Köhn ble ikke malt rød

- En strålende dag, uten antydning til bråk, sier politiet om biskopens Sunnmøre-besøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet hadde styrket vaktholdet da biskop Rosemarie Köhn deltok i gudstjenesten i Hareid kirke på Sunnmøre i formiddag.

I forkant av besøket hadde en mann ringt til Hamar bispesete, og truet med å sprøytemale Hamar-biskopen med rødmaling når hun kom til Hareide. Mannen sa også at det skulle holdes en ulovlig demonstrasjon i forbindelse med det geistlige besøket.

- Det har ikke vært antydning til bråk under dagens gudstjeneste. Sola skinte, himmelen var blå, og sunnmøringene smilte til biskopen, sier en fornøyd Kåre Hanken, som leder politiets fellesoperative enhet i Sunnmøre.

Politivakt

Flere tjenestefolk fra Sunnmøre politidistrikt har fulgt nøye med under biskopens Sunnmøre-besøk. Minst to tjenestemenn fulgte selve gudstjenesten fra kirkebenken.

- Vi hadde folk ute for å følge litt med, dersom noen skulle miste hodet og gå til angrep på biskopen, sier Kåre Hanken til Dagbladet.no.

- Noe som i tilfelle hadde vært fullstendig tøvete, legger han til.

Biskopen selv er naturlig nok glad for at ingen demonstrerte, eller møtte på kirketrappa med rødmaling. Hun medgir at truslene gikk innpå henne.

- Nei, du får jo et sånt lite sug i magen, sa Köhn til NRK like etter gudstjenesten.

- Det er jo litt skummelt når det går på din egen person.

Kirkestrid

Det har lenge hersket strid om biskop Rosemarie Köhns besøk til nordvestlandet. Biskopen var invitert til Sunnmøre i anledning Hareidstevnet, og skulle opprinnelig holde stevnets hovedtale under dagens gudstjeneste i Hareid kirke.

Det ville imidlertid ikke den lokale kapellanen, Michael Møgster, ha noe av.

Med støtte av sogneprest Atle Hopland sa han nei til at biskopen skulle få holde preken, fordi de ikke godtar Köhns syn på homofilt samliv.

Saken vakte stor oppsikt. Medier kastet seg over den kontroversielle avgjørelsen, og politikere har tatt til orde for at prester må få mindre makt i kirken.

Til slutt kom partene fram til et slags kompromiss. Kapellan Møgster trakk seg fra gudstjenesten, Hareid-prost Evy Kvamsdal holdt selve prekenen, mens Köhn fikk ansvaret for resten av gudstjenesten.

PÅ SUNNMØRE: Biskop Rosemarie Köhn.
NEKTET KÖHN Å PREKE: Kapellan Michael Møgster.