VIL HA SVAR: Hatice Cengiz var forlovet med den drepte skribenten og Saudi-Arabia-kritikeren Jamal Khashoggi. I går ble hun intervjuet på tyrkisk tv. Her forteller hun at hun ikke vil møte USAs president Donald Trump, og at hun var livredd for forloveden sin, da han skulle inn på det saudi-arabiske konsulatet i Istanbul. Foto: HaberTurk TV / Ap / Scanpix
VIL HA SVAR: Hatice Cengiz var forlovet med den drepte skribenten og Saudi-Arabia-kritikeren Jamal Khashoggi. I går ble hun intervjuet på tyrkisk tv. Her forteller hun at hun ikke vil møte USAs president Donald Trump, og at hun var livredd for forloveden sin, da han skulle inn på det saudi-arabiske konsulatet i Istanbul. Foto: HaberTurk TV / Ap / Scanpix Vis mer

Khashoggi-drapet:

Khashoggis forlovede vil ikke møte Trump

Takket nei til invitasjon fra Det hvite hus fordi hun mener Donald Trump ikke gjør nok for å finne ut hva som egentlig skjedde i det saudiarabiske konsulatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er ikke mange som får invitasjoner om å møte USAs president, men nå har forloveden til den den drepte journalisten Jamal Khashoggi sagt nei til å gjøre nettopp det.

- Jeg krever at alle som var involvert i denne galskapen, fra høyeste til laveste nivå, blir straffet, forteller Hatice Cengiz på tyrkisk tv, ifølge BBC.

Handler om PR

Cengiz mener at Trump-invitasjonen kom av en årsak: Å påvirke den amerikanske opinionen, ikke for at Trump er oppriktig i sitt ønske om å finne ut hva som egentlig skjedde inne på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul for tre uker siden, der Jamal Khashoggi ble drept.

Sjøl er hun sjokkert og i dyp sorg: «Jeg er i en bunnløs sorg. I et mørke jeg ikke visste at fantes», sier hun til kanalen.

Hva som egentlig skjedde inne på konsulatet i Istanbul er fremdeles ukjent, annet enn at Washington Post-skribenten ble drept - og aldri kom ut derfra i live.

Saudi-Arabia nektet først noen som helst kunnskap om hva som hadde skjedd med journalisten, men bekrefter nå at Khashoggi ble drept i konsulatet, men nekter for at kongefamilien var involvert. Saudi legger i stedet skylda på «røffe agenter».

- Ikke fornøyd, men …

Donald Trump sier han «ikke er fornøyd» med saudiernes forklaringer og åpnet muligheten for sanksjoner. Samtidig understreket president Trump viktigheten av de to landenes gode forbindelser.

Khashoggi har vært en sterk kritiker av Saudi-Arabia og den styrende kronprins Mohammed bin Salman, også kalt MBS.

Khashoggi jobbet i Washington Post, og der du lese Khashoggis siste kommentar, som blant annet handlet om viktigheten av ytringsfrihet i den arabiske verden.

- Ville drept ham

I det tårefulle tv-intervjuet fortalte Cengiz om dagen da forloveden forsvant, og mener at saudierne hadde en plan om å drepe sin kritiker, Khashoggi. Hun har foreløpig ikke blitt kontaktet av Saudi-Arabia, men sier det er liten sjanse for at hun vil dra dit i en eventuell begravelse.

VIDEO: I helga innrømmet Saudi-Arabia at journalist Jamal Khashoggi ble drept i deres ambassade i Istanbul. Overvåkningsbildene i denne videoen skal vise en saudiarabisk agent utkledd som som journalisten - etter at han ble drept. Video: CNN Vis mer

Den USA-baserte kommentatorens eldste sønn kom til USA fra Saudi-Arabia torsdag denne uka. Før Khashoggi forsvant, hadde sønnen utreiseforbud fra Saudi-Arabia på grunn av farens kritikk mot det ikke-demokratiske regimet.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har bedt Saudi-Arabia om å innrømme hvem som sto bak drapet, i tillegg til å fortelle hvor liket er, melder BBC.

Uenige om sanksjoner

Denne uka kom det fram at Norges oljefond ikke tar hensyn til at ytringsfrihet og demokrati ikke står sterkt i Saudi-Arabia. Oljefondets sjef, Yngve Slyngstad, sa tvert om at fondet vil mer enn doble sin beholdning av aksjer i Saudi-Arabia det neste året, melder E24.

Tyskland har en annen holdning: De har stoppet våpensalget til Saudi-Arabia, mens Frankrikes president Emmanuel Macron er av annen mening:

- Våpensalget har ikke noe å gjøre med Mr Khashoggi. En må ikke blande alt sammen, sa han på fredag, ifølge BBC.

EU-parlamentet ble enige om en ikke-forpliktende resolusjon der de ba EU-land vurdere våpensalg-forbud til saudierne som et svar på drapet.

Russland sier at kongefamilien bør bli trodd og at «ikke noen bør ha noen grunn til ikke å tro på dem», ifølge Kreml-talsmannen Dmitry Peskov.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer