- Kidnapp så mange utlendinger som mulig

Talibanleder kommer med oppfordring til «hellige krigere» 160 opprørere drept i harde kamper de siste dagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): NATO og afghanske styrker har i natt drept mer enn 50 opprørere i nye kamper med militante Taliban-opprørere, melder cnn.com

Samtidig blir det i dag kjent at en framtredende Taliban-leder oppfordrer til å bortføre så mange utlendinger i Afghanistan som mulig, skriver NTB. Det er en vellykket politikk, sier Taliban-lederen.

Mansour Dadullah er Talibans militære leder sør i Afghanistan. Han overtok etter at hans eldre bror mulla Dadullah ble drept av koalisjonsstyrker  i mai.

Vil fri talibanfanger

– Naturligvis er gisseltaking en svært vellykket politikk, sier kommandanten ifølge en oversettelse det tyske nyhetsbyrået DPA har gjort.

– Jeg gir alle mine hellige krigere ordre om å bortføre utlendinger, uansett nasjonalitet og uansett hvor de måtte finne dem.

Målet er å få satt fri talibanfanger, hevder han.

Det er Channel 4 som har gjort intervjuet, som skal ha funnet sted i juli i grenseområdet Afghanistan-Pakistan. Sist torsdag ble 23 sørkoreanere kidnappet , med krav om frigivelse av talibanske fanger. Et mannlig gissel ble funnet drept i går .

AFGHANISTAN: Britiske soldater holder vakt ved stedet der en bombe eksploderte i utkanten av  Kabul07. De siste dagene har 160 opprørere mistet livet i kamper med koallisjonsstyrkene. Foto: SCANPIX/AFP/MASSOUD Hossaini
AFGHANISTAN: Britiske soldater holder vakt ved stedet der en bombe eksploderte i utkanten av Kabul07. De siste dagene har 160 opprørere mistet livet i kamper med koallisjonsstyrkene. Foto: SCANPIX/AFP/MASSOUD Hossaini Vis mer

Seksåring selvmordsbomber

Channel 4 viser i forbindelse med intervjuet av Dadullah en seks år gammel gutt som ifølge TV-kanalen alt var plukket ut for å læres opp til å bli selvmordsbomber.

- Ja, vi vil gi barna en militær utdanning, sier Mansour, og begrunner det med at de må forberedes til kamp mot «invaderende» og «vantro».

- Vi vil bruke barn til å halshogge vantro og spioner, slik at de blir tapre, tilføyer han.

Taliban-lederen forklarer at hovedmålet med hans jihad er å krige mot vantro og utbre islam i hele verden. Han avviser at Taliban mottar våpen fra Iran, slik USA har påstått.

Kraftig offensiv

Nattens kamper i Afghansitan fant sted i sør, i Helmandprovinsen nord for landsbyen Qaleh-ye Gaz. Det er her flere av de hardeste kampene mellom koallisjonsstyrkene og militante opprørere har funnet sted. NATO-styrkene samarbeider med afghanske styrker.

Koallisjonsstyrkene sier at opprørerne skjøt med granater, maskingevær og mindre skytevåpen på en afghansk patrulje. NATO-styrkene returnerte ildgivingen sammen med afghanske sikkerhetssoldater, og slapp to bomber der det var flest opprørere.

Ifølge koallisjonsstyrkene skal det ikke være rapportert om større skader blant sivile, de afghanske- eller NATO-styrkene. Kampene tok slutt i dag tidlig.

Operasjon «Hammer»

Det er kun to dager siden NATO satte i gang operasjon «Hammer» mot talibanske opprørere i Helmandprovinsen, like i nærheten landsbyen der nattens kamper fant sted. Operasjon Hammer startet mellom byene Heyderabad og Mirmandab, i Gereshk-regionen. Et par tusen fra NATO styrkene er involvert her, sammen med de afghanske soldatene.

Det rapporteres i dag om en store konsentrasjon av militante opprørere i Musa Qala-regionen, som er like nord for Qaleh-ye Gaz og Gereshk. Koallisjonsstyrken mener området brukes som base for opprørerne, og regner med de vil forsvare stedet, i stedet for å bruke sin vanlige geriljataktikk, der de angriper for så og returnere til basen.

Siden søndag er mer enn 160 talibanske opprørere drept i Musa Qala-området.

Siden 2001

Musa Qala-regionen ble invadert av cirka 300 militante talibanere i februar i år, da de presset ut lokalt polit lojale til den afghanske regjeringen.

Få dager etter at Taliban tok over kontrollen av området, drepte NATO-styrker en av opprørernes sentrale ledere.

Taliban styrte Afghanistan mellom 1996 og 2001, og tillott al-Qaida å trene og operere fra landet. Etter angrepet mot New York 11. september i 2001, ble Taliban presset ut av amerikanske styrker .

Siden da har Taliban igjen vunnet ny styrke, og kampene har igjen blitt hardere.

SØRKOREANSKE GISLER: Sørkoreanere protesterer og krever at gislene frigis og at sørkoreasnke styrker i Afghanistan hentes hjem. Sør-KOrea reagerer sterkt på at et av gislene er drept, og sier de skyldige vil stilles til ansvar.
TALIBANTILHENGERE: Tilhengere av Taliban roper slagord under en demonstrasjon i landsbyen Killi Nalai, 75 kilometer vest for Quetta, Pakistan like i nærheten av den Afghanske grensen 1 juni 2007. Mer enn 12 000 hørte på en tale av Mansour Dadullah, den yngre broren til Mullah Dadullah, som ble drept i sørlige Afghanistan i mai.