- Kibaki jukset seg til seier

Kenya-ekspert ikke overrasket over opptøyene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Niels Jacob Harbitz er prosjektleder for Øst-Afrika og Horn-regionen i Human Rights House Foundation, og har fulgt Kenyas utvikling i mange år. Han er ikke overrasket over de voldsomme opptøyene.

- Når de opplever at presidentembetet blir ranet og når de utsettes for et overgep som kirkebrannen i Eldoret er det ikke overraskende at de reagerer. Situasjonen er ekstremt spent og det er vanskelig å se noen løsninger nå, sier han til Dagbladet.no.

Politikken er etnisk

Kenya har lenge framstått som et av de mest stabile østafrikanske landene, men Harbitz har fulgt utviklingen der lenge og mener uroen har ulmet under overflaten.

- Rammen for å forstå hva som skjer er at Kenyas politikk er etnisk basert. Alt fra kandidater til programmer og partier er basert på etnisitet. På overflaten ligner systemet på vårt, men de mobiliserer etnisk. Folk stemmer utfra hvilken etnisk gruppe de tilhører, sier Harbitz.

Han mener det er åpenbart at president Mwai Kibaki har jukset seg til seier. Selve avstemningen ute i distriktene har gått riktig for seg, men så skal det har blitt trikset med stemmetallene under opptellingen og innrapporteringen til sentralt nivå.

- Dette jukset har foregått fullt synlig, helt i strid med kenyansk valglov. At den andre etniske gruppen da reagerer er ikke overraskende, sier Harbitz.

Det omstridte valget har ført til voldelige sammenstøt mellom Kikuyu-folket som President Kibaki tilhører og Luo-folket, som opposisjonsleder Raila Odina tilhører. Rundt 300 mennesker har mistet livet og 100.000 er drevet fra hjemmene sine, ifølge AP.

VOLDSOMME PROTESTER: Store menneskemengder fra slummen rundt Nairobi samlet seg i dag for å protestere mot presidenten, som de mener jukset seg til valgseieren. Foto: Scanpix/AP
VOLDSOMME PROTESTER: Store menneskemengder fra slummen rundt Nairobi samlet seg i dag for å protestere mot presidenten, som de mener jukset seg til valgseieren. Foto: Scanpix/AP Vis mer

Ikke lenger sikker på vinneren

Også EUs valgobservatører har trukket valgsresultatet i tvil. Lederen for valgkomitéen, Samuel Kivuitu, som annonserte Kibaki som vinner, sier til BBC at han ikke er sikker på at Kibaki er den rette vinneren av valget.

- Jeg kan ikke si det før jeg har sett de originale tallene, og da trenger jeg rettens tillatelse.

Menneskerettighetsorganisasjoner i Kenya og opposisjonspartiene krever nå en uavhengig gransking av valget. Kibaki har invitert opposisjonen til samtaler, men opposisjonsleder Raila Odinga vil ikke snakke før presidenten innrømmer valgfusk og trekker seg. I dag har Odinga varslet store demonstrasjoner i Uhuru Park i Nairobi og det er fryktet nye voldelige sammenstøt.

President Kibaki har sittet fem år ved makten, etter at han vant valget i 2002. Valget markerte slutten på diktaturet i landet og mange vestlige land har støttet ham siden.

- Han har innfridd på en del punkter som gratis utdannelse og økonomisk vekst. Men den økonmiske fordelingen er helt skjev og kommer bare den ene gruppen til gode. Ytringsfriheten og forsamlingsfriheten er sterkt begrenset og ikke minst er det en omfattende voldsbruk i politiet, også den etnisk basert, forteller Harbitz.

- Er for naive

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er svært bekymret over utviklingen i Kenya.

- Kenya har over mange år vært et demokrati i positiv utvikling. Det er derfor overraskende og uheldig at det nå reises alvorlig tvil om de annonserte resultatene. Påståtte uregelmessigheter må derfor undersøkes grundig og på en åpen måte, sier utenriksministeren i en pressemelding.

Støre frykter en voldelig utvikling og ber folket finne fredelige løsninger på den spente situasjonen.

•Se kart over de etniske grupperingene i landet her.

NEKTER Å GÅ: Kenyas president Mwai Kibaki nekter å trekke seg og ber opposisjonen godta nederlaget.
LEDER OPPOSISJONEN: Raila Odinga mener presidenten jukset seg til valgseier og krever at han trekker seg.