HARD UT: Den tidligere idrettsstjernen Khalid Sakh kommer med krass kritikk av norske myndigheter og norske journalister i marokkansk presse. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
HARD UT: Den tidligere idrettsstjernen Khalid Sakh kommer med krass kritikk av norske myndigheter og norske journalister i marokkansk presse. Foto: OLE C. H. THOMASSENVis mer

Khalid Skah vil vise hvor lykkelige barna var hos ham

Planlegger å vise 1000 bilder av ham og barna på en pressekonferanse i Marokko denne uken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no)
Den marokkanske avisen Ahdath Maghribia trykket i dag et lengre intervju med den tidligere idrettsstjernen Khalid Skah i forbindelse med at hans to norsk-marokkanske barn flyktet fra Marokko til Norge for to uker siden.

Der stiller han seg helt uforstående til at han skal ha behandlet sine barn dårlig. På en pressekonferanse som han planlegger å holde om saken i Rabat på onsdag denne uken, skal han få fram hvor lykkelige barna, en jente (16) og en gutt (13) har vært mens de har bodd hos ham.

1000 bilder
- Jeg vil at folk skal høre sannheten om denne saken. Jeg vil presentere mer enn tusen bilder av meg og mine barn for å kaste lys over vårt «dårlige» forhold, sier Skah til avisen.

I intervjuet hevder han at barna kom til Norge ved hjelp av norske myndigheter og at motivet for å ta barna til Norge er å vinne stemmer i høstens valgkamp.

Mafia-hjelp?
- Norske myndigheter har forskjellige hjelpemidler å bruke når norske statsborgere er involvert, hvilket ble brukt mot mine barn. Blant annet dreier det seg om å få hjelp fra personer tilknyttet mafia for å bortføre mine barn, sier Skah til avisen.

- Hvis anklagene om at jeg skal ha brukt vold mot mine barn var sanne, ville norske myndigheter ha bevist dette i et rettslokale. Deres manglende evne til å skaffe bevis, tvang myndighetene til å bortføre barna, sier Skah til Ahdath Maghribia.

Mener barna er valgkampsak
Han flyttet til Norge på 80-tallet, og hevder at han kjenner den norske mentaliteten godt. Skah mener å vite hva som vil skje i fremtiden:

- Utenriksdepartementet i Norge vil finne en ny ambassadør i Marokko og så vil de finne en eller annen grunn for det. Selvsagt vil de bruke saken om mine barns bortføring i det kommende norske valget. Alt som skjer videre vil bli et tema i valgkampen, sier Skah.

Han blir beskyldt for å ha kommet med konkrete drapstrusler mot flere av medarbeiderne på den norske ambassaden i Marokko.

I slutten av forrige uke uttalte han til marokkansk presse at han hadde bestemt seg for å saksøke den norske ambassadøren i Rabat, Bjørn Blokhus.

- Norske journaliser jobber for UD

I intervjuet med den marokkanske avisen hevder Skah videre at flere norske aviser jobber for Utenriksdepartementet, og at det er derfor han har nektet å la seg intervjue av norsk presse.

- De ville bruke mine sitater og skape et dårlig bilde av meg, sier Skah.

Han mener alt som blir sagt i norsk presse kan anses som propaganda, og stiller seg helt uforstående til at barna hans skal fått dårlig behandling mens de bodde hos ham i Marokkos hovedstad Rabat.

- Hvem vil tjene på å involvere barna i min krangel med min tidligere ekskone? spør han de marokkanske journalistene. Han mener barna vil lide i ettertid for å ha blitt dratt inn i denne konflikten i mediene.

AVVISER BLANKT: Uttalelsene fra Skah er så dumme at det ikke går an å kommentere saklig, sier Marte Svarstad Brodtkorb (til høyre), advokaten til Khalid Skahs ekskone, Anne Cecilie Hopstock. Foto: Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
AVVISER BLANKT: Uttalelsene fra Skah er så dumme at det ikke går an å kommentere saklig, sier Marte Svarstad Brodtkorb (til høyre), advokaten til Khalid Skahs ekskone, Anne Cecilie Hopstock. Foto: Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Så dumt
Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere påstandene fra Skah nå, ifølge pressevakt Bjørn Svenungsen.

-  Dette er så dumt at det ikke går an å komme med noen saklig kommentar på det, sier Marte Svarstad Brodtkorb, advokat til Skahs ekskone Anne Cecilie Hopstock.

Når det gjelder hvorfor Skahs barn har fått snakke med VG, sier hun:

- Selvfølgelig er det vanskielig med barn som snakker til pressen, men her var det barn som sterkt ønsket å fortelle sin versjon av hva som hadde skjedd i Marokko. De har kontakt med venner i Marokko som forteller dem hva han uttaler til pressen der.