Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Khalid Skah skal saksøke norsk ambassadør

Den marokkanske utenriksministeren sier at saken er langt i fra avsluttet.

HER KOM BARNA: De to norsk-marokkanske barna til Khalid Skah sølte tilflykt hos den norske ambassaden i Rabat. Foto: Sveinung Uddu Ystad
HER KOM BARNA: De to norsk-marokkanske barna til Khalid Skah sølte tilflykt hos den norske ambassaden i Rabat. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


RABAT (Dagbladet): Ifølge Marokkos største avis, Almassae, har Khalid Skah nå bestemt seg for at han skal saksøke den norske ambassaden fordi han mener den har deltatt i bortføringen av hans to barn.

- Det var en slags koordinasjon mellom noen marokkanske agenter og arbeidere fra den norske ambassaden, og de brukte alt av moderne teknikker for å bortføre mine barn, sier Skah til avisen.

Klandrer politiet

Han mener det lokale marokkanske politiet, havnepolitiet og den marokkanske etterretningstjenesten er medskyldige i at barna hans kom seg til Norge ettersom de ikke klarte å stanse operasjonen.

Flere marokkanske aviser skriver i dag at Skahs to norsk-marokkanske barn, en jente (16) og en gutt (13), aldri ville klart å forlate Marokko uten at den norske ambassaden trakk i tråder. Årsaken til det er at private biler drar til havna i Marokko vanligvis blir kontrollert av politiet.

Avisen Le Soir spekulerer i om ambassaden har samarbeidet med personer tilknyttet mafiavirksomhet for å få barna til Norge.

Utenriksminister støtter Skah
Den marokkanske utenriksministeren Tiyeb El Fassi El Fihri har pratet med utenriksminister Jonas Gahr Støre i forbindelse med saken.

- Jeg har gitt ham alle fakta i saken og bevisene som viser at den norske ambassaden i Rabat var medskyldig i at barna klarte å forlate landet på ulovlig vis, sier El Fassi El Fihri til den marokkanske avisen Assabah.

Han hevder at de norske ambassadearbeidernes forklaring av barnas flukt til Norge er motstridende og uklare.

- Brøt marokkanske lover
- Det de har forklart om hvordan de to barna var tatt til ambassadørens ressidens, hvor lenge de var er, og detaljene om hvordan de forlot ressidensen, er uklart, sier El Fassi El Fihri ifølge det marokkanske nyhetsbyrået AMAP.

- Den norske ambassaden har ikke respektert marokkanske lover og regler i denne saken, hvilket de må ifølge Genevekonvensjonen. Denne saken er langt i fra avsluttet, sier han ifølge AMAP.

Spesielt reagerer han på at den norske ambassadøren Bjørn Blokus skal ha sagt at barna «bare forsvant» fra hans ressidens etter at de hadde bodd der i tre netter i forbindelse med flukten fra sin far.

Nekter for bortføring

Overfor Dagbladet har Blokhus forsikret at han ikke kjenner til hvordan barna kom seg fra hans ressidens.

SAKSØKES: Den norske ambassadøren i Rabat, Marokko, Bjørn Blokhus, kan måtte svare for seg det marokkanske rettsvesen hvis Khalid Skah får det som han vil. Foto: Thorbjørn Grønning
SAKSØKES: Den norske ambassadøren i Rabat, Marokko, Bjørn Blokhus, kan måtte svare for seg det marokkanske rettsvesen hvis Khalid Skah får det som han vil. Foto: Thorbjørn Grønning Vis mer

- Jeg hadde overhodet ingenting med flukten å gjøre, sa han til Dagbladet onsdag denne uka.

Barnas mor, Anne Cecilie Hopstock, ble tildelt foreldreretten for barna i Oslo tingrett i desember i fjor. Ifølge AMAP, nekter marokkanske myndigheter å akseptere Hopstock har foreldreretten. De nekter også å godta den norske ambassadens utsagn om at barna ble sluppet inn i den norske ressidensen fordi de trengte beskyttelse.

- Roer ikke situasjonen

- Uttalelsene som marokkanske myndigheter kommer med i marokkanske aviser hjelper ikke akkurat til å roe ned situasjonen, sier UD-ansatte Hans Fredrik Lehne, som nå styrer den norske ambassaden i Marokko, til Dagbladet.

Samtidig sier Lehne at han antar at det er innenrikspolitiske årsaker til at Tiyeb El Fassi El Fihri uttaler seg som han gjør.

Overfor marokkanske medier melder Skah at han vil holde en pressekonferanse på arabisk tirsdag i neste uke i forbindelse med denne saken. For øyeblikket har han høyt blodtrykk etter barnas forsvinning og orker ikke å uttale seg til utenlands presse, ifølge avisen Almassae.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Khalid Skah, men har så langt ikke lyktes å få hans kommentar.

SAKSØKER: Den tidligere OL-vinneren Khalid Skah har bestemt seg for å saksøke den norske ambassadøren i Marokko, Bjørn Blokhus. Foto:Foto: Ole C, H. THOMASSEN
SAKSØKER: Den tidligere OL-vinneren Khalid Skah har bestemt seg for å saksøke den norske ambassadøren i Marokko, Bjørn Blokhus. Foto:Foto: Ole C, H. THOMASSEN Vis mer
UTRYGG: Hans Fredrik Lehne som styrer den norske ambassaden i Rabat nå, synes ikke uttalelsene fra marokkanske myndigheten hjelper med å roe ned situasjonen. I går sa han til Dagbladet at han ikke følte seg trygg i Rabat. Foto: Sveinung Uddu Ystad
UTRYGG: Hans Fredrik Lehne som styrer den norske ambassaden i Rabat nå, synes ikke uttalelsene fra marokkanske myndigheten hjelper med å roe ned situasjonen. I går sa han til Dagbladet at han ikke følte seg trygg i Rabat. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer
KJEMPET FOR BARNA: Barnas norske mor, Anne Cecilie Hopstock (til venstre), bor nå sammen med barna på et trygt sted i Norge, ifølge hennes advokat Marte Svarstad Brodtkorb (til høyre). Foto: Foto: Ole C, H. THOMASSEN
KJEMPET FOR BARNA: Barnas norske mor, Anne Cecilie Hopstock (til venstre), bor nå sammen med barna på et trygt sted i Norge, ifølge hennes advokat Marte Svarstad Brodtkorb (til høyre). Foto: Foto: Ole C, H. THOMASSEN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media