Mashal Khan ble offer for pakistansk «blasfemilovgivning»

Khan var kritisk til islam. Her blir han mishandlet til døde av medstudenter: - Norge burde reagere

Blasfemilovgivningen står sterkt i Pakistan. Man kan anklage personer uten bevismateriale. 

Lynsjet: I Pakistan kan hvem som helst anklage noen for «blasfemi», krenkende, humoristiske eller negative ytringer om Koranen eller Profeten Muhammed. Khan ble et offer, og ble lynsjet til døde av et 20-talls medstudenter utenfor universitetet sitt i Islamabad. Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den pakistanske journaliststudenten Mashal Khan ble mishandlet til døde av en lynsjemobb utenfor et universitet i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen i Pakistan, skjærtorsdag.

Den brutale hendelsen har skapt stor oppsikt etter at flere videoer, som viser grov vold og mishandling av Mashan Khan, har blitt delt på sosiale medier.

Blasfemi

Noen timer før den unge journaliststudenten ble drept hadde universitetet offentliggjort en liste med navn på tre personer som de skulle «etterforske» for blasfemi.

Mashal Khan skal ha vært et av navnene på denne lista.

Blasfemi er et ekstremt sensitivt tema i Pakistan, der straffen varierer fra små bøter til livstid i fengsel.

- Å anklage noen for blasfemi er et billig våpen man kan bruke mot folk man ikke liker. Man trenger ikke bevis, man kan bare si at personen har begått blasfemi eller sagt noe negativt om profeten Muhammed eller Koranen. Det brukes ofte mot mennesker som tilhører religiøse minoriteter, sier Kristin Storaker, menneskerettighetsrådgiver i Stefanusalliansen, til Dagbladet.

Stefanusalliansen er en misjons- og menneskerettighetsorganisasjon med særlig fokus på trosfrihet som en grunnleggende menneskerettighet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer