Jamal Khashoggi grunnla demokratiorganisasjonen Dawn før han ble drept:

Khashoggis folk ber Søreide om navn

Den drepte saudi-arabiske dissidenten Jamal Khashoggis demokrati-organisasjon ber om innsyn hos Utenriksdepartementet etter Dagbladets avsløringer.

BER OM INNSYN: Sarah Leah Whitson og Khashoggis organisasjon Dawn ber utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide og norske myndigheter om navnene på de ti sikkerhetsfolkene Saudi-Arabia ønsket å registrere som diplomater i Norge. Foto: REX / NTB
BER OM INNSYN: Sarah Leah Whitson og Khashoggis organisasjon Dawn ber utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide og norske myndigheter om navnene på de ti sikkerhetsfolkene Saudi-Arabia ønsket å registrere som diplomater i Norge. Foto: REX / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dawn vil nemlig vite navnet på de 10 sikkerhetsfolkene som ble sendt til Norge.

Den saudi-arabiske dissidenten Jamal Khashoggi grunnla organisasjonen Democracy for the Arab World Now (DAWN) i tida før han ble brutalt drept av saudi-arabiske tjenestemenn på det saudiske konsulatet i Istanbul i oktober 2018.

Etter Dagbladets avsløringer om at Saudi-Arabia søkte om diplomatstatus for ti sikkerhetsvakter ved ambassaden i Oslo på forsommeren 2018, ber Dawn den norske utenriksministeren Ine Marie Eriksen Søreide om innsyn i navnene til de ti.

- Norge burde frigi navnene på disse agentene så offentligheten kan få vite om de har vært involvert i andre angrep på saudiske dissidenter, inkludert drapet på Khashoggi, som baserte seg tungt på saudiere som utga seg for å være sikkerhetsvakter da de kom til Tyrkia for å drepe ham i konsulatet, sier Dawns administrerende direktør, Sarah Leah Whitson, i en kommentar til Dagbladet.

Bred internasjonal støtte

Dawn ønsker å kontrollere navnene på sikkerhetsvaktene i Oslo opp mot den informasjonen de selv sitter på i andre saker fra andre deler av verden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer