Dobbelt-Ayatollah:  På flyplassen var det ikke bare én, men to papirversjoner av Ayatollah Khomeini. Den absurde seremonien blir latterliggjort i Iran spesielt og verden generelt. Foto: REUTERS/Mehr News Agency/Ruhollah Yazdani
Dobbelt-Ayatollah: På flyplassen var det ikke bare én, men to papirversjoner av Ayatollah Khomeini. Den absurde seremonien blir latterliggjort i Iran spesielt og verden generelt. Foto: REUTERS/Mehr News Agency/Ruhollah YazdaniVis mer

Khomeini vandrer igjen

Papir-Ayatollhaen møtes med sarkasme i Iran. Folk flest og tidligere topper ler av den «absurde» markeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vi feirer alle våre gamle helter. Men da Irans mektige regime skulle markere den islamske revolusjonen i 1979 denne uka, skjedde det på en måte som kanskje får den gamle Ayatollah Khomeini til å snu seg i grava.

For han så unektelig dum ut, der han ble paradert rundt i Tehrans gater som en pappfigur.

Iranernes snedige plan var nemlig å la en fullskalaversjon av den tidligere lederen i papir motta folkets hyllest.

Og man fulgte historiens manus. Det hele startet ifølge Al Arabiya på flyplassen som ble åsted for Ayatollahens hjemkomst i 1979. Khomeini vendte hjem fra eksil i Frankrike etter at sjahen var kastet.

Fikk høre om dagens Iran I går ble papirdukken av ham fraktet ned fra et fly, på samme måte som Khomeini selv forlot flyet for 33 år siden.

Tjenestemenn og representanter fra prestestyret fraktet deretter papir-Ayatollahen til gravplassen Behesht-e Zahra sør i Tehran, der den tidligere lederen leverte sin første tale etter å ha vendt tilbake til sitt kjære Iran.

Hva papir-Ayatollahen sa da han i går gjestet gravplassen, vites ikke. Men den originale talen fra 1979 ble spilt av, før dagens kanskje mest absurde seanse fant sted.

 Som i 79:  Det var som tatt ut av historieboka: Ayatollah Khomeini ankommer Tehran i fly og går elegant ned trappa med den røde løperen. Rundt om i hele Iran ringet klokkene for å markere at det er 33 år siden Khomeini vendte hjem fra eksil. Foto: AFP PHOTO/MEHR NEWS/RUHOLLAH YAZDANI
Som i 79: Det var som tatt ut av historieboka: Ayatollah Khomeini ankommer Tehran i fly og går elegant ned trappa med den røde løperen. Rundt om i hele Iran ringet klokkene for å markere at det er 33 år siden Khomeini vendte hjem fra eksil. Foto: AFP PHOTO/MEHR NEWS/RUHOLLAH YAZDANI Vis mer

Representantene fra det offisielle Iran nøyde seg ikke med å høre den avdøde lederens tale, de talte også selv til papir-Ayatollahen. Papirfiguren fikk høre alt om problemene som råder i Iran, om alt fra atomprogrammet, økonomiske sanksjoner, oljeeksport og likende, skriver Al Arabiya.

Etter å ha fått forelesningen om det moderne Iran, ble papir-Ayatollaehen fraktet rundt i gatene i Tehran i parademarsj. Som det passer seg når en avdød leder paraderer gatene, sprøytet hærens helikoptere rosevann ned over folket, mens soldater kastet blomster mot prosesjonen.

Regimet måtte avbryte TV-sendingen Det høres kanskje ut som en hyggelig dag, og en passende måte å minnes sine gamle helter på.

Men iranere flest, særlig de som har tilgang til sosiale medier, var ikke akkurat stolte over hva regimet hadde funnet på.

De syntes rett og slett det var litt flaut, og det har haglet med reaksjoner på sosiale medier det siste døgnet. De fleste har vært sarkastiske kommentarer som har hengt ut regimet, mens andre mener regimet er i ferd med å føre landet tilbake til hedningetidene.

Kritikken kom også fra folk som er tørre bak øra, tidligere topper i det iranske regimet.

Den tidligere iranske presidenten Akbar Hashemi Rafsanjani kalte det hele for en «absurd» seremoni.

 Hyllet:  Det iranske luftforsvaret hadde møtt opp for å hylle papir-Ayatollahen. Foto: AFP PHOTO/MEHR NEWS/RUHOLLAH YAZDANI
Hyllet: Det iranske luftforsvaret hadde møtt opp for å hylle papir-Ayatollahen. Foto: AFP PHOTO/MEHR NEWS/RUHOLLAH YAZDANI Vis mer

- Denne typen oppførsel ødelegger bildet av revolusjonen og åpner for at våre fiender kan gjøre narr av oss. Det sårer også iranere som fortsatt tror på revolusjonen, sier han i en uttalelse.

Men det kanskje beste beviset på at dette var en mislykket greie? Mottakelsen i folket var så dårlig at regimet valgte å avbryte TV-sendingen av seremonien.

Demokratiet seiret, altså.

 Måtte bæres:  Papir-Ayatollahen måtte bæres rundt om kring. Tydeligvis er det ikke så lett å gå når man er død og en papirdukke. Foto: AFP PHOTO/MEHR NEWS/RUHOLLAH YAZDANI
Måtte bæres: Papir-Ayatollahen måtte bæres rundt om kring. Tydeligvis er det ikke så lett å gå når man er død og en papirdukke. Foto: AFP PHOTO/MEHR NEWS/RUHOLLAH YAZDANI Vis mer