Khattab får ansvaret for bombene

Den tsjetsjenske geriljalederen Khattab får ansvaret for bombene som drepte 22 russere og såret over 100 lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jordaneren Khattab er en av de mest fryktede lederne for de tsjetsjenske opprørerne.

Kilder i den russiske sikkerhetstjenesten sier de uskadeliggjorde tre andre bilbomber natt til søndag.

- En av hovedteoriene er at disse terrorhandlingene ble utført av Khattabs gruppe, Nikolaj Petrusjev, leder for den interne etterretningstjenesten FSB. Russlands riksadvokat general Vladimir Ustinov, sier granskingen så langt tyder på at Khattab var innblandet

Så langt er fire personer arrestert. En er arrestert av russiske politi, mens tre tsjetsjenere er pågrepet i Groznyj av Riksadvokaten i Tsjetsjenia. Politi og soldater gjennomfører en omfattende jakt på involverte i de tre bombeattentatene lørdag.

- Jeg er sikker på at saken blir oppklart, og at forbryterne får sin straff, sa Kremls utsending Viktor Kazantsev til TV-kanalen NTV søndag. Kazantsev sier at 22 mistet livet i eksplosjonene, siden en mann døde natt til søndag av skadene han fikk. Tilstanden er alvorlig for 20 av dem som ble såret.

Etterforskningen har fastslått at samme type eksplosiver ble brukt ved de tre attentatene, sa viseinnenriksminister Ivan Golubev søndag.

En talsmann for presidenten i utbryterrepublikken Tsjetsjenia, Aslan Maskhadov, sier han ikke har noen forbindelse med attentatene. Ingen vet imidlertid hvor mange opprørerne som er under hans direkte kontroll.

Hjemmesiden til de tsjetsjenske opprørerne, www.kavkaz.org, hevder bilbombene kan ha blitt plassert av hvem som helst - både tsjetsjenere som er bitre på russerne etter halvannet års krigføring, av den russiske sikkerhetstjenesten for å holde oppe støtten til krigføringen i Russland eller krefter som er imot Kreml-eliten.

(NTB/REUTERS)

<B>FÅR ANSVARET: Russiske myndigheter mener Khattab, som er jordansk statsborger, sto bak bombeattentatene sør i Russland.
<B>DREPT: Tilfeldige russere ble offre for bilbomen i byen Mineralnye Vody, sør i Russland lørdag.