Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Khomkrip mistet sju

Khomkrip Thunapan Asdal (27) fra Kragerø mistet fire slektninger og tre kamerater i flodbølgekatastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHI PHI (Dagbladet): I går jobbet han som frivillig hjelpearbeider på Phi Phi-øyene i Thailand.

-  De fant og identifiserte alle de tre kameratene mine samme dag som flodbølgen kom. 29. desember fikk jeg vite at fetteren min, kona hans og deres to barn var omkommet. Da tok jeg meg fri og dro til Thailand samme dag, sier Khomkrip til Dagbladet.

De tre thailandske kameratene hans jobbet for et cruisefirma i Phuket. Slektningene hans var på ferie på Patong beach da katastrofen rammet. Khomkrip var på ferie i Phuket for tre uker siden.

Tok opp lån

Khomkrip tok permisjon fra jobben som prosessoperatør på Hydro Rafnes og tok opp lån for å få råd til flybilletten. Han er i hovedsak med som tolk i hjelpeorganisasjonen Poh Tech Tung. Khomkrip flyttet til Norge fra Buriram sørøst i Thailand for 15 år siden og snakker norsk, thai og engelsk.

Men hans oppgave er også å bære bort menneskekropper som teamet hans finner i restene etter ødeleggelsene.

-  Det er tøft, men det er tøffere å snakke med folk som har sett sine egne forsvinne fra dem. For meg er det fint å kunne være med på letingen siden jeg har mistet noen selv. Man føler at man utretter noe, sier Khomkrip med tårer i øynene.

Det tidligere ferieparadiset kan vanskelig bli det samme igjen. Ingen bygninger på øya har fått stå i fred for vannmassene. Bungalower, hus og trær er revet ned og knust. Rester etter katastrofen preger hele øya. Inne i haugene ligger fortsatt døde menneskekropper. Stanken siver ut.

Letingen er velorganisert. Khomkrips onkel er feltsjef i Poh Tech Tung. Han bruker megafon, mens leteteamene stiller opp og får utdelt hvert sitt område.

-  Vi kartlegger de områdene der flest har omkommet. Dette er stedet der det bodde flest folk, sier Khomkrip. Vi er på stranda.

Et annet team har funnet en kropp under restene. Kroppen løftes opp og pakkes varsomt inn i plast. Så bæres den til piren, der en båt frakter kroppene inn til fastlandet.

Fant 300 kropper

Khomkrip tenner opp en røyk og ser taust på det som skjer. På lørdag var han med i letingen i Phang Nga. Da fant mannskapene 300 kropper. Samme dag fant de nærmere 200 kropper på Phi Phi.

-  Ser dere at mange av mannskapet har buddhahalskjeder? Det er for ikke å bli hjemsøkt. Religionen vår sier at når mennesker dør på denne måten, så vet de ikke at de er døde, sier Khomkrip.

Dagen er over. De har funnet 40 kropper på øya. Khomkrip er sliten.

-  Jeg blir her så lenge det trengs hjelp. Etterpå skal jeg jobbe som tolk på sykehusene, sier han.

Når Khomkrip kommer tilbake til Phang Nga, der han bor under oppholdet, treffer han Jonas Thormar (22) og André Colle (22) fra Oslo. De to studerer i Bangkok, men har kommet til katastrofeområdet for å bistå med leting, tolking og hjelp til pårørende. I går var de med på det tunge hjelpearbeidet i Khao Lak.

-  Det er tøft. Veldig tøft, sier Oslo-guttene.

<B>TØFT: </B> Khomkrip Thunapan Asdal (t.v.) fra Kragerø tok opp lån til flybilletten for å være med på letearbeidet på Phi Phi-øyene. Her frakter leteteamet hans bort et lik.
503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media