- Khamenei vil bruke all den makt han trenger

Iran-ekspert tror ikke ayatollaens tale har stagget folket. Frykter flere drap.

 TALTE:  Irans øverste religiøse leder Ayatolla Khamenei talte til folket for første gang siden valget forrige fredag. Foto:AP Photo/IRIB
TALTE: Irans øverste religiøse leder Ayatolla Khamenei talte til folket for første gang siden valget forrige fredag. Foto:AP Photo/IRIBVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Irans øverste religiøse leder ayatolla Khamenei talte i formiddag for første gang til folket etter det omstridte valget fredag 12 juni. Han brukte talen til å forsikre om at valget var en stor demokratisk seier for det iranske demokratiet, og avslo alle påstander om valgfusk.

- Han gikk ikke tilbake på noe av det han har sagt om valget tidligere, og det var ingen overraskelse, sier iranforsker i FAFO, Kjetil Selvik, til Dagbladet.no.

- En god taler
Han mener at ayatolla Khamenei var en god taler fordi han framsto som svært overbevisende, og at det også var hans hensikt å overbevise om at valget var legitimt og at en valgoppslutning på 80 prosent beviser at det iranske demokratiet har seiret.

- Iran er nå et svært delt folk. For dem talen var myntet på, som er de som skal være med på å slå ned på uroen, virket den nok til sin hensikt. Men jeg tror ikke den overbeviser de som protesterer. Jeg tror demonstrasjonene vil fortsette, sier Selvik.

- Vil bruke all makt
Selvik påpeker at det andre budskapet i talen hans var rettet mot den politiske eliten i landet. Ayatolla Khamenei var svært klar på at den eneste måten han vil tolerere protester på er gjennom den lovlige, rettslige veien.

- Han kom med en klar advarsel om at hvis de ikke bruker den, vil han slå tilbake med strengere former, sier Selvik.

- Hvor langt tror du Khamenei er villig til å gå for å stoppe demonstrantene?

FOLKEPROTEST: Mange hundretusener av iranere nekter å godta det offisielle resultatet av presidentvalget, som gir en overveldende seier til sittende president Mahmoud Ahmadinejad. Protestene og kravet om nyvalg tar ikke slutt og mange frykter nå at det sittende regimet vil gå til ytterligere voldsbruk mot demonstrantene. Foto: Scanpix/AP
FOLKEPROTEST: Mange hundretusener av iranere nekter å godta det offisielle resultatet av presidentvalget, som gir en overveldende seier til sittende president Mahmoud Ahmadinejad. Protestene og kravet om nyvalg tar ikke slutt og mange frykter nå at det sittende regimet vil gå til ytterligere voldsbruk mot demonstrantene. Foto: Scanpix/AP Vis mer

- Han vil sannsynligvis bruke all den makt han trenger for å stoppe protestene, og vil helt klart bruke ordensstyrker. Han sier at «hvis de ikke bruker den lovlige veien, vil det få konsekvenser».

Venter flere drap
Selvik mener at et viktig mål med talen var å forberede dem som skal hjelpe han å hindre opptøyene, og å fylle dem med overbevisning.

- Han advarer og sier indirekte at «hvis vi må bruke vold nå, så er det deres egen skyld».

- Vil vi se ytterligere massedemonstrasjoner og flere drap?

- Absolutt. Det er umulig å forutse hvor mange, men jeg tror Khamenei er forberedt på å gjøre det som trengs for å skape orden, sier Selvik, som likevel åpner for at Khamenei allerede har oppnådd noe med talen sin.

- Jeg tror ikke han klarte å skremme alle demonstrantene, men kanskje han har skremt såpass mange at det blir lettere for ham å hanskes med situasjonen.

LYTTER: Irans president Mahmoud Ahmadinejad høre på talen til ayatollah Ali Khamenei. Foto: Scanpix
LYTTER: Irans president Mahmoud Ahmadinejad høre på talen til ayatollah Ali Khamenei. Foto: Scanpix Vis mer