- Köhn kan få hilse til menigheten

Men biskopen nektes fortsatt å preke i Sunnmøre. - Dette nærmer seg en parodi, sier Köhn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 17. oktober skal det holdes gudstjeneste i Hareid kirke i Sunnmøre. Den samme helga er biskop Rosemarie Köhn i Sunnmøre i anledning Hareidstevnet, og er invitert til å holde stevnets hovedtale. Det vanlige er at hocvedtaleren også preker under gudstjenesten.

Det ville imidlertid ikke den lokale kapellanen, Michael Møgster, ha noe av. Med støtte av sogneprest Atle Hopland har han sagt nei til at biskopen holder preken i Hareid kirke. Han godtar ikke Köhns syn på homofilt samliv, og nektet henne å innta prekestolen.

Saken har vakt stor oppsikt. Medier har kastet seg over den kontroversielle avgjørelsen, og leder Rolf Reikvam (SV) i Stortingets kirkekomité mener at prester må få mindre makt i kirken.

Kompromiss

Mørebiskop Odd Bondevik maner partene til å inngå et kompromiss.

- Jeg har anbefalt å komme fram til en løsning der hun likevel får komme til under gudstsjenesten. Ikke som predikant, men på andre måter, sier han til NRK.

Bondevik tar altså ikke til orde for at Köhn får preke. Han anbefaler i stedet at hun kan få komme med en hilsen på kunngjøringsplass i kirken, eller holde et kåseri eller foredrag under kirkekaffen.

Menighetsrådet i Hareid beklager at de ikke er rådført i saken, men forholder seg til at kapellanen kan avgjøre hvem som skal delta i gudstjenesten. I går kveld kom de fram til det som kan kalles et kompromiss.

- Menighetsrådet støtter biskop Odd Bondeviks råd om å invitere biskop Köhn til å komme med en hilsen på kunngjøringsplass i gudstjenesten. Menighetsrådet inviterer til kirkekaffe på bedehuset etter gudstjenesten, der biskop Köhn er invitert som gjest, sier leder Inga Gjelsvik Barstad i menighetsrådet til Aftenposten.

Köhn takker nei

Biskop Rosemarie Köhn er imidlertid ikke interessert i å delta i en gudstjeneste der hun ikke er velkommen.

- Jeg synes dette nærmer seg en parodi. Jeg tror rett og slett at svaret mitt til dette er nei, sier hun til avisa.

Köhn sier hun ikke ville følt seg vel med å komme med en hilsen noen minutter på kunngjøringsplass, slik hvem som helst kan gjøre under en gudstjeneste.

- Jeg føler at da kan jeg like gjerne reise hjem, sier hun til NRK.

<B>HAMARBISKOPEN:</B> Får tilbud om kirkekaffe i stedet for å preke.