Khalid Skah nekter å reise til Norge

Men sier unnskyld til Jonas Gahr Støre og norske myndigheter.

 FRANKRIKE:  Khalid Skah, her fra et løpsstevne i Chartre i Frankrike, forteller til Dagbladet at han er sliten, trøtt og lei denne saken. Men han hevder at han ikke har noe i Norge å gjøre. Foto: Marius Evensen / Dagbladet.
FRANKRIKE: Khalid Skah, her fra et løpsstevne i Chartre i Frankrike, forteller til Dagbladet at han er sliten, trøtt og lei denne saken. Men han hevder at han ikke har noe i Norge å gjøre. Foto: Marius Evensen / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CHARTRES/PARIS: - Det kommer ikke til å skje, jeg skal ikke reise til Norge, det landet er et ferdig kapittel for min del, sier Khalid Skah (46) til Dagbladet.

Den tidligere OL-vinneren befinner seg for tiden på et avstedsliggende hostel i Chartres, omtrent 90 kilometer sørvest for Paris.

Ikke til Norge Norsk-marokaneren, som i 2009 ble tiltalt i Norge for kidnapping, grove trusler og vold mot sin norske ekskone og parets to barn, bør kanskje bli vant til den tradisjonsrike franske landsbyen. 

Skah får nemlig ikke lov til å forlate regionen rundt Paris, siden han ble pågrepet på onsdag.

Nå forteller den tidligere friidrettsstjernen til Dagbladet at han ikke ønsker å samarbeide med norske myndigheter for å komme innenfor Norges grenser.

- Jeg kommer kanskje til Norge når jeg blir 80 år gammel. Det er kun en god grunn til å reise til Oslo, og det er for å treffe barna mine, men hvis de får se en far som settes i fengsel er ikke det bra for noen. Dermed nekter jeg å komme til Norge, sier Skah.

 HJEMME  : Skah viser Dagbladet flere bilder av barna sine da de var små. - Jeg har selv rotet meg opp i denne situasjonen. Men uansett hva som skjer, så håper jeg at etter min død så kommer de å besøker min gravsten, sier Skah til Dagbladet. Foto: Marius Evensen / Dagbladet.
HJEMME : Skah viser Dagbladet flere bilder av barna sine da de var små. - Jeg har selv rotet meg opp i denne situasjonen. Men uansett hva som skjer, så håper jeg at etter min død så kommer de å besøker min gravsten, sier Skah til Dagbladet. Foto: Marius Evensen / Dagbladet. Vis mer

- Du bør komme til Norge når du er ettersøkt av norske myndigheter?

- Jeg har funnet mitt sted i Chartre, jeg ønsker å bli avhørt her i Paris i Frankrike, det er ingenting for meg å gjøre i Norge. Jeg er glad i Norge innerst i hjertet mitt, men det passer ikke for meg nå og reise over til Gardermoen, det gir meg bare vonde minner, sier Skah.

- Men Norge er et land jeg savner, jeg husker Holmenkollen, Slemdal og alle løpeturene rundt Sognsvann. Det er klart Norge betyr mye for meg. Men nå er det for mye hat fra Norge, fortsetter han.

Det er nå gått nesten syv år siden den tidligere friidsrettsstjernen forlot Norge.

Skah forteller at han de siste årene for det meste har han oppholdt seg i Marokko, med unntak av et besøk til OL i London i 2012 og noen turer til Quatar og Dubai.

Unnskyld til Støre Sentralt punkt for at norsk politi ønsker Skah til Norge er truslene 46-åringen kom med til tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap)Facebook.

 LØP: - Men Norge er et land jeg savner, jeg husker Holmenkollen, Slemdal og alle løpeturene rundt Sognsvann. Det er klart Norge betyr mye for meg, sier Skah til Dagbladet. Foto: Marius Evensen / Dagbladet.
LØP: - Men Norge er et land jeg savner, jeg husker Holmenkollen, Slemdal og alle løpeturene rundt Sognsvann. Det er klart Norge betyr mye for meg, sier Skah til Dagbladet. Foto: Marius Evensen / Dagbladet. Vis mer

Det er kjent at Skah varslet at han ville hevne seg på den nåværende helse- og omsorgsministeren etter at barna hans ble smuglet ut av landet i en privat aksjon utført av tre norske spesialsoldater i 2009.

Nå forteller Skah til Dagbladet for første gang at han angrer på uttalelsene han la ut på Facebook.

- Jeg vil si unnskyld til Jonas Gahr Støre og norske myndigheter. Jeg skrev det jeg gjorde fordi jeg var sint akkurat i det øyeblikket, men jeg har ikke noe mot Støre, Jens Stoltenberg, Grete Faremo eller andre norske politikere, sier Skah

Hvis jeg kunne trukket det tilbake hadde jeg gjort det, fordi de er gode ledere for Norge, fortsetter han.

- Men hvorfor kommer du med slike tøffe uttalelser?

 BEKLAGER:  - Jeg vil si unnskyld til Jonas Gahr Støre og norske myndigheter, sier Skah. Personen til venstre i bildet er ei nær venninne fra friidrettsmiljøet til Skah. Foto: Marius Evensen / Dagbladet.
BEKLAGER: - Jeg vil si unnskyld til Jonas Gahr Støre og norske myndigheter, sier Skah. Personen til venstre i bildet er ei nær venninne fra friidrettsmiljøet til Skah. Foto: Marius Evensen / Dagbladet. Vis mer

- Jeg følte der og da at jeg ble urettferdig behandlet og at det var feil av norske myndigheter og hente mine barn ut av Marokko. Jeg er en spontan person, men fra bunnen av hjertet mitt vil jeg virkelig si at jeg beklager til det norske folk, sier Skah.

Burde ikke den unnskyldningen kommet tidligere?

- Jeg har vært i en presset situasjon, og nå vil jeg beklage til det norske folk. Det skulle virkelig ikke skjedd, jeg angrer for noe av det jeg har gjort tidligere i livet, spesielt overfor Norge, svarer han.