DREPT: Jamal Khashoggi ble drept inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober i fjor. Foto: AP Photo / Hasan Jamali / NTB scanpix
DREPT: Jamal Khashoggi ble drept inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober i fjor. Foto: AP Photo / Hasan Jamali / NTB scanpix Vis mer

Khashoggis barn kan få flere hundre millioner i «blodpenger»

Jamal Khashoggis fire barn har allerede fått penger og eiendom av Saudi-Arabia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble henrettet av en saudiarabisk dødsskvadron inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober i fjor, for deretter å bli partert.

Den prominente journalisten, som blant annet skrev for Washington Post, var en sterk kritiker av kronprins Mohammed bin Salman og hans regime.

En rekke etterretningstjenester har konkludert med at saudiske spesialstyrker, trolig under direkte ordre fra bin Salman, står bak drapet. Regimet selv hevder at de 21 som er pågrepet av Saudi-Arabia handlet på egen hånd.

Har fått millionutbetaling

Nå skriver Washington Post at barna til den drepte journalisten har fått hus som skal være verdt så mye som fire millioner dollar og et femsifret månedlig dollarbeløp som kompensasjon for drapet på faren, ifølge saudiske tjenestemenn og folk tett på familien.

I tillegg vil trolig journalistens to sønner og to døtre få en mye høyere pengeutbetalingen, muligens flere titalls millioner dollar hver, altså over hundre millioner norske kroner, som en del av «blodpenge»-forhandlingene som ventelig vil avholdes når rettssaken mot dem som er tiltalt for å ha stått bak drapet er ferdig en gang i løpet av de kommende månedene.

Ifølge avisa er de månedlige utbetalingene, samt husene, noe Saudi-Arabia gir til Khashoggis nærmeste i alle fall delvis for å forsikre seg om at de fortsatt utviser tilbakeholdenhet i sine offentlige uttalelser om drapet på faren.

Så langt har søsknene ikke kommet med krass kritikk av myndighetene, på tross av at drapet møtte massiv fordømmelse over hele verden.

Det var kong Salman som mot slutten av fjoråret godkjente utbetalingen til søsknene som en del av noe tidligere tjenestemenn beskrev som en anerkjennelse av at «en stor feil har blitt gjort» og et forsøk «på å rette opp» det som har skjedd.

Khashoggis barn har ikke ønsket å uttale seg om utbetalingene.

Vil be om dødsstraff

Påtalemyndigheten i Saudi-Arabia vil be om dødsstraff for fem av mennene som var inne i konsulatet da Khashoggi ble drept.

Dersom de blir dømt til døden så åpner det saudiske rettssystemet for at Khashoggis familie kan benåde de fem mennene, som en del av en «blodpenge»-ordning, som gjør at de da kan ha krav på flere titalls millioner dollar.

Hvorvidt de fem mennene vil bli frigitt om man kommer til en slik ordning, er ikke kjent.

VIDEO: I helga innrømmet Saudi-Arabia at journalist Jamal Khashoggi ble drept i deres ambassade i Istanbul. Overvåkningsbildene i denne videoen skal vise en saudiarabisk agent utkledd som som journalisten - etter at han ble drept. Video: CNN Vis mer

Har ikke funnet levningene

Jamal Khashoggi gikk inn på Saudi-Arabias konsulat 2. oktober i fjor. Tre uker seinere ble det konkludert med at han ble drept inne på konsulatet. Levningene hans er ikke funnet.

I etterkant av drapene har det blitt lekket flere videoer. En av dem viser tre menn som bærer fem kofferter og to store svarte bager inn i residensen til den saudiske konsulen i Istanbul.

Residensen ligger et par hundre meter unna konsulatet, og tyrkisk etterretningstjeneste mener at levningene av den drepte journalisten var i bagene.

Samtidig som videoen ble lekket ut kom tyrkiske journalister tilknyttet den regjeringsvennlige avisa Sabah, med ei bok om drapet.

«Jeg får ikke puste»

I boka «Diplomatic Atrocity: Dark Secrets of the Khashoggi Murder» skriver journalistene, som det tidligere hadde blitt meldt, at Khashoggis siste ord skal ha vært «jeg får ikke puste».

Ifølge journalistene skal etterretningsoffiser Maher Mutreb, som Khashoggi kjente fra før, og lederen for Rettsmedisinsk institutt i Saudi-Arabia, Muhammed al-Tubaigy, ha hatt en samtale i konsulatet omkring en halvtime før drapet.

- Vi skal si til han at vi skal ta dem med tilbake til Riyadh. Hvis han nekter, skal vi drepe ham her og bli kvitt liket, heter det i opptaket.

Da Khashoggi kom inn skal han ha sagt: «Jeg skal ikke til Riyadh».

Fem personer skal deretter ha gått til angrep på Khashoggi, som skal ha sagt:

«Ikke lukk munnen min. Jeg har astma. Dere kommer til å kvele meg».

Ifølge forfatterne skal rettsmedisineren Tubaigy ha stått for parteringen med en elektrisk sag og bedt de andre om å hente bager.

«Jeg vet godt hvordan jeg sager. Jeg har aldri jobbet med en varm kropp, men jeg kan klare det lett» sier han på opptaket, ifølge forfatterne.

- Saudi-Arabia står bak

I mars kom USAs utenriksdepartement med en ny rapport der de fastslår at Khashoggi ble drept av saudiarabiske agenter, men de konkluderte ikke med hvem som beordret operasjonen.

Amerikanske etterretningsorganisasjoner og en rekke andre instanser mener at kronprins bin Salman må ha stått bak drapet, noe han Saudi-Arabia hardnakket avviser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer