- Khamenei vil bruke all den makt han trenger

Iran-ekspert tror ikke ayatollaens tale har stagget folket. Frykter flere drap.

TALTE:  Irans øverste religiøse leder Ayatolla Khamenei talte til folket for første gang siden valget forrige fredag. Foto:AP Photo/IRIB
TALTE: Irans øverste religiøse leder Ayatolla Khamenei talte til folket for første gang siden valget forrige fredag. Foto:AP Photo/IRIB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet.no): Irans øverste religiøse leder ayatolla Khamenei talte i formiddag for første gang til folket etter det omstridte valget fredag 12 juni. Han brukte talen til å forsikre om at valget var en stor demokratisk seier for det iranske demokratiet, og avslo alle påstander om valgfusk.

- Han gikk ikke tilbake på noe av det han har sagt om valget tidligere, og det var ingen overraskelse, sier iranforsker i FAFO, Kjetil Selvik, til Dagbladet.no.

- En god talerHan mener at ayatolla Khamenei var en god taler fordi han framsto som svært overbevisende, og at det også var hans hensikt å overbevise om at valget var legitimt og at en valgoppslutning på 80 prosent beviser at det iranske demokratiet har seiret.

- Iran er nå et svært delt folk. For dem talen var myntet på, som er de som skal være med på å slå ned på uroen, virket den nok til sin hensikt. Men jeg tror ikke den overbeviser de som protesterer. Jeg tror demonstrasjonene vil fortsette, sier Selvik.

- Vil bruke all maktSelvik påpeker at det andre budskapet i talen hans var rettet mot den politiske eliten i landet. Ayatolla Khamenei var svært klar på at den eneste måten han vil tolerere protester på er gjennom den lovlige, rettslige veien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer