun ønsker ikke å avkrefte eller bekrefte om de vil framstille den volds- og trusseltiltalte norskmarokkaneren for varetektsfengsling om han blir utlevert til Norge, men bekrefter at de ikke gikk med på betingelsene for frivillig utlevering.

- Det er forsikringer vi aldri gir, sier Krok.